podsmaż najpierw w garnku z cebulką, aż ryż lekko zbrązowieje, a później zalej wodą 2:1 i gotuj. Jak to nie pomoże, to nie kupuj tego ryżu:D
Wersja do druku
podsmaż najpierw w garnku z cebulką, aż ryż lekko zbrązowieje, a później zalej wodą 2:1 i gotuj. Jak to nie pomoże, to nie kupuj tego ryżu:D
nie do konca wiem jak to nazwac. ziemniaki smazone z cebulka i pomidorami, zapieczone z jajkiem. A tak naprawde to chcialem sie pochwalic nowa patelnia z kutego zelaza. Znalazlem ja w kauflandzie przeceniona z 55 pln na 17,5.
Załącznik 316336
Załącznik 316354Załącznik 316355
na 2 zdjęciu taco z kurczkiem i dipem z avocado i klendry + to co widać
Lody malinowe. Korzystałem z http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-bez-maszyny
http://i1160.photobucket.com/albums/...707_165456.jpg
porkburgery na wczorajszą kolację
Załącznik 317003
https://i.imgur.com/nmcl58m.jpg
parę dni z rzędu takie tam o.
Bierzesz paski kurczaka, nie za długie, nie za grube, lecz w sam raz!
Walisz je do mąki, potem woda / jajo i znowu mąka (2-3 razy tak) ale mąki do kurczaka NIE UKLEPUJESZ, tylko pierwsze pierdolnięcie tj. gdy kurę wkładasz do mąki - pierwszy dotyk mąki = wklepanie jej do wnętrza kury. Ale zagmatwałem, huj z tym. A potem smażysz na głębokim oleju. IMO!!!!!!!! Bardziej podobnych do KFC w domu nie zrobicie :)))))) /btw. kolor ciemnieje wraz z każdą partią przez mąkę co sie jara w garnku, ale pierwsze 3-4 partie będą miały kolor jak te z KFC!!!!!!!!!
@maslo ;
jak jakaś suka to zrobi to plx foty, bo ja póki co w domu tylko śpię, od 2tyg nie gotowałem ;_;
Jakaś tam z domowych pizz:
Załącznik 317104
Dzisiejszy obiadek:
250ml sosu pudliszki, 400g piersi z kurczaka, 200g ryżu
Załącznik 317122
Załącznik 317123
Załącznik 317124
http://puu.sh/aifmi/c958ba04f5.png
w chuj syte xD
nalesniki z kurczakami, fasolka i fetą
polane sosem tzaziki, w sumie danie takie same jak ostatnio, z tym ze teraz nalesniki a nie zawijaniec z ciasta francuskiego ;p
To moje sphagetti, sam sos + makaron xD Ale to było na wyjeździe pod domki. gdzie chłopacy nie marudzili i byleby tylko coś do jedzenia było.
https://lh6.googleusercontent.com/-P...606_142708.jpg
@down
Cytuj:
2. Akceptowane są zdjęcia, każdego posiłku. Śniadania, Obiadu, lunchu, kolacji na mieście lub w domu.
@up
To jest jakiś troll ? :D wrzucasz danie plegające na ugotowniu makaronu i zalaniu sosem gotowym ?
czy kolejny etap to będzie wrzucanie zupek chińskich, kanapek z bułką i parówek z keczapem?
ogarnięcia trochę. na takie to nawet patrzeć żal. do odpadków by poszło
hummus
http://38.media.tumblr.com/d8710a55b...t5o2o1_500.jpg
i kanapka z kozim serem, burakiem i miodem
http://38.media.tumblr.com/tumblr_me...5o2o8_1280.jpg
@Draco93 ;
ide sobie wczoraj wieczorem z kumplami do zabki po piwo, patrze sie a tam "polski chmiel" rozkminam rozkminiam i mysle ze to te piwo co na torgu chwalili, butelka zielona, nazwy dokladnie nie pamietam, ale wiem ze costam_chmiel, no to mowie do nich, ej chodzcie bierzemy te piwo, slyszalem ze jest dobre, jedne z lepszych. Kupilismy, poszlismy nad rzeke, kazdy narzekal, nikt nie wypil do konca, ja wkurwiony mowie sobie, dam redbaga temu z foodporna za gowniane piwo, wchodze tu, patrze ze to ATAK chmielu a nie POLSKI chmiel
nie polecam tego piwa, na pierwszy rzut oka wydaje sie jakies oryginalne, a do tego mozna go pomylic (tak jak ja) z innym piwem.
