kurczak, salata lodowa, jalapeno czy inne chili
Wersja do druku
Macie jakieś przepisy do gotowania na parze?
mowilem tu juz kiedys, to mnie wysmiali, ze to kluski. BULKI NA PARZE + nutella.
* 0,5 kg mąki pszennej
* 2 jajka
* 50 g świeżych drożdży
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżka cukru
* szczypta soli
Mleko podgrzać w mikrofali, wymieszać z cukrem i rozkruszyć drożdże. Wymieszać aż drożdzę się rozpuszczą i zostawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Makę wymieszać z jajkiem, solą, wyrośniętymi drożdżami i wyrobić ciasto. Zagniatać około 10 minut aż będzie odchodzić od palców (w razie potrzeby można podsypać niewielką ilością mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części. Z każdej uformować małą bułeczkę i ponownie ostawić na 15 minut. Wstawić do parowaru na 20 minut. Nutellę włożyć do osobnego garnka i podgrzać tak, aby się roztopiła. Polać nią bułeczki.
Ok, w końcu nie zapomniałem zrobić zdjęcia i zapodaję mój dzisiejszy obiad. Tym razem post odwrotny do poprzednich - jest zdjęcie, przepisu brak. Powiem tylko powierzchownie, co na talerzu widnieje.
http://i44.tinypic.com/1zlc8w1.png
Otóż: ta kupka warzyw to plastry karkówki duszonej w papryce, cebulce, pieczarkach i maśle. Przepyszne mięsko.
A to cudo pod spodem to... ziemniaki w waflu :P Są to ugotowane i rozbite ziemniaki z dodatkami np. smażony boczek i cebulka, położone na tym dużym kwadratowym waflu. Wafel pod wpływem parujących ziemniaków miękknie i da się go zrolować, takie roladki muszą troszkę odstać, potem się je tnie na takie śmieszne kawałki i można od razu jeść, bądź podsmażyć jeszcze :D Serio, pyszne to było.
duzy garnek zalej tak do polowy woda, ugotuj wode i na garnek połóż albo jakaś siatke albo jakis reczniczek materialowy i na ten reczniczek poloż bułki. Najlepiej jakbys te bułki jeszcze przykryl jakas miska, ja tak robie ;d
skomplikowany sposob ;d
tl;dr
1.Garnek
2.Szmatka
3.Bulki
4.Miska (zeby ta para nie uciekala)
Musze zrobic cos na kolacje. Mam jakis makaron, ryz, kurczaka, tunczyka, ser, jakies jajka przyprawy itp. Potrzebuje cos niezbyt skomplikowanego.
Moze duszona piers z kurczaka albo np kieszonki ? Przepis masz kilka stron wstecz ; )
pizza od tego typa z yt na propsie, moglbym jesc codziennie - polecam
jaki typ, jaka pizza, dawaj link ;>
to wrzućcie tu link najlepiej, a nie na pw się dzielicie;|
placek po węgiersku łatwy, tani i dobry przepis macie?
Macie jakiś dobry przepis na sałatkę. Do dyspozycji mam:
Ogórki konserwowe, pomidory, cebula i chyba się konserwowa papryka znajdzie + przyprawy. Takie coś do obiadku codziennego.
Zrobiłem tak, że pomidor, cebulę i rzodkiewkę pokroiłem na kosteczki i pomieszałem. Ogórka nie dodałem. Do tego wsypałem dużą ilość pieprzu świeżo mielonego i szczyptę soli. Wymieszałem to wszystko i dodałem suszonych ziół - chyba bazylia, tymianek i coś tam jeszcze w mieszance było oraz kilka kropli oleju słonecznikowego. Wszystko palce lizać ;)
Ogórki możesz dodawać ale pod warunkiem że wcześniej dasz je na ociekacz bo jak puszczą soki to taka papka się robi a nie sałatka ; /
Co prawda to prawda, jak miałeś oliwę to mogłeś zrobić sos winegret ale potrzebna byłaby cytryna i trochę musztardy lub ostrej papryki do smaku ; ) Na przyszłość spróbuj coś nowego!
Składniki:
Pieczarki, cebulka, mąka tortowa, bułka tarta, jajko, woda.
Sposób przygotowania:
Przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę potem wrzucamy pokrojone w kostki pieczarki smażymy. Odstawiamy żeby ostygło. Robimy ciasto. Bardzo proste wystarczy mieszać wodę z mąka na początku się trochę kleji ale wystarczy wtedy dosypać mąki. Bierzemy spowrotem farsz wrzucamy jajko i dosypujemy bułki tartej. Potem bierzemy i sklejamy pierogi tego już nie wytłumacze :D wrzucamy do wrzącej wody 5-10 min po wypłynienciu na powierzchnię.
By my mother.
dzisiejsze śniadanie. Kielbasa w cieście francuskim z dodatkami + sos pomidorowy
Załącznik 280523Załącznik 280524
sorry za jakość ale telefon nie jest jakiś super.
Ciasto robiłeś sam czy gotowe ? :D
Da ktos tego linka do tej pizzy o ktora sie tak rozchodzi strone wczesniej ?
A jak to robiłeś mógłbys powiedzieć?
o w dupe, kiełbasę krakowską dałeś xDDD!!!
mogłeś sera dodać bo tam nie widzę
a co do pierogów- imo farsz inny niż ziemniaki/mieso/twaróg to porażka ;/
zróbcie sobie flammkuchen
przepis:
http://www.mlodedrwale.pl/2011/08/19...a-flammkuchen/
zajeeeebista sprawa
ale dajcie śmietanę gęstą 18% i sera trochę na górę
edit up#
boże.. ale nieporadny jesteś
kiełbasę przekroił na pół (wzdłuż), owinął i do piekarnika
gdzie tu filozofia? ;o
ser jest ale nie widać. kiełbasa biała
robi się to tak.
ciasto francuskie rozwałkowujesz wsadzasz w nie kiełbase, i tam co chesz ja dałem tutaj
kiełbasa
pieczarki
ser
sos pomidorowy (zeby mi sie to zlepiło)
zawijasz zatykasz samruejsz białkiem z jajek. i do pieca na 20in temp 200stopni.
A co wy na takie pseudo racuszki z mąki? :) Sycące, szybko się je robi, a większość składników każdy ma w domu.
2 jajka
2/3 łyżki czubate mąki
Cukru/ cukru pudru wedle uznania
odrobina proszku do pieczenia
Odrobina oliwy z oliwek
Mleko 1/2 lub 2/3 szklanki. Zależy jakie kto lubi.
Mikser!!
Rozbijamy jajka, Miksujemy w jakimś garnku białko z żółtkiem. Gdy będzie już jednolita substancja dodajemy cukru/cukru pudru, cały czas mieszając. Następnie dodajemy produkty sypkie, tj. mąkę, proszek do pieczenia + np kakao, jeśli ktoś lubi. Następnie dodajemy mleko, do momentu aż nasz proszek zamieni się w taką rzadką papkę. Wlewamy potem to na patelnie (można oczywiście podzielić na mniejsze placuszki :D), na której uprzednio wylaliśmy trochę oliwy/oleju/whateva.
Można to jeść zarówno samo (posypane cukrem pudrem, lub poprostu do masy dodajemy więcej), bądź np posmarowane dżemem czy polane jakimś sosem czekoladowym czy coś.
Nie eksperymentowałem z wersją na słono, z przyprawami, bo w razie wpadki żal mi było składników - być może to był błąd i jest to dobry pomysł, nie wiem.
Bon appétit!! :)
Ogarne sobie jutro na ,,podwieczorek,, o ile nie wybędę nigdzie z domu ; )
http://nowoscifmcg.pl/application/upload/75038fa17f.jpg
Robił ktoś z torgowiczów?
Witam, może nie gotujemy ale... xd
Robił ktoś z was "pijane misie"?
Jak to wyszło ? ;p
http://img210.imageshack.us/img210/6...f2b5548b24.jpg
http://cache.www.gametracker.com/ser...b_560_95_1.png
Rekrutacja adminów otwarta.
@all od pizzy
youtube > paei100 > "przepis na pizze dla studenta" (jakos tak)
polecam subskrybowac, calkiem fajne przepisy sa
/nie daje linka prosto na yt bo z telefonu nie umiem xd
Miałem się za to zabrać ale ciągle mało czasu mam ; / może wieczorem skoczę po setkę i żelki i wypróbujemy ; d
A co do tej pizzy z poprzedniej strony to mi już na pierwszy rzut oka wygląda na chemie=,,nie najlepszy smak'' Jedyne co mogę polecić z torebki to panierka do nugetsów bo kiedyś robiłem jak nie miałem czasu i wyszło bardzo dobre ; )
Dobry koleś ; d fajne ma przepisy, na pewno któryś z nich looknę, a w szczególności apetyczną kanapkę do szkoły ; >
http://i42.tinypic.com/262tkli.jpg
Taka biedna kolacja na szybko, bo nie chce mi sie z domu wychodzic.
Makaron z sosem grzybowym + salatka (salata lodowa, pomidor, cebula, marchewka).
'pizzerinki' od knora - guwno
może mi się nieudały ale wyszły suche, twarde (mimo normalnego czasu pieczenia i temperatury tak jak tam podane) i ogólnie jakoś mi nie podeszły
a tutaj link prosto do yt, pizza która jest bardzo dobra(wspominałem o niej wcześniej)
http://www.youtube.com/watch?v=zT1uG...eature=related ;d
Dzisiaj zrobiłem 4 litry fasolki po bretońsku, jutro robie 10 litrów bigosu.
Chce ktos przepis?
@edit
Jutro wrzuce zdjecia ;d
Po co tyle ; d? a właściwie to powinno być chyba kg nie ?