kocham domowe fast-foody <3
12 zł
https://i.imgur.com/Q96AzHM.jpg
Wersja do druku
kocham domowe fast-foody <3
12 zł
https://i.imgur.com/Q96AzHM.jpg
dobre to?
schabowiec wyglada jak tektura w bulce tartej a ziemniaki rozwodnione
nie zwrocilem uwagi, mi tam smakowalo ;P nie jestem jakoś specjalnie wybredny, szczegolnie po 10 godzinach poza domem
jak na 12zł to słaby ten obiad
tez chcialbym wiedziec, gdzie takie cos daja, zeby to omijac z daleka
a osobiscie polecam studencką stołówkę przy politechnice łódzkiej gdzie za 10zł jest obiad 2x wiekszy niz Twoj Aureos a do tego zupa za 1zł, o ile wczesniej zamowisz drugie danie
problem w tym, ze na zupe juz nie ma miejsca, moze dlatego za złotowke
Na stołówce Politechniki Gliwickiej dają nawet dobrego de volaille'a z frytkami/ziemniakami i surówką plus zupa (wyśmienita pomidorowa moim zdaniem). Wszystko to za 12 zł i da się najeść.
nic ani nikt nigdy nie pobije chinczyka naprzeciwko aqua parku w krakowie - jest porcja 13zł za kurczaka w sosie slodko kwasnym, przepysznego, ktorego nie da sie zjesc calego. Do kazdej porcji oczywiscie zestaw surowek + porcja ryzu. A gdy sie wezmie to na pół za 6.5 to i tak mięsa daja niewiele mniej, noi znowu cala porcja ryzu do kazdej porcji + te surowki XD dodam, ze mieszkam 5minut spacerkiem stamtąd wiec zyc nie umierac :D:D a na prawie kazdym stoliku dzbanek ze swiezo zrobionym sosem slodko kwasnym, tak zajebistym ze mój ryz zawsze w nim plywa i moglbym tym ryzem sie najesc tylko z sosem ;) czesto nawet biore takie pudeleczko tego sosu chyba ze 150-200ml tam jest za 1.5zł i to mi starcza na 2-3torebeczki ryzu ;d
Rok temu mieszkałem bliżej politechniki i gdzieś tam był bardzo fajny bar "U Andzi" gdzie za 11 zł było 2 danie + zupa za free (dla studentów)
Ale teraz już mam trochę za daleko. Obiad z fotki powyżej kupiłem na rogu narutowicza i kopcińskiego. Może nie wygląda na fotce ale to jest duża porcja moim zdaniem ;o
mopja nowa kanapeczka. pulled pork. Super mięso, kapusta czerwona, ogorki i jalapeno, sos bbq i majonezowy. sztosik
Załącznik 310708
@Supermate ukradles mi pulled porka, mialem jutro robic :(
sos bbq najwieksze gowno na swiecie nie wiem jak mozna to jesc............
kolacja
carpaccio z wędzonej polędwicy, camembert i tatar
Załącznik 310760
Załącznik 310775
Okoń zapiekany w piecu w sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne, ale wolę jakieś bardziej klasyczne formy podania ryb
Nieco podobną wrzucił ostatnio Supermate
Pulled pork, sałatka coleslaw i sos bbq z herbatą lapsang souchong (wędzona czarna herbata)
Załącznik 310784
Załącznik 310851
Niskowęglowodanowa pizza na spodzie z kalafiora. Trochę bieda jeżeli chodzi o dodatki, ale nie miałem ich zbyt wielu.
@down
http://umamiholiday.com/2013/05/30/cauliflower-pizza/
Ja do ciasta dałem więcej ziół, 125g mozarelli zamiast 1/4 szklanki i goudę. Dodatkowo w ostatnim kroku ciasto przesmarowałem sosem z koncentratu pomidorowego i jeszcze posypalem tartym serem. Dopiero na taką górę dałem dodatki.
@up
Mógłbyś podać przepis?
