Reklama
Strona 84 z 316 PierwszaPierwsza ... 3474828384858694134184 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 1,246 do 1,260 z 4726

Temat: Pokaż talerz - Wizualny foodporn i rozmowy przy jedzeniu !

  1. #1246

    Notoryczny Miotacz Postów Chudy jest teraz offline
    Avatar Chudy
    Data rejestracji
    2009
    Wiek
    31
    Posty
    1,158
    Siła reputacji
    16

    Domyślny

    jak można zrobić domowego radlera ?

  2. #1247
    Avatar Merinksban
    Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    30
    Posty
    1,551
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Cytuj ~Chudy~ napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    jak można zrobić domowego radlera ?
    Radler to piwo mieszane z lemoniadą, więc...
    Tutaj pierwszy link z google:
    http://www.dailysqueeze.com/post/538...ler-is-a-drink
    Chyba, że sam sobie robił piwko, a z niego radlera, bo wydaję mi się, że nie da się uwarzyć radlera, prawda?

  3. #1248

    Data rejestracji
    2007
    Wiek
    30
    Posty
    9,025
    Siła reputacji
    24

    Domyślny

    Cytuj Feron3K napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    tak przy okazji domowego piwa :) mój milk stout, z którego jestem dumny

    Załącznik 312040

    brewkity są dla pedałów ;/
    Poproszem opisać całom hisotrię co i jak, jakieś poradniki eitc.

    Maupa @Feron3K ; srednik

  4. Reklama
  5. #1249
    Avatar supermate
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Warszawa
    Wiek
    34
    Posty
    1,931
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Ja poproszę tutorial jak robić cydr
    Cytuj Obożetojestzboże napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Jakis diabel mi siedzial na nogach i po chwili sie zaczal zblizac i mi jezyk do buzi wsadzac
    Chcialem otworzyc oczy, ale mi sie blokowaly w polowie i walczylem sporo czasu zeby je otworzyc

  6. #1250
    Avatar Feronek
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Poznań
    Wiek
    31
    Posty
    122
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Cytuj Pan Ryba napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Poproszem opisać całom hisotrię co i jak, jakieś poradniki eitc.

    Maupa @Feron3K ; srednik
    www.piwo.org
    www.blog.kopyra.com

    nie chcę mi się bo to skomplikowane
    tutaj mój temat na piwo.org tutaj więcej info o tym piwie
    http://www.piwo.org/topic/13608-mr-strzelecky-brewery/

  7. #1251
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj supermate napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Ja poproszę tutorial jak robić cydr
    sprawa jest dosc prosta.

    mozna cydr robic z jablek, badz soku nie-z-koncentratu. mozna nawet zrobic "cydr" z soku riviva z biednej;)

    jak robisz z jablek to dobrze miec 40% odmiany kwasnej (antonowka, papierowka itp.) i 60% slodkiej (dziadkowie maja szare i zlote renety na dzialce). w sokowirowce z kilograma jablek wychodzi ok 0,75 l soku.

    po uzyskaniu soku wlewamy go do gasiora fermentacyjnego, dodajemy drozdze winne do win owocowych, lub drozdze do cydru (chociaz to jeden pies, bo wiekszosc odmian to i tak ten sam gatunek), czasem trzeba zrobic "matke drozdzowa", trzeba przeczytac na opakowaniu, jest zawsze przepis. balon zatykamy korkiem z rurka fermentacyjna i zapominamy o nim na 2 tygodnie. po tym czasie sprawdzamy czy plyn jest klarowny a drozdze opadly na dno, jesli tak to przy pomocy wezyka zlewamy napoj znad osadu do innego naczynia, a nastepnie butelkujemy. teraz mozna sprobowac, ale nie bedzie najlepszy, jeszcze nie dojrzal. jezeli cydr ma byc gazowany to dodajemy 3 g cukru na 0,5l napoju.
    po zabutelkowaniu musi polezakowac jakies 2 tygodnie w piwnicy, potem przed otwarciem nalezy koniecznie go schlodzic.

    ta sama metoda mozna zrobic perry, czyli cydr gruszkowy. ja czasem tez aromatyzuje innymi sokami, dzis zabutelkowalem 2 litry cydru z 25% soku z czarnej porzeczki.

  8. Reklama
  9. #1252
    Avatar Vadim
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Płock
    Wiek
    33
    Posty
    4,967
    Siła reputacji
    21

    Domyślny

    Cytuj Bardzo fajny druid napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    mozna nawet zrobic "cydr" z soku riviva z biednej
    Mozesz cos wiecej o tym napisac? Slyszalem, ze mozna to zrobic normalnie w gasiorku dodajac drozdze. Kolega mial robic, ale jego ojciec co troche siedzi w tych winach, powiedzial mu, ze moze sie zatruc drozdzami jak sie wiecej wypije, i efekt laksacyjny murowany :p

  10. #1253
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj Vadim napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Mozesz cos wiecej o tym napisac? Slyszalem, ze mozna to zrobic normalnie w gasiorku dodajac drozdze. Kolega mial robic, ale jego ojciec co troche siedzi w tych winach, powiedzial mu, ze moze sie zatruc drozdzami jak sie wiecej wypije, i efekt laksacyjny murowany :p
    Raczej watpie, robilem raz, wyszedl w smaku calkiem, calkiem i bez problemow z brzuchem;) jak sie sklaruje, to drozdzy jest minimum, a po lezakowaniu juz sa raczej martwe na dnie. Mozna je tez zabic pirosiarczynem sodu, ale nie wiem czy warto sie tym truc. Lepiej dac im samym zginac;)

    wszystko robisz tak jak wyzej napisalem, sok do gasiora, drozdze, potem do butelek i dajesz im polezec
    Ostatnio zmieniony przez Bardzo fajny druid : 01-05-2014, 03:08

  11. #1254
    Avatar justplay4fun
    Data rejestracji
    2010
    Posty
    153
    Siła reputacji
    16

    Domyślny

    Cytuj Vadim napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Mozesz cos wiecej o tym napisac? Slyszalem, ze mozna to zrobic normalnie w gasiorku dodajac drozdze. Kolega mial robic, ale jego ojciec co troche siedzi w tych winach, powiedzial mu, ze moze sie zatruc drozdzami jak sie wiecej wypije, i efekt laksacyjny murowany :p
    @Vadim ;
    poczytaj ten temat:
    http://alkohole-domowe.com/forum/cyd...ika-t2107.html

  12. Reklama
  13. #1255
    Avatar supermate
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Warszawa
    Wiek
    34
    Posty
    1,931
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Załącznik 312134

    Rouben Sandwich. Marynowane mięso, kapusta kiszona i sos musztardowy
    Cytuj Obożetojestzboże napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Jakis diabel mi siedzial na nogach i po chwili sie zaczal zblizac i mi jezyk do buzi wsadzac
    Chcialem otworzyc oczy, ale mi sie blokowaly w polowie i walczylem sporo czasu zeby je otworzyc

  14. #1256
    Avatar Drejkol
    Data rejestracji
    2008
    Posty
    1,638
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    Mamy tutaj na torgu jakiś chilihead'ów, czy podawanie sprawdzonych przepisów na dania absurdalnie pikantne nie ma sensu ? ;d

  15. #1257

    Data rejestracji
    2009
    Posty
    1,622
    Siła reputacji
    17

    Domyślny

    Cytuj Draco93 napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Mamy tutaj na torgu jakiś chilihead'ów, czy podawanie sprawdzonych przepisów na dania absurdalnie pikantne nie ma sensu ? ;d
    A zarzuć coś, może się bym się skusił :D Tylko fajnie by było gdyby można było dostać składniki w jakiś lepszych marketach.

  16. Reklama
  17. #1258
    Avatar piccolo
    Data rejestracji
    2006
    Wiek
    34
    Posty
    2,400
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj Draco93 napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Mamy tutaj na torgu jakiś chilihead'ów, czy podawanie sprawdzonych przepisów na dania absurdalnie pikantne nie ma sensu ? ;d
    no witam
    ja osobiscie nie przyrzadzam nic ostrego, bardziej doprawiam ostrymi sosami dania juz gotowe ;d

  18. #1259
    Avatar Drejkol
    Data rejestracji
    2008
    Posty
    1,638
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    Mega paprykowa z lanymi kluskami-

    Składniki na mega zupe:
    • Zupa pomidorowa przecedzona (każdy robi ją po swojemu. Nie ma sensu, abym wrzucał tutaj przepis na zwyczajną pomidorówkę. Ważne, aby nie była z torebki, kartoniku czy słoika oraz, aby zawierała śmietanę).
    • Marnowane piri piri - około 100g. Ja używam Delicias Piri-Piri bo są łatwo dostępne, tanie (~5zł za słoiczek) i nie mają w składzie żadnych wspomagaczy.
    • Świerze habanero - 1 sztuka. W Polsce niemal niemożliwe do dostania w stacjonarnym sklepie. We Wrocławiu jest czasem w hurtowni spożywczej facet, który sprzedaje red habanero. Trzeba po prostu szukać. Jeśli nie znajdziemy stacjonarnie to pozostaje własna hodowla (akurat zbliżają się ciepłe miesiące, więc można zasadzić w doniczce) albo allegro (~70zł/0.5kg lub ~100zł/kg. To niestety ciut naciągnięta, ale dość standardowa cena habanero w naszym kraju).
    • Tabasco habanero - dostępne praktycznie w każdym hipermarkecie (carrefour, tesco itp.) w cenie ~7zł za buteleczkę. Można zastąpić zwyczajnym Tabasco original (biała etykieta i ~6zł za buteleczkę), ale Tabasco habanero, już pomijając większego kopa (którego i tak zaraz spotęgujemy), posiada w składzie przeciery owocowe co świetnie komponuje się z ostrymi paprykami oraz jest znacznie mniej octowe/winne.
    • Kechup firmy Krokus. Dlaczego akurat ten ? Bo składa się jedynie z przetartych pomidorów, cebuli, octu i przypraw. 0 chemii. W dodatku posiada specyficzny słodki smak. ~6zł za 180g, ale dawkujemy zależnie od ilości zupy.
    • Mad Dog 357 OPCJONALNIE (nie polecam dla kogoś, kto wciąż musi popijać Tabasco) - Dostępny na allegro, nareo.pl, ostrakuchnia.pl . To właśnie nasz katalizator. Świerze ostre papryki mają to do siebie, że jedzone na surowo są bardzo pikantne, jednakże gdy zastosujemy je w daniu, tracą 80% swojego ognia, pozostawiając jedynie specyficzny dla każdego gatunku smak. Dodając Mad Dog 357 zachowujemy moc papryk. Kilka słów o Mad dogu 357 - To jeden z najostrzejszych sosów na świecie. Tabasco, blairsy i wszystko inne co przeciętny zjadacz chleba uważa za niezwykle pikantne to pikuś przy tym sosie. Mad dog 357 to czyste 357,000 SHU (wikipedia - Scala Scoville'a). Dla porównania Tabasco original posiada ledwo 2000 SHU, natomiast tabasco habanero 5000-7000 SHU. Wersja bardziej hardcorowa, której osobiście używam - Mad Dog 357 Silver Collector's edition - 750,000 SHU.

    Składniki na kluski:
    • Jajka - w zależności od ilości zupy
    • Mąka - w zależności od ilości zupy
    • Czosnek suszony (polecam Czosnek w młynku firmy Kotanyi) - w zależności od upodobań
    • Kolendra mielona - szczypta
    • Bazylia suszona - Łyżka

    Przepis:

    Przecedzoną zupę pomidorową przelewamy z powrotem do garnka. Ważne, aby była czysta - sam płyn. Możemy dodać do niej pokrojoną w plastry marchewkę, która gotowała się w zupie. Cała reszta warzyw/mięsa z gotowania się nie przyda, więc możecie z tego zrobić cokolwiek chcecie. Garnek z powrotem trafia na gaz, najniższa moc i niech póki co się jedynie podgrzewa.
    Marnowane piri piri odcedzamy z zalewy kroimy na grubsze, nierówne kawałki i wrzucamy do głębszej miski. Habanero płuczemy, odcinamy ogonek i wyciągamy nasiona (nie wyrzucamy ich!). Samą paprykę drobno kroimy i razem z nasionami wrzucamy do piri piri. Papryki zalewamy CO NAJMNIEJ połową buteleczki tabasco habanero/tabasco original, kechupem i łyżką ciepłej zupy, którą podgrzewamy na najmniejszej mocy na gazie. *Opcjonalnie* Po wymieszaniu papryk i sosów, dodajemy kroplę Mad Doga (albo 3/4 łyżeczki jak to robię ja) i ponownie mieszamy. Powstałą mieszankę wlewamy do gotującej się zupy. W tej chwili należy zwiększyć trochę ogień i powoli doprowadzić zupę do wrzenia (ważne, aby nie ustawiać palnika na pełną moc bo nie zdążymy zrobić bazy na kluski. Zupa powinna zawrzeć mniej więcej w tym samym momencie, w którym my skończymy ciasto na kluski).
    Zależnie od ilości zupy dobieramy ilość jajek i mąki. Ogólna zasada - 1 jajko / 2 łyżki mąki. Przy doborze ilości jaj stosuję metodę na miski tzn. Na każą miskę zupy przypada 1 jajko (wówczas zupa jest odpowiednio gęsta), tak więc jeśli na oko w garnku mamy 5 misek zupy to ciasto wyrabiamy z 5 jajek i 10 łyżek mąki. Do ciasta dodajemy czosnek, kolendrę (nada kluskom specyficzny aromat) i bazylię. Podkręcamy na chwilę gaz na maxa (nawet jeśli zupa wrze) i wlewamy dość sporym strumieniem ciasto do zupy cały czas mieszając. Gdy tylko wlejemy całe ciasto - wyłączamy gaz, mieszamy jeszcze parę sekund i możemy nakładać. Zupa ma kopa i osobiście mógłbym jeść ją cały dzień ;d

    Piekielne krewetki po tajsku -

    Składniki:
    • Krewetki Black Tiger - Od ich ilości zależy ilość reszty składników. Ja podaję składniki, których używam dla paczki 40 nieobranych krewetek (dostępna np. W makro) jeśli jednak brzydzicie się tych nóżek, oczek itd. To można iść na skróty i kupić obrane. Jednakże za podobną cenę dostaniecie ~2x mniej krewetek.
    • Papryka habanero - 1 sztuka
    • Czosnek - 2-3 ząbki
    • 2 szalotki lub 1/2 zwykłej cebuli
    • Świeży imbir - 2-3cm kawałek korzenia
    • Olej roślinny - do smażenia
    • Kolendra nasiona - pół łyżeczki.
    • Pieprz cayenne - łyżeczka lub dwie.

    Składniki na sos:
    • Sok z 1 Limonki - limonki dostępne praktycznie wszędzie. Począwszy od biedronek na hurtowniach kończąc.
    • Sok z 1 pomarańczy - jak wyżej
    • Sos rybny - 2 łyżki. Dostępność: Żabka, Fresh, hipermarkety.
    • Brązowy cukier - 1 łyżka. Dostępność jak wyżej.
    • Tabasco Habanero lub jeden z sosów Blair's Death. Sos tabasco jest tani i łatwo dostępny, natomiast Blair'sy przez swój skład idealnie pasują do owoców morza. Najbardziej jednak do tego dania polecam Blair's After Death Sauce. Sosy firmy Blair's Death Sauce dostępne są na allegro, nareo.pl i ostrakuchnia.pl (te dwa serwisy znam. Być może mamy więcej tego typu sklepów internetowych w Polsce).

    Przepis:
    W misce mieszamy soki, sos rybny, sos ostry (tabasco albo blair's) i łyżkę brązowego cukru. Powstały sos odstawiamy i zabieramy się za resztę składników.
    Paprykę przygotowujemy jak w przepisie na zupę. (Ogonek do śmieci, gniazda nasienne wyciągamy, paprykę siekamy, i do posiekanej dodajemy z powrotem nasiona. Rozcięte nasiona mogą nadać potrawie gorzkawy smak). Czosnek obieramy i siekamy, szalotka/cebula w drobną kostkę. Imbir ścieramy na drobnej tarce lub bardzo drobno siekamy. Nasiona kolendry rozgniatamy nożem (raz przyciskamy bokiem noża). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (nie na pełnej mocy bo czosnek się spali i będzie gorzki) i wrzucamy habanero, czosnek, szalotki/cebule, nasiona kolendry i imbir. Smażymy to chwilkę uważając, aby czosnek nie zbrązowiał. Po 30-40 sekundach dolewamy trochę oleju i wrzucamy obrane, oczyszczone i rozmrożone krewetki. Minutka z każdej strony i dolewamy przygotowany wcześniej sos i dodajemy Cayenne. Pozwalamy, aby sos się zagotował i wyłączamy ogień. Gotowe do serwisu. Krewetki proponuję podawać z ryżem i jakimś dobrym piwem. Moim zdaniem najlepiej będzie tutaj pasować "Atak Chmielu" Pinty dzięki swojemu cytrusowo-owocowemu aromatowi (swoją drogą polecam, jeśli ktoś jeszcze nie próbował. Ofc 18+).

