no sorry, ale ty przed chwila pytales ze czy ktos tam odlal serwatke z serka wiejskiego...
Wersja do druku
To w takim razie spróbuj zapiec coś takiego ; ) mi bez odlania tego potrawa przesiąknęła uj wie jakim zapachem, fakt serwatka świadczy o nieświeżości produktu ale ja np jak mam stary boczek to go zesmażam i jest lux, także nie sądziłem że w tym przypadku będzie na odwrót.
ej zrobilem sb przed chwilą chlebek moczony w jajku + mąka, na patelnie z jednej strony potem na druga i serek na góre taki podobny do oscypka, czekalem az sie rozpusci = profit, dobre polecam wuma, a jutro robie pizze na tortilli od przepisu tego genialnego typka, a to poczatek dopiero
Dlaczego niby świadczy o ,, umiejętnościach'' jak to nazwałeś? Ser jak ser, ja nie odlewałem nigdy serwatki bo nie miałem takiej potrzeby, a puki nie spróbujesz czegoś nowego to nie dowiesz się czy jest to zdatne do jedzenia.
Pamiętajcie że można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione.
Ma chyba na myśli pierwszą część posta.
Skończcie ten bełkot xd
Może ktoś wreszcie pochwali sie jakimś osiągnieciem kulinarnym ? ;p Albo jakiś przepisik zarzuci?
btw. Moje pijane misie walą i to calkiem niezle xd juz 2x im dolewałem, na jutro/pojutrze mają być gotowe, powiem wam co z tego wyszło :P
@edit
O i widzisz podrzucileś mi dobry pomysł xdd
ślijcie przepisy na szarlotke;p jakie tam macie ;) bd testował i porównam ze swoim :P
http://cache.www.gametracker.com/ser...b_560_95_1.png
Rekrutacja adminów otwarta.
Ja dziś robię znowu kieszonki eRbe a w sobotę na 100% szarotkę.
Średnio dwa jajka mieszasz widelcem na głebokim talerzu aż białko i żółtko będą jednolite. Możesz je troche posolić, ale jak nie masz wprawy to lepiej posolić gotową kromkę żeby nie przesadzić. Następnie zanurzasz całą kromkę chleba w tym jajku (dwa jajka powinny starczyć na 3 kromki), możesz troche ponaciskać żeby wsiąkło więcej jajka, a potem na osobny talerz na którym jest tylko mąka no i obtaczasz w tej mące. Całość kładziesz na rozgrzaną patelnie z masłem/smalcem/olejem.
Smażysz z dwóch stron jakies 2 minuty max i gotowe :)
Ja tam wole klasycznie, w samym jajku.
tosty francuskie
tak to sie nazywa profesjonalnie ;d
http://www.wielkiezarcie.com/recipe1684.html
polecam gorąco
jarosław łukomski
ja dzis rogaliki z caista francuskiego mejking:D jak zrobię to pokaże.
http://img256.imageshack.us/img256/2120/07022012838.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Gińcie!
Torgu, znacie jakiś dobry sposób na przyrządzenie sosu czosnkowego? Eksperymentowałem ze śmietanką, przyprawą grecką, majonezem (jak i samym czosnkiem z prasy, czy jak to się zwie) - wychodziło mi to średnio.
Kilka stron temu miałeś przepis ale pewnie nie śledziłeś tematu, 3 łyżki majonezu 4 jogurtu, 3-4 ząbki czosnku do tego troszkę ostrej papryki i pieprz ; ) aaaa i octu troszkę żeby sosik był kwaśny.
ciasto jogurtowe na potterze
http://desmond.imageshack.us/Himg43/...jpg&res=medium
od skutecznie tv <3 http://www.youtube.com/watch?v=Icjtv...el_video_title
Haha, przez chwilę myślałem że tematy pomyliłem i mi hp wyskoczył ;d
Co tak ucichło ? ; /
Ludki macie jakis sprawdzony przepis na grzańca?
Ludki macie jakis sprawdzony przepis na grzańca?
Jogurt naturalny np taki
Do tego 2-3 duże łyżki majonezu
szczypta soli
bazylia i oregano
łyżeczka płaska cukru
czosek(najlepiej wyciskany z ząbka, ale świetnie zastępuje to czosnek w kostkach knorra do rozkruszenia)
Dla mnie bajerancki
Sos jest wtedy troszkę słodszy i łagodniejszy dla podniebienia, jest to śladowa ilość ale taki przepis poznałem i tego się trzymam, skoro wychodzi mi to smacznie, w sumie podczas robienia przy dodawaniu każdego składniku w najmniejszej ilości sprawdzam smak i ewentualnie zwiększam proporcje, bez cukru wydaje mi się jakiś bezpłóciowy, ale może to z przyzwyczajenia do jednego smaku już :D
@PS
Polecam ten sos do ryżu, jak ja nie gustuje w takich smakach to się w nim zakochałem i nie wyobrażam sobię obiadu bez niego :
Załącznik 281755
Koniecznie ten, żeby nie pomylić z łagodnym sosem chilli czy czymś w tym stylu bo Tao Tao ma dużo sosów o podobnej nazwie i etykiecie
Ja sos czosnkowy robie tak:
4-5 ząbków czosnku
2-3 łyżek jogurtu naturalnego
1-2 łyżek majonezu
oregano
bazylia
pieprz i sól
przeciśnij czosnek przez zgniatarke do czosnku, dodaj majonez, jogurt. Pomieszaj, potem dodaj pieprz, sól, oregano i bazylię wg. własnego uznania. Idealnie pasuje do pizzy. Smacznego i pozdrawiam!
Już starczy tych przepisów na sos ;d właśnie pizzę robie, zaraz foty wrzucę.
U mnie w rodzinie jest taka dziwna mania, żeby do sosów czosnkowych wrzucać starty ser żółty (taki w paski 1-2 centymetrowe, 0.5cm szerokości). :D Kozacki jest. ;)
Imho to bez różnicy czy dodasz ser do środka bo i tak on się roztopi ; d
Robisz sos czosnkowy na ciepło? :D Go tak fajnie czuć między zębami i podkreśla smak imo całego sosu, i nie mdli tak. ;D
Zależy od potrawy ale nie ma problemu wlać go do garczka i podgrzać(nie zagotowac)! : D
Dziś potrawka z kurczaka i pomidorowa:D
ryż razowy, zabrakło tylko marchewki z groszkiem ale już mi się nie chciało robić.
Załącznik 281803Załącznik 281804
Dzisiejszy obiadek ; ) sorry że nie odwrócone...
http://img843.imageshack.us/img843/6829/10022012839.jpg
Uploaded with ImageShack.us
To już rano bo teraz mi wiruje po wizycie w barze ; d przepisz jest prosty a samo ciasto robiłem 30 min razem ze smażeniem an patelni. A co do sera to użyłem zwykłej goudy z promocji ; )
Była w promocji więc wziąłem, na co dzień używam edama ryckiego albo dziurdamera. Co do ciasta na dwa spody to pół kilo mąki, jedno jajko, trochę wody, około 5-6 łyżek. Ugniatasz to i na 30 min do lodówki, potem wałkiem robisz koła i wrzucasz na patelnię. Podsmażasz z dwóch stron, zdejmujesz z ognia, czekasz aż przestygną i lejesz na to sos pomidorowy/czosnkowy, dorzucasz ser i dodatki i do piekarnika rozgrzanego na 200C na jakieś 15 min. Wychodzi Lux : D
piekles to na kamieniu czy blasze/kratce?
dobra, to może ja się udzielę
dziś kanapeczki z szynką, jajkiem sadzonym i sałatami:
Załącznik 281911
chleb smarujemy masłem, na to kładziemy szynkę (polecam surową, bardziej pasuje), na gorącą patelnię wylewamy olej i rozbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z dwóch stron, jak lekko ostygnie to kroimy (jedno jajko starczy na 4 kanapki) i kładzemy na szynkę, następnie sałaty - ja użyłem roszponki i czerwonej cykorii, polecam
i wczorajszy obiad, penne z oliwą, ziołami i chilli
Załącznik 281912
trójkolorowe penne z biedronki - polecam - gotujemy jak na opakowaniu, na patelnię wlewamy dużo oliwy, wsypujemy zioła (ja mam mieszankę z ogrodu, ale oregano, tymianek, rozmaryn i bazylia będą cacy) dodajemy dwa ząbki czosnku i posiekaną drobno chilli (używam Naga Jolokia, ale jak ktoś nie lubi to łagodniejsze też będą git), jak makaron się ugotuje to odlewamy i wrzucamy na patelnię - DOPIERO TERAZ WŁĄCZAMY GAZ - i wszystko smażymy mieszając, sypiemy parmezanem, pod koniec można polać octem balsamicznym
Tak, bo według mnie lepsze wychodzi ; ) a samą pizzę piekłem w okrągłym naczyniu ze szklanym spodem.
dziś znów zrobiłem to:
http://www.wykop.pl/ramka/1010123/go...ki-a-la-kebab/
pyszne wyszło, jeszcze mam z 4 na jutro:D
fajne, ale z bułkami by mi się nie chciało bawić tyle ;d lepiej tortille kupić gotowe i władować myślę, ale to tez smakowite
Macie jakieś sposoby na zawijanie tej tortilli? Kiedyś robiłem to nie mogłem tego ciasta składać i się połamało ;/
zawin normalnie jak nalesnika, ja tak robie
Ucięło 2 strony tematu czy mi się wydaje ; ss
No to powiedz cos wiecej ; d
Dajcie mi jakiś łatwy i tani przepis na coś dobrego, zaczynam gotować!