znalazłem pstrąga w lodówce to stwierdziłem, że zrobię sobie na niedzielny, letni obiadek z drineczkiem limonkowym :333
https://i.imgur.com/S15eoVi.jpg
Trzeba uważać ;d Żeby nie było więcej niespodzianek - wystarczy spojrzeć na cenę. Atak chmielu to koszt ~8zł (czasem taniej, ale to mały browar.) Tutaj sklepy, w których można to piwo kupić - http://www.browarpinta.pl/kup-pinte
Załącznik 317434
Makaron pesto z grillowanym kurczakiem.
Wygląda średnio bo robiłem głodny i na szybciora, acz smakuje!
Bób z boczkiem i cebulą duszony w piwie.
http://puu.sh/atvod/b5f85fe170.png
Załącznik 318393
Taco z buraka marynowanego, jabłka, koziego sera i świeżych warzyw
Załącznik 319411
Co tak cicho i pusto, że znowu muszę wrzucać domową pizzę?
@supermate ;
Mistrzu moglbys podlinkować ta strone od pizzy? Oraz jakiej mąki użyć z piotra i pawla?:) Wiem, ze bylo to jakis czas temu, ale z 20 stron do tylu sprawdzalem i nie znalazlem. Dzieki
ja się nie znam na pizzy @Mentoll ;
Gówno prawda, do pizzy najlepsza jest farina typu "00" i tej właśnie powinien szukać.
A pizze to chyba @Bardzo fajny druid ; robił. Ale nie jestem pewny :D
@Mentoll ;
Ja widziałem kiedyś jak szukałem, ale nie jestem w stanie stwierdzić, czy w każdym i zawsze jest dostępna.
Powinna byc, dokladnie taka:
https://img.e-piotripawel.pl/8025566004509.jpg
Kosztuje 9-10zl.
Ale czy to na pewno typ 00 to nie gwarantuje, nie zwrocilem na to nigdy uwagi.
@Averin ;
Robiłem na różnych mąkach, na 00 też i najbardziej mi smakowała na 450 (nie biorąc pod uwagę ciasta francuskiego). Więc nie gówno prawda, ale moje podniebienie.
Potrzebuje pomysłu na sos do takiej potrawy zmieszam pierś z kurczaka, ryż, 3 rodzaje papryki i pomidora. Ew. pomidora moge wywalić:P
Co polecacie?
No, ale i tak nie traktuje cię poważnie, jak napisałeś, że na francuskim najlepsza xD xD
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...6fb0a37148fc98
pulled pork przed wymieszaniem w morelowym bbq
@Vadim ;
Nie bylo fariny w piotrze i pawle ;(
Nie moje, ale jak zobaczyłem to od razu pomyślałem by wrzucić, miło się ogląda.
ej na tym filmiku jest potrawa z jakiej w środku żółtko płynne, co to jest? pierwsze co pomyślałem to, to że jest to pieczeń rzymska, ale raczej nie
już wiem nazywa się to Runny Scotch Eggs
Właśnie też mnie to jajeczko zaintrygowało ale jakoś się nie zebrałem na poszukiwania :D
http://oi60.tinypic.com/34r7fhg.jpg
Oryginalnie wszystko powinno być na tortilli pszennej, ale przypomniałem sobie o tortilli dopiero po nałożeniu wszystkiego na talerz... Ostatnio ogarnąłem świetną rzecz - Pierogi ruskie serwowane w niekonwencjonalny sposób. Zależnie farszu (a dokładniej proporcji białego sera, ziemniaków i cebuli) można podać je do różnych dań (nawet do zwykłych kotletów schabowych zamiast nudnych ziemniaków) i wychodzą całkiem niezłe potrawy.
