Pytanie do znawców: czy ORYGINALNA pizza arabska ma wygląd klasycznej pizzy czy jest złożona w taki rożek?
Wersja do druku
Pytanie do znawców: czy ORYGINALNA pizza arabska ma wygląd klasycznej pizzy czy jest złożona w taki rożek?
a nie w łódeczkę?
np.
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/...d8&oe=54DA2A2F
@up
a no tego nie bralem pod uwage, skoro tak to dziekuje
Jak się robi zwykłego steka z patelni?
Z tego co wyczytałem to trzeba go natrzeć oliwą, dodać pieprz i smażyć na gorącej patelni z 2 stron po 3-4 minuty, żeby był medium-rare. Po wszystkim posolić i podawać z ew. dodatkiem masła.
Znacie jakieś inne/lepsze przepisy? Nie chce, żeby stek był za twardy ani za suchy. Pierwszy raz będę takiego robił.
bardzo dobry przepis
warto dodać, ze jak wrzucasz stek to najlepiej go jak najmniej dotykać, bo każde dotknięcie sprawia ze jest suchszy, jak przewrocisz na drugą stronę, to podnies patelnie pod kątem(tak zeby oliwa spłynela na jedna stronępatelni) i używając łyżki polewaj stek od góry
Dzięki, zrobiłem pierwszego w życiu stejka i wyszedł całkiem dobry.
Następnym razem dodam jakąś marynatę albo więcej ziół, sos, itp.
A tu właśnie sobie odpoczywa:
https://i.imgur.com/TkYoPc5.jpg
zamiast marynat i ziół oraz innych pierdół, które moim zdaniem psują cały stejk proponuję po prostu pieprz i sól a oddzielnie zrobić coś takiego : do miękkiego masła wrzucasz drobno posiekaną pietruszkę, formujesz z tego w sreberku taką parówkę i wrzucasz do zamrażalnika, jak masz już gotowy stejk na talerzu to kroisz 2-3 plasterki tej parówki i rzucasz na stejka - gotowe, i jakoś strasznie się spocił ten Twój stejk na desce, nie nakłuwałeś go na patelni? jakie to mięso?
@Gogeta
Stek był doprawiony grubo mielonym pieprzem a po upieczeniu jeszcze solą.
Jest to rostbef wołowy z Lidla (200g). Nie nakłuwałem go niczym, jedynie pod koniec smażenia (gdy jeszcze był na patelni) położyłem na nim kilka wiórków masła i to może one spłynęły na deskę.
Do steka podałem ugotowanego ziemniaka w skórce, podanego z masłem czosnkowym i pietruszką.
@udarr
Przymierzam się do zrobienia jajek po szkocku i mam problem z mięsem. We wszystkich topowych przepisach(Jamie Olivier itp.) jest mowa o wysokiej jakości mięsie z kiełbasek, tylko jaka to ma być kiełbasa, biała/zwykła? Czy może lepiej samemu mięso przygotować.
co do steków jescze, to najlepszym i jedynym prawilnym sosem jest sos chimichurri.
Nic tak nie podkreśma smaku mięsa jak on.
Nie byłem nigdy fanem steków, ale po ostatniej wizycie w steak housie w kolonii zmieniłem zdanie
@supermate ;
Gdzie w Warszawie oprócz Jeffsa zjem dobrego steka?
Przygotuj mięso samemu. Jeśli chcesz jak na kiełbaskę to zrób jak poniżej:
0,6kg szynki wieprzowej (surowego mięsa);
0,4kg boczku;
2 ząbki czosnku;
łyżeczka gorczycy;
pół łyżeczki pieprzu;
4g peklosoli, bądź 3g zwykłej soli kuchennej.
Cały boczek i połowę szynki mielisz na grubych oczkach w maszynce, a resztę szynki siekasz na drobne kawałki, musisz wyrobić masę dodając wody (niewiele, na tę ilość miesa mniej niż 0,5 szklanki), później wstawiasz całość do lodówki na dobę i będziesz miał dobre mięso na kiełbaskę.
Stek po pracy z frytkami, szpinakiem i sosem czosnkowym.. :)
Załącznik 324595