zdrowe tzn?
niskokaloryczne?
Upiecz rybe jakąś dobrą
xDD
Wersja do druku
zdrowe tzn?
niskokaloryczne?
Upiecz rybe jakąś dobrą
xDD
dzisiaj wjedzie dobry szpinak.
co poletzacie? na makaronie go z fetą czy coś pożyteczniejszego?
Ja mieć bardzo ważna sprawa, mianowicie.
Szukam soków 100% NIE Z KONCENTRATU. Może być mętny, może być z bitsami, może być smooth, byle 100% owoc a nie jebane koncentraty.
@up
W biedronce widzialem dzisiaj tam przy owocach stały soki jabłkowe 100%, mętne.
@up; soki z długą datą przydatności zawsze będą z koncentratu, zapobiega to psuciu się soków i ułatwia przechowywanie - świeży sok pomarańczowy popsuje się w ciągu ~ 24h.
koncentrat to np 10 l soku zredukowane do 1 litra, później wlewa się w to 9 litrów wody i otrzymuje sok 100% (bo taki byłby przed odwodnieniem).
Jeżeli chodzi o świeże soki dla H5N1 to są to tzw. soki jednodniowe dostępne w małych buteleczkach w większości marketów. ale z doświadczenia wiem, że bardziej opłaca się wyciskać samemu np sok pomarańczowy - będzie tańsze niż te wyciśnięte z markietu
Tak, znalazłem wczoraj, piłem, nawet dobry, ale za 250ml 3zł to za litr 12zł wtf ;d
Mają też smutisy truskawka/banan i mango/marakuje, nawet dobre, ale 150ml ~3zł XDDD
Generalnie, będę musiał to chlać, ale wkurwia mnie taka cena, choć lepiej to, niż kaufland, tylko 5l soku jabłkowego Słoneczna Tocznia za 25zł.
Tak, ale są z koncentratu robione i dolewana woda która odparowała, troche mi to nie pasi, ale cusz.
@up
Sok świeży 1 dniowy trzyma 1 dzień, ale są soki świeże bodajże pasteryzowane, co mają termin 2-4 tygodnie, z resztą to chyba gówno, bo jak podgrzeją ten sok to dużo składników ważnych się wytrąca pod wpływem ciepła.
No i chyba się skuszę na wyciskanie, bo od 2 lat mam nieużytą wyciskarkę, mój chrzestny też taką ma, widziałem jak wyciska, ładny sok jest z tego, 20min czyszczenie ścierwa potem, ale jak bym sobie wycisnął dzbanek co 2 dni, byłoby OKE OKE :> Bo 2 dni w lodówce zimnej, sobie może postać.
btw. Ciekawe jakie mam IP na tym poście XDDDDDD
Ja od kilku lat - zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy są najlepsze cytrusy wyciskam sok na takiej:
Załącznik 308137
i ten sok > wszystkie inne soki
idzie na tym zrobić ze wszystkich cytrusów i granatu (chociaż słaby jest sam sok z niego, najlepiej mieszać)
na innych owocach nie próbowałem
BTW sok pomarańczowy można mrozić, zachowuje swoje właściwości, później tylko musisz rozmrażać bez podgrzewania
Heh, właśnie mi przypomniałeś się, że mam podobną maszynkę gdzieś głęboko zabunkrowaną bo nigdy jej nie używałem...
Kiedyś za granicą piłem wyciskany sok z pomarańczy i cytryny, wiem, że był świetny ale niestety nie wiem jakie były proporcje, ktoś ma jakiś pomysł? 50/50 będzie chyba zbyt dużo cytryny, która jednak jest ostrzejsza w smaku. Chyba spróbuję 1 lub 1,5 pomarańczy na 1 cytrynę.
myślę, że 1 cytryna na 0,5 l soku będzie git
Ma ktoś sprawdzony przepis na pączki?
ta laska testuje od tygodnia chyab przepisy i jest nawet filmik
https://www.facebook.com/kwestiasmaku?fref=ts
No to chyba zrobię dzisiaj jedną partię, nawet pojadę kupić szprycę ;d
Smażyć będę na smalcu bo to chyba najbardziej klasyczny sposób.
smalec jest najtańszy i najbardziej wydajny, niby smakuje ok, ale to nie jest to. spróbuj na maśle klarowanym usmażyć, będą jeszcze smaczniejsze. Tylko masło jest dość drogie, opakowanie z bedry kosztuje około 13 zł. samo jakosciowo jest dobre, produkuje je mlekovita