Pierogi ruskie gotowane na parze (farsz posiada zwiększoną ilość białego sera oraz ograniczoną ilość ziemniaków) + własna wariacja fasoli po meksykańsku ( Fasola czerwona, cebula, cała świeża papryka habanero, przecier pomidorowy, świeże 3-4 liście bazylii porwane na większe kawałki, kilka kropli ostrego sosu z dodatkiem owoców (ja użyłem Wanza's Wicked Temptation), łyżka stołowa tabasco original (ponieważ całość potrzebowała octu, a zwyczajne tabasco świetnie się sprawdza zamiast octu w potrawach tego typu). Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sproszkowane habanero, ziele angielskie mielone, kolendra mielona, kminek mielony , oregano, sproszkowana pietruszka) + sos czosnkowy (standardowe składniki, jednakże proporcje majonez:śmietana 1:1) + kilka kromek chleba. Całość (powinna być) serwowana na tortilli.
Potrawa wegetariańska, bardzo zdrowa i bardzo syta. Polecam.
@Jeśli ktoś z Wrocławia bądź okolic szukałby świeżego habanero - W sklepiku znajdującym się na skraju parku przy ul. Wróbla (na przeciwko biedronki) mają w cenie 60zł/kg. Na kilogram wchodzi +/- 50 papryczek. Poza tym niepozornym sklepikiem zostaje giełda na tęczowej i allegro. Nigdzie więcej (przynajmniej we Wrocławiu) tej papryczki nie znalazłem.
Mój ojciec zatrudnił się w restauracji na lotnisku, dzięki temu mam tam 50% zniżki :D
W domu tak nie podaje...
Załącznik 321717
Witam torgi, pytanko mam. Matula chce kupić takie cudo: http://www.mango.pl/kuchnia/urzadzen...ne_go_chef_8w1
Nie wiem czy o tym słyszeliście, nie mogę znaleźć żadnych opinii w necie na temat tego urządzenia. Jacyś znawcy ?: )
@up: IMHO trochę bez sensu, i tak wszystkiego na raz w tym nie zrobisz, a w tej cenie pewnie długo nie podziała...
@topic:
Krótka wycieczka do Wilna i obiad w knajpie dla lokalersów:
Chłodnik:
Załącznik 322899
Kapuśniak:
Załącznik 322900
Rodzaj placka ziemniaczanego nadziany serem:
Załącznik 322901
I cepelin:
Załącznik 322902
Całość kosztowała 25 lt czyli około 30 zł, porcje były pomniejszone o połowę, ale i tak wystarczyło, żebyśmy się z dziewczyną napchali.
mogles sie nie wstydzic i zrobić jakies lepsze zdjecia bo o ile zupy jakos widac o tyle drugie dania tragedia
A zrobie refresh :p
Załącznik 323546
to był bodajże pikantny kurczak z grzybami mun + ryż + surówka w chińskiej restauracji w czewie
Załącznik 323547
a to szarlotka z lodami miętowymi w hotelu elbrus w szczyrku, zamawiałem szarlotkę gdzieś w +/- 30 miejscach i tam była najlepsza <3
http://36.media.tumblr.com/c14b9bb4e...t5o2o1_500.jpg
http://41.media.tumblr.com/da5eb8840...5o2o2_1280.jpg
najlepsze azjatyckie zarcie jakie jadłem. To jest zrobiony na wzór baru mlecznego w chinach. 12/10
miejsce nazywa sie Ricos kitchen
Jak juz ktos podbil, to sie pochwale
http://www.reddit.com/r/food/comment...ilk_soup_with/
https://i.imgur.com/11uLyom.jpg