Załącznik 310938
Polędwica wieprzowa
co jak co, ale polędwica to mięso 10/10
szkoda że u mnie na wsi to kurczak i schab, a w najbliższym mieście to jedynie gdzie mogę kupić mięso to piotr i paweł, nie ma żadnego poważnego rzeźnika
http://wenrzu.tk/losos.jpg
Sałatka z łososia, papryki czerwonej, ogórków kiszonych, cebuli czerwonej + makaron i do tego koperkowo-śmietankowo-czosnkowy sosik.
Pierwszy raz jadłem takie połączenie, i muszę przyznać, że dobre :)
Załącznik 311538
ryż, kurak i mrożone warzywa na patelnie
wszystko z biedry, poważka
tak na sucho wszystko?
taaa, sos mnie wkur...
pierożki z mozarellą i paprykowym salami.
Sos z pasty curry, koncentratu pomidorowego, ziół, pieprzu kajeńskiego, soli i wody.
http://puu.sh/8faCA.jpg
http://puu.sh/8faJo.jpg
forumowy klasyk, czyli chili con carne oczywiście na wołowinie i tortilli ze sklepu bo robiłem dla siebie i nie chciało mi się robić samemu, na zdjęciu jest też moim zdaniem sos numer jeden jeśli chodzi o dodatek do tego dania - pół krzaka świeżej kolendry, szklanka czy tam dwie śmietany 18 i sok z połowy limonki - smarujemy grubo tortille potem walimy towar i jest sztos jak to mówi mate ;d
Załącznik 311734
pewnie bedziecie sie smiac, bo ja nie kucharz i wyglada jak guwno albo niesymetryczne czy coś :D
https://i.imgur.com/3SOMi61.jpg
Kurczak z fasolką, białym serem, zwykłym serem i brokułami, zawinięty w ciasto francuskie polany sosem czosnkowym.
Syte w chuj, bardzo dobre.
dwa ostatnie posty baaardzo fajne ! @udarr ; taka rada na następny raz. fajnie jest wlać bulion wołowy w takiej ilości jakiej potrzebujesz do ugotowania ryżu do mięsa i sosu i wrzucic ryż. wtedy wszytko będzie bardziej jednolite.
wieczoram dam edita od siebie z daniami
https://i.imgur.com/mt4GMxy.jpg?1
słabiutko, ale zawsze coś
ja bazuje na tym ale w zasadzie robię z pamięci i każdy inaczej wychodzi, inne warzywa wrzucam, różne kolory papryk, cebuli itd w zależności co mi się podoba w sklepie i co będzie pasowało ;d
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dl...e/przepis.html
generalnie to co musisz użyć to wołowina, papryka, KUMIN (tudzież kmin rzymski ale nie kminek),
no i mocno polecam ten sos ze śmietany, kolendry (w lidlu są krzaki) i limonki
Zainspirowany kolegą parę postów wyżej postanowiłem zrobić swoje pierwsze Sushi, po 2 godzinach spędzonych na youtube i obejrzeniu 1000 filmików z robienia sushi - efekty poniżej.
Zdjęcia jakioś kiepsko mi wyszły, no trudno, w rzeczywistości wygląda dużo lepiej i całkiem nieźle smakuje. Wszystkie kawałki skomponowane w różnych kombinacjach składników : łosoś, surimi, ogórek, awokado, sezam jasny, sezam ciemny do tego oczywiście wasabi.
Załącznik 311874Załącznik 311875Załącznik 311876
daje mocne, bo ja robiłem sushi już xx razy i daleko mi do takiej perfekcji w zwijaniu !
jak robiłeś ryż ? jak smakowo się udało ?
Też dam stare fotki z sushi zushi, lokalu w warszawie, który robi to meeega dobrze.
http://37.media.tumblr.com/b418b550d...t5o2o9_500.jpg
http://24.media.tumblr.com/a663a121a...5o2o8_1280.jpg
http://24.media.tumblr.com/09f57bcf0...5o2o2_1280.jpg
http://24.media.tumblr.com/ef1287fa2...5o2o5_1280.jpg
Down@
no i to jest profeska. gratuluje, musiało być pyszne
ryż to chyb kluczowa sprawa więc poświęciłem mu najwięcej czasu, najpierw dokładne płukanie w garnku tzn. wlewam wodę i pocieram ziarna o siebie w dłoniach (a nie, że wrzucam na sitko i płuczę wodą), wylewam i znowu to samo aż woda będzie przejrzysta (ok. 8-10x hehe), potem odlałem wodę i odstawiłem ryż na sitku na 15min aby podsechł (tak podobno trzeba wg. jakiś speców od sushi w londynie), potem znow do gara, na 100ml ryżu wlewam 120ml wody (ja wlałem z butelki żeby było tip top najlepsze składniki ;d), ręką mieszam w garnku żeby wszędzie przeniknęła ta woda (tak podobno też trzeba) i gotuję ok. 10min aż woda całkowicie wsiąknie w ryż, teraz odstawiam gar do wystygnięcia (jeśli ryż jest mocno al dente to przez ten czas jeszcze trochę zmięknie więc nie pękać, będzie git), po ostygnięciu nie mieszając ryżu przerzucam go w całości do dużej miski, polewam roztworem (na 500ml ryżu) : 60ml octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli i mieszam do rozpuszczenia, po polaniu ruchami w stylu krojenia a nie mieszania rozprowadzam to dokładnie rozbijając przy tym wszystkie grudki, podobno dobrze w tym momencie jeszcze wachlować ryż jeśli dobrze nie ostygł ale mój był git, w zasadzie to tyle :)
Załącznik 311961Załącznik 311962
to bylo moje pierwsze samodzielnie zrobione chilli con carne ;d wyszlo pysznie:)
a te galaretki nizej zrobiła mama w swieta
widać, że mięso jakieś wieprzowe czy coś:D weź wrzuć kiedyś prawdziwą mieloną na twoich oczach wołowinkę. efekt jest zadziwiający :D
Dzisiejszy dzien byl cieply, sloneczny i wolny. Idealne warunki, zeby rozpalic grilla i wypic piwo.
Poledwiczka wieprzowa w marynacie jerk, pieczony baklazan (nie widac na zdjeciu:<) i domowej roboty radler do picia. Mieso pieklem nad zarem ok 2h bylo bardzo delikatne, ale nie wyschlo, bo przez caly czad smarowalem je piwem za pomoca pedzla.
Załącznik 312011
props za mięso i własne piwo chociaż szkoda, że radler bo wygląda na jakieś niefiltrowane pszeniczne ;(
czy to najbardziej po prawej to nie bakłażan?
btw jak robisz piwo? z brew kitów czy gotujesz słód itd?
widać, nie cykaj.
następnym razem weź strzykawkę i to mięso naszprycuj tym domowym radlerkiem. to dopiero bedzie dobre :D
Burrito
Załącznik 312013
@supermate ; mialem to zrobic, ale mialem tylko strzykawke do szprycowania duzych szynek, i wylatywalo piwo z miesa:(
@udarr ; to zalezy, kiedys kupowalem brewkity, ale ostatnio zrobilem oatmeal sutout ze slodu, ktory sam kupilem. Radler jest z lagera z kitu, mialem ostatnia butelke. Teraz na lato robie tez cydr (z soku NFC)
tak przy okazji domowego piwa :) mój milk stout, z którego jestem dumny
Załącznik 312040
brewkity są dla pedałów ;/
jak można zrobić domowego radlera ?
Radler to piwo mieszane z lemoniadą, więc...
Tutaj pierwszy link z google:
http://www.dailysqueeze.com/post/538...ler-is-a-drink
Chyba, że sam sobie robił piwko, a z niego radlera, bo wydaję mi się, że nie da się uwarzyć radlera, prawda?
Poproszem opisać całom hisotrię co i jak, jakieś poradniki eitc.
Maupa @Feron3K ; srednik
Ja poproszę tutorial jak robić cydr
www.piwo.org
www.blog.kopyra.com
nie chcę mi się bo to skomplikowane
tutaj mój temat na piwo.org tutaj więcej info o tym piwie
http://www.piwo.org/topic/13608-mr-strzelecky-brewery/