musiałbym kupić chyba dwa takie wiaderka bo jedno ma 500g, wiem, że jest okej bo używam go od dawna do smażenia ale nie będę wydawać blisko 30zł na sam olej do smażenia pączków heh, albo kupię ten smalec albo rzepakowy, nie wiem co lepsze
Wersja do druku
musiałbym kupić chyba dwa takie wiaderka bo jedno ma 500g, wiem, że jest okej bo używam go od dawna do smażenia ale nie będę wydawać blisko 30zł na sam olej do smażenia pączków heh, albo kupię ten smalec albo rzepakowy, nie wiem co lepsze
smalec xD
albo kup jakies gowniane maslo i sam sklaruj
nie da rady, klaruje się tylko dobre masło...
punkt dymienia smalcu to 120-218 st C
oleju rzepakowego 130-190
jeśli kompletnie odrzucasz masło, to lepiej iść po cenie:D
+ smalec wybitnie podnosi cholesterol a olej (podobno) wytwarza substancje rakotwórcze podczas smażenia (if you care)
hej, ja się akurat nie przejmuje, sam bardzo lubię smalec;d
ale co do smażenia myślę, że jest to kwestia indywidualna. ja do wysokich temp daje albo masło, albo olej arachidowy, smalec bardzo rzadko, jego smak nie pasuje mi do wszystkiego + moja dziewczyna nienawidzi smalcu
kup masło klarowane już. nie kostuje to dużo. sporo osób z tego korzysta
@udarr ;
nie kumam też tego, ze klarujesz masło 4 h :D ? ja robie na klarowanym jajecznice rano i zajmuje to jakies 3 minuty :D
@edit
ten produkt jest najlepszy jesli chodzi o gotowce
http://1.bp.blogspot.com/-wJCh9Yi7Hi...+klarowane.JPG
a tu filmik potweirdzający, że duża ilość możesz zrobić w 10 minut
http://www.youtube.com/watch?v=_E3gmAUWJV4
a tu przepis na ekspresowe pączki
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...i/przepis.html
w biedronce sa soki don simon, maja duzo miazszu i na opakowaniu jest napisane, ze nie sa z koncentratu tylko normalnie wycisniete i zapakowane do kartonu. w smaku bardzo dobre, kosztuja 5 zl za litr.
@H5N1 ;
@udarr ;
Nie są to standardowe pączusie, ale łapaj:
Załącznik 308193
Załącznik 308194
Dobra Torgi, koniec żartów, wkraczam ja - mistrz wariantów!
A dziś na obiad KACZKA... robiłem już parę razy, ale czasami wychodzi sucha 50/50 :C a wole miec 100% pewnosci jutro, bo mam świeżą kaczkę prosto od pradziadka przywiezioną :>
@supermate ; halp
@supermate ;
Ale całą kaczkę? Razem z tłuszczem itp? Bo chcę ją w piecu zrobić, tradycyjnie, po polandzku
Myślałem też, czyby się nie szarpnąć i nie rozpierdolić jej jak kurczaka, piersi, palki etc, ale boje sie ;c
Co polecalibyscie mi zrobic z piersi kurczaka + pomidorow krojonych w kostke z puszki? Mam smietane 12%, jakis jogurt i podstawowe przyprawy :p chcialbym sie nauczyc z tych rzeczy robienia jakiejs dobrej potrawki, ale tez prostej i szybkiej bo lubie wcinac kurczaka z ryżem a lubie tez jesc makaron z tymi pomidorkami (wylewam je na oliwe w garnku, troche czonsku i tak sobie to gotuje az sie zrobi ciapa z nich a wtedy na makaron + troche sera i włala). Jakbym do tego kurczkaa i pomidorow krojonych w kostke wrzucil sam czosnek + smietane to byloby git? I ile tej smietany na pol kilo piersi i 500ml pomidorow? ze 100/200ml czy raczej cos typu 1/2łyżki?