poszukaj sobie w internecie jak zrobić fajną marynatę do tego karczku i naprawdę nic więcej od życia nie potrzebujesz na pijackim wyjeździe
Wersja do druku
poszukaj sobie w internecie jak zrobić fajną marynatę do tego karczku i naprawdę nic więcej od życia nie potrzebujesz na pijackim wyjeździe
Dobra tak już zupełnie serio jak masz to robić i chcesz komuś zaiponować (smakiem)
-sos tzatziki ( ze startym ogórkiem, czosnkiem, jogurtem greckim)
-dip - majonez 1 kubek, keczap pół pupka musztarda musztarda trochę mniej niż pół kubka), pół cytryny i sporo papryki czerwonej ostrej,
-masło czosnkowe (kupne masło może być. poczekaj, aż zrobi siemiekkie jak plastelina i dodaj wyciśniety czosnek zmieszany z proszkowanym)
- szaszłyki (mięso gulaszowe (tłuste, najlepiej wieprzowina, ale może być każde, duże pióra cebuli, czerwona papryka, peiczarki)
Taki zestaw w połączeniu z dużą ilością grillowanego chleba dla najebanych ludzi to będzie raj ( tłuste rzeczy, ostre, majonez, czosnek. to jest top na alkoholowym pac manie)
i niech to wygląda solidnie
http://2.bp.blogspot.com/-OGyjgXb2IG...0/DSC_0014.JPG
@edit
jak dasz kurę na te szaszłyki to poprzekładaj plastrami boczku, nie będzie suche dzięki temu.
@supermate ;
Zajebiscie te szaszlyki wygladaja. Ale wydaje mi sie, ze musialby przygotowac sporo rzeczy przed samym wyjazdem/ na biwaku juz na trzeźwo. Bo tak tyle roboty po piciu to chyba za duzo.
takie drobne info co do szaszłyków - dobrze jest zmoczyć przed wrzucaniem na grilla patyczki drewniane co by się nie spaliły
mam kawałek łososia (filet) jak go zrobić najlepiej? Tylko żeby suchy nie był, nie mam grilla do dyspozycji. Panierka jest ok?
Warzywka z grilla, jakie? jak doprawić?
Sosy do BBQ gotowce które polecacie?
@Pumpkin ;
Ja wrzucam do piekarnika posolonego na blachę lekko posmarowaną olejem. 20min i jest gotowy. Później kropię cytryną i jest ok.
Pozdrawiam.
Baklazan, cukinia, papryka, cebulka. Polecam grillowana nadziewana papryke, sporo przepisow w necie znajdziesz. Warzywka warto tez nadziac na szaszlyki.
Sos HP jest ok. Ale nie wiem gdzie dostaniesz. W PiP kiedys byly Jack Daniels, tez dobry. Z tych popularnych i tanszych to Hellmanns ma przyzwoity.
W związku z tym, że w sobotę byłem w poznańskiej "Taj-India" (gorąco polecam) to naszła mnie ochota na pokombinowanie z curry. Robiłem tylko raz i prawdę mówiąc było dalekie od tego co jadłem w weekend. Wiem, że w tej restauracji gotują hindusi, właściciel to też hindus dlatego szukam prawdziwego, hinduskiego przepisu na jakieś klasyczne curry - ktoś coś ma? I druga sprawa, gdzie kupię jagnięcinę i ile to kosztuje?
Jagnięcinę czasem można dostać w Almie, jest też w hipermarketach (na pewno Auchan i Carrefour) ale tam aż szkoda patrzeć, bo cena jest ogromna, a jakość - no cóż... bardzo niska. I na pewno w Makro.
Polecam książkę "Kuchnia Kryszny indyjskie potrawy wegetariańskie" autor: Adiraja dasa.
co prawda jest o kuchni wege, ale napisana przez hindusa i wyjaśnia dużo aspektów tamtejszej kuchni, a zawsze można danie ulepszyć o mięso.
@down: tego niestety Ci nie powiem, bo... nie pamiętam :D bardzo dawno temu kupowałem jagnięcinę, i kosztowała ponad 60 zł/kg... niestety ale to mięso jest bardzo mało popularne, przez co drogie...
A jak z ceną jagnięciny bo kompletnie nie mam pojęcia? Jeśli mówmy o Almie czy Makro.
jesli chodzi o tanie jedzenie we wro (niestety bez dostawy) to polecam MISZ MASZ przy rynku. frytki+surówka+mięso+sok+piwo = 15zł