@up ; czerwone wino nie pasuje do krolika. uzyj bialego: kucharzyce.blogspot.com/2011/04/rytualne-morderstwo-na-zajecowatym.html?m=1
Wersja do druku
@up ; czerwone wino nie pasuje do krolika. uzyj bialego: kucharzyce.blogspot.com/2011/04/rytualne-morderstwo-na-zajecowatym.html?m=1
Ehh, myślałem że dziczyzna to czerwone i takie kupiłem. Zobaczymy co z tego będzie. A co do przepisu, to użyję tego http://www.jamieoliver.com/magazine/...sh-rabbit-stew bo mało roboty.
Kurczak w musxtardzie i białym winie
@edit
oczywiście chodziło o królika, najebany byłem :D
Możecie podać mi jakis przepis dla nooba na zupę kalafiorową ?
@Aquiss ; to zależy jaką chcesz:
jeśli szybko i niekoniecznie zdrowo to wrzuć do wody kostkę bulionową, jak się rozpuści dodaj marchewkę, pietruszkę i selera starte na tarce a później wrzuć kalafiora podzielonego na różyczki. Gotuj do miękkości dopraw solą i pieprzem.
jeśli masz czas i chcesz się pobawić to do zimnej wody włóż kadłubek kurczaka, gotuj go na małym ogniu tak żeby co kilka sekund pojawiał się bąbelek na powierzchni. Po jakiejś godzinie dodaj warzywa (j/w też starte na tarce), liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Gotuj to na takim samym małym ogniu przez kolejną godzinę, po tym czasie dodajesz kalafiora w różyczkach i doprawiasz solą.
Zupę można zaprawić śmietaną (niektórzy to robią, ja nie) wlewasz wtedy śmietanę do miseczki i powolutku lejesz tam łyżką gorącą zupę, ciągle mieszając, jak już podgrzejesz śmietanę, to wlewasz to do garnka
możesz też zrobić zupę krem z kalafiora wtedy na wywarze (lub bulionie z kostki) gotujesz warzywa seler, pietruszka, cukinia, ziemniaki i dużo kalafiora tak, żeby zmiękły. Kiedy będą gotowe studzisz i miksujesz je na krem za pomocą blendera. Dolej sobie śmietany kremówki żeby rozrzedzić zupę. Dopraw solą i białym (jak nie masz to czarnym) pieprzem.
Panowie potrzebuje pomocy mam ponad kilo sera plesniowego "hohland brie" nie wiem za cholere co z nim zrobic macie jakies fajne przepisy?
lubie jakies zapiekanki makaronowe/ziemniaczane ale jak pisalem nie wiem jak ten ser przygotowac ...
Ugrilluj, albo zawiń w ciasto filo/francuskie i zapiecz... jak długa jest data ważności?
Ja bym trzymał na kanapki... ser, jeśli jest trzymany w dobrych warunkach, można nawet po dacie zjeść
no normalnie jak robisz zapiekanke makaronowa to kroisz brie i wrzucasz do zapiekanki...............
mozesz wykorzystac go do zup kremow, dajac na koniec zeby sie rozpuscil na dnie. do makaronów, z brokulami, szpinakiem, kurczakiem, cukinia, wiele sposobow. do zwijanych piersi z kurczaka albo kieszonek z cycka mozesz wrzucic to co lubisz, np jakies suszone pomidory, oliwki, ziola i wlasnie brie. na pizze mozesz wrzucic, do nalesnikow ze szpinakiem i lososiem/kurczakiem
mozesz zrobic kurczaka albo lososia na ciescie francuskim z jakimis oliwkami, papryczkami i brie
mmozliwosci jest mnostwo
Co tutaj tak cicho? :P potrzebowalbym przepis na dania z serkiem topionym hohland (mam 15 opakowan) obecnie mam dostep do warzyw sezonowych (papryka/pomidory/ogorki)
i inne warzywka :p
wie ktoś gdzie kupie taka obieraczkę w markecie/sklepie?
http://2.bp.blogspot.com/-lkYc7eS0tp...0/DSC03420.JPG
Jest to obieraczka do warzyw, która robi wióry w kształcie cienkich pasków.
http://2.bp.blogspot.com/-8CggE4BHXY...0/DSC03385.JPG
Dzięki. A widział ktoś takie obieraczki w jakimś supermarkecie? Byłem w Tesco i Realu i nie widziałem :|
Od tygodnia jestem na wyjeździe na studenckim mieszkaniu.
Możecie polecić coś dobrego i szybkiego? Dzisiaj zrobiłem sobie makaron z twarogiem (i masłem) na obiad/kolacje, mam jeszcze 1 kostkę twarogu. Co mogę zrobić smacznego? (Ofc. mogę dokupić składniki, mam sałatę [nie do jedzenia]) Odpada jedzenie które wymaga piekarnika (wygląda jak z PRLu i boję się go odpalić)
ryz/makaron + kurczak + warzywa na patelnie
szybkie i calkiem smaczne