Kurde, godzina wpół-do dwunastej a ja głodny przez ten kanał. Ten koleś bez kitu potrafi nieźle gotować.
Wersja do druku
A przede wszystkim lubi to co kocha ; d już mam kilka przepisów z jego kanału których na pewno nie ominę przy większej partii czasu : )
No własnie sam nie wiem do końca jak to jest. Tak mi łatwiej określic :P
Składniki:Cytuj:
@tode
daj przepis na fasolke, chętnie porównam z tym mojej mamy
-Kilogram średniej fasoli jasiek,
-80 dag kiełbasy (i tu uwaga: musi być krucha i lekko tlusta, dosyć konkretna, nie taka za 9zł, powinna byc lekko podwędzona),
-3-40 dag boczku wędzonego,
-pół listka laurowego,
-5 ziarenek ziela angielskiego,
-koncentrat pomidorowy łowicz, jeden słoiczek (ten malutki),
-buliony wołowe winiary, 2 szt,
-sól
-opcjonalnie: pieprz w ziarenkach, 5-7 szt (dodaje ostrości i podkreśla smak, fasolka jest wyraźna, ale nie pali w gardlo, jak ktos lubi, to dodać, ale to na sam koniec)
Wrzucamy fasole do garnka, zalewamy tak, żeby woda była 2cm nad fasolą (oczywiscie fasola moczyła się przez całą noc) i gotujemy. W tym samym czasie kroimy boczek i kiełbasę na drobne kostki (ale nie za drobne) i wrzucamy na patelnie nie dodając żadnego masła, czy oleju (możemy dodać smalcu, jeżeli wędliny były "chude"). Smażymy aż się mocno podpiecze i wlewamy całość (razem z tym spalonym tłuszczem, bo to on nadaje tego ostrego smaku) do garnka. Wrzucamy liscia laurowego i ziele angielskie oraz dwa buliony wołowe. Czasami trzeba będzie dolać wody, więc dolewamy. Gotujemy aż zmięknie fasola i dodajemy koncentrat pomidorowy (uwaga: ostrożnie z tym koncentratem, bo ja wrzucilem ostatnio za dużo i cała fasola poszła do kosza). Na sam koniec solimy, nigdy wcześniej, bo możemy przesadzić. No i ewentualnie pieprz w ziarenkach.
Smacznego!
Muszę zużyc kapustę kiszoną, która zajmuje mi juz pół zamrażarki xD
Misja pijane misie:D robie 2 wesje z wódka smakową i czystą zobaczymy co lepsze;P
Dzisiaj robiłem sobie gofry i naszla mnie taka rozkmina - kal zrobic takie gofry jak są w budkach? Tam są takie duże i kruche, a ja robię takie miękkie...
Co do gofrów to ostatnio odkryłem fajną sprawę. Dodaję łyżkę budyniu waniliowego. Ładnie pachną i są takie właśnie kruche.
witam,
od niedawno tutaj zaglądam i dzisiaj prosiłbym o jakieś propozycje "co na obiad"?
ale coś innego niż typowy polski obiad, ziemniaki ze schabowym, gołąbki czy bigos, poprostu wszystko juz mi sie przejadło, z góry dzieki :P
http://cache.www.gametracker.com/ser...b_560_95_1.png
Rekrutacja adminów otwarta.
Kurczak, ryba, rozne salatki, spaghetti na rozne sposoby, pizza, no co lubisz ;d Wybierz sobie cos z "pomysl na..." albo fixow knorra, dosc latwe i smaczne rzeczy.
Tez nie lubie takich typowych obiadow. Nie liczac frytek, takie zwyczajne ziemniaki jadlem ostatnio na swojej studniowce rok temu. Schabowego w sumie tez.
@2up
Ja dziś kurczaka w sosie słodko kwaśnym sobie zrobiłem jak coś polecam.
jakość slaba bo robię kalkulatorem zdjęcia.
Załącznik 280951Załącznik 280952
Co do tych gofrów to trochę sody oczyszczonej działa cuda ; )
@Gofry
Wow, jestescie wielcy, pychotka <3
http://www.youtube.com/user/paei100 Znajdź sobie coś łatwego od tego zajebistego kolesia :)
ten gość jest mega, gotuje zajebiscie i w ogole pozytywny typ, żeby mu sie dobrze wiodło ;d
pamiętacie tą panierkę co tu podawaliście od tego gostka z YT ? wyszło zajebiste !!! złociutkie, osobiście dowaliłem chili bo ostre dobre, na prawdę i estetycznie na + i smakowo, a na dodatek ekonomicznie - chociaż na 3kg kurczaka trochę jej poszło ;p
bądź co bądź już mam panierkę, bo tak kupowałem z Allegro
Panierkę z allegro? zaraz spróbuję tych waszych gofrów ale pewnie się okaże że znowu je zjem zanim zdążę zrobić zdjęcia wyrobu ; d
co do tego goscia na yt, obejrzalem wiekszosc jego filmikow i widzialem ten jego przepis na 'kanapke z bekonem po angielsku'
gosc naprawde umie gotowac...
ALE ta jego kanapka naprawde kiepska, gosc zwyklego bekonu nie umie usmazyc... ten bekon powinien byc suchy i chrupiacy, a wyszlo mu zwykle cieple miekkie, na wpol surowe mieso. do tego znacznie przesadzil z iloscia pomidora i salaty, przeciez to ma byc dodatek do bekonu, a on wsadzil tego z dwa razy wiecej.
na jutro zaplanowalem sobie wieczor gotowