A ja mam informacje, że mrożone produkty są zdrowsze. ;)
Piszę o wszystkim ogólnie. Nie tylko o krewetkach.
Wersja do druku
A ja mam informacje, że mrożone produkty są zdrowsze. ;)
Piszę o wszystkim ogólnie. Nie tylko o krewetkach.
no jak dobrze rozmrozisz produkt to w zasadzie nie traci żadnych tam swoich właściwości ale czy jest lepszy? xD na jakiej zasadzie? podziel się tym swoim info
Mrożone owoce i warzywa zwykle są zamrażane tego samego dnia w którym były zebrane. Te "świeże" leżące na półkach w marketach zwykle mają za sobą ok 2 tygodnie transportu, magazynowania i leżenia na półce w sklepie zanim ktoś je kupi.
Gdzieś czytałem, że podczas tego właśnie czasu magazynowania i transportu ulatują z nich witaminy co skutkuje tym, że zamrożone produkty posiadają ich więcej. No i należy też tu dodać, że te świeże owoce i warzywa dodatkowo zostają pryskane specjalnymi chemikaliami żeby ciągle ładnie wygladaly i nic im nie zaszkodziło przez ten cały czas od zbioru do kupna w sklepie. :)
niech każdy gotuje sobie z czego i jak chcę. Mi nikt nie wmówi, że mrożone warzywa 'na patelnie' są lepsze niż te świeże i tyle. W każdej szanowanej restauracji naplują ci na mrożonki.
Okej panowie dzis robię te krewetki. Mógłby mi ktos napisać How to ogólne przygotowanie tego dania?
Na zakupach kupie krewetki (postaram sie o gotowane jesli nie to mrożone obrane, jesli nie będą jak to zrobić?) pietruszkę czosnek i makaron (spaghetti czy inny?)
Prosiłbym o szczegółowe napisanie nawet tych prostych czynności. Zaczynam przygodę z gotowaniem. Mam nadzieje na pomoc place plecakami :3
Uprzedzam, mam Google ale ciężko mi określić ile ml ma szklanka wody a co dopiero 70g masla odmierzyc itp. A pozatym przepisy są w większości przygotowane dla tych co potrafią gotowac. dlatego proszę o szczegółowe dla laika
Możecie polecić jakieś dobre sosy do mięs i kanapek? Jako, że lubię mokre jedzenie to sosy są rzeczą obowiązkową. Obecnie eksperymentuje z sosem piri piri, który jest wg. mnie dobry. Interesują mnie sosy ostre i orientalne.
Poleci ktoś jakieś przepisy z wykorzystaniem szparagów? Nigdy ich nie używałem a sezon jest to chętnie coś bym z nich wykombinował. Póki co fajnie wygląda carbonara ze szparagami z ks ale szukam czegoś jeszcze, najlepiej dania główne.
Może nie danie główne, ale bardzo dobre. Robiłem wczoraj krem ze szparagów z przepisu Lidla: http://kuchnialidla.pl/product/Krem-szparagowy
Żeby wyszedł krem musisz zmniejszyć ilość wody albo zwiększyć ilość szparagów. Ja dałem jeszcze trochę śmietany 18% do zup, żeby było gęstsze. Jeśli nie uda Ci się dobrze obrać szparagów to na koniec krem przepuść przez sitko, żeby włókna szparagów oddzielić. Wyszła na tyle dobra, że nie trzeba było niczym przyprawiać. Do swojej miski dałem trochę świeżego pieprzu, bo lubię pikantne, ale ogólnie zupy niczym nie przyprawiałem.
http://www.mirabelkowy.pl/2015/05/pr...zparagami.html
Ogólnie to polecam bardzo tego bloga, mega dużo i fajnie podzielonych przepisów
gotujesz szparagi>polewasz masłem roztopionym>szczypta soli
najlepszy przepis ;/