Sam robiłeś steka? W jaki sposób go przyrządzić żeby dało się to zjeść. Próbowałem kilka razy i wychodziło meeeeega źle
Wersja do druku
Sam robiłeś steka? W jaki sposób go przyrządzić żeby dało się to zjeść. Próbowałem kilka razy i wychodziło meeeeega źle
Mięso musi postać chwilę aż do osiągnięcia temp. pokojowej przed smażeniem. Jakość mięsa jest sprawą pierwszorzędną jeśli chodzi o smak i poprawne wykonanie potrawy.
A co do twojego pytania - Zrobiłem marynatę z oliwy pieprzu i soli którą wtarłem w mięso, postało może z 30 minut i zacząłem smażyć, najpierw po 1 minucie z każdej strony potem po 2,5 z obu i wychodzi perfekto :)
____
Są dwie szkoły robienia steku, przyprawianie na koniec lub tak jak ja preferuję - na początku. Robiłem obydwoma sposobami i szczerze mówiąc o wiele bardziej smakuje mi stek przyprawiony od razu :)
____
I jeszcze jedno - wiele rzeczy mi nie wychodziło kiedy miałem moją starą patelnie teflonową, po zmianie na ceramiczną wszystko jest Si
Jeszcze jest ważny rodzaj mięsa - lepiej z antrykotu niż z ligawy czy udźca.
A jaka powinna być grubość?
no ogólnie powinno się go jak najmniej ruszać, przesuwać i oczywiście nie nakłuwać tylko używać jakiś szczypiec, poziom wysmażenia można na szybko sprawdzić łącząc kciuka z palcem wskazującym, potem środkowym itd i drugą ręką wtedy się sprawdza stopień napięcia mięśnia w rejonie nasady kciuka od wewnętrznej strony dłoni - im dalszy palec łączymy z kciukiem tym stek bardziej wysmażony, metoda nie jest jakoś wybitnie dokładna ale od biedy może być na początek
https://i.imgur.com/Ai061WG.jpg
Ostatnio robię sobie kurczaka z makaronem/ryżem, tj. smażę kurczaka, w tym czasie dochodzi mi makaron, odlewam trochę oleju z patelni i wrzucam w tego kurczaka ryż/makaron. Da się to jakoś urozmaicić?
Ja zwykle dorzucam do takich "Zestawow obiadowych" na szybko pomidory w puszcze.
-W sensie robie makaron/ryz
-potem robie kurczaka
-a potem do kurczaka wrzucam makaron/ryz i puszke pomidorow i czekam z 5 minut az sei przegryzie na ogniu, woda troszke wyparuje i masz ;d
Załącznik 324651
Nie wygląda zbytnio, ale wyszło smacznie.
Pulpeciki wołowe, sos pomidorowy i kuskus.
pulpet doprawiłem chałką, mlekiem, bułką tartą, czosnkiem, papryką ostrą pieprzem i solą, a potem obtoczyłem w mące. Następnie usmażyłem je na patelni, odśaczyłem tłuszcz i wrzuciłem do garnka z sosem.
szybkie opruszenie szczypiorkiem i danie gotowe
Czy ktoś umie zrobić dobry topiony na patelni ser? Tzn nie jakieś plasterki itp z marketu ;d Taki, że jest roztopiony na maksa na patelni i to można jeść chlebem.
O to ci chodzi? xD
http://kucharz.wieszjak.polki.pl/sma...ic-fondue.html
Ostatnio robiłem steki z extra wołowiny z tego przepisu: http://wkrainiesmaku.pl/14665/jak-us...cyjnego-steka/
Wyszło coś niesamowitego. Najlepsze mięso jakie w życiu jadłem.