    To dwa przepisy jako pierwsze wpadły mi do głowy. Ostrzegam bo początkujący pasjonaci ostrości mogą nieźle pocierpieć. Szczerze pisząc ostre sosy można dodawać do wszystkiego. Lody z tabasco habanero, dla osób lubiących jajecznice z kechupem - wystarczy kilka kropli ostrego sosu i cała potrawa totalnie się zmienia. Mięso? kotlety? nie ma problemu. Łyżeczka CaJohn's Trinidad Scorpion BBQ i odkrywamy mielone na nowo ;d A może szarlotka ? Do jabłek wystarczy trochę Wanza's Wicked Temtation i ciasto awansuje na nowy, tropikalno-niebiański poziom, a jeśli wolimy bardziej tradycyjnie, Heartbreaking Dawn’s 1841 Ghost Pepper Sauce ze swoim gruszkowo-jabłkowym posmakiem. Założę się, że kanapka użytkownika Supermate, której zdjęcie wrzucił kilka postów wyżej smakowałaby jeszcze lepiej, gdyby dodać tam troszkę El Chupacabra hot sauce (którego jednym ze składników jest właśnie musztarda). Dostępność świeżych papryk w Polsce jest tak niska, że ciężko o nich w ogóle mówić (żeby nie narobić komuś smaku). Całe szczęście inaczej sprawa ma się z sosami. Na pierwszy rzut oka cena może przerażać. 50-60zł za sos 150ml. Nie pijemy ich jednak szklankami. Do potrawy dodaje się średnio kilka kropli, rzadziej łyżkę (inaczej sprawa ma się z tabasco, jednakże to też zupełnie inna moc i klasa cenowa). 1 sos 150ml ~100,000SHU średnio starcza na miesiąc, a czasem i dłużej, także w ostatecznym rozrachunku wcale nie jest tak drogo.

    @piccolo. Ja zwykle tak samo, ale czasem mając już kilka sosów na półce, podczas gotowania czegoś danie aż się prosi o kilka kropli czegoś pysznego.

  19. #1260
    Avatar piccolo
    Data rejestracji
    2006
    Wiek
    34
    Posty
    2,400
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj Draco93 napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    @piccolo. Ja zwykle tak samo, ale czasem mając już kilka sosów na półce, podczas gotowania czegoś danie aż się prosi o kilka kropli czegoś pysznego.
    masz jakies dobre do polecenia? mialem juz blaira mega death i ultra death, teraz korzystam z zakk wylde shot to hell i mad doga 357 ;d

  20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)

Podobne tematy

  1. Cos do poczytania przy jedzeniu
    Przez Halunek w dziale O wszystkim i o niczym
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post: 07-10-2017, 19:23
  2. Żebrogłosowanie na Jarocin, torgu pokaż siłę!
    Przez Bazan w dziale O wszystkim i o niczym
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post: 08-05-2016, 12:51
  3. Foobar2000 - pokaż przy uruchamianiu
    Przez Bazan w dziale Sprzęt i oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 02-11-2015, 09:26
  4. Pokaż w co siekasz - Screen ONLY
    Przez Levyt w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 213
    Ostatni post: 31-12-2014, 12:38
  5. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 08-05-2005, 20:58

Tagi tego tematu

Zakładki

Zakładki

Zasady postowania

  • Nie możesz pisać nowych tematów
  • Nie możesz pisać postów
  • Nie możesz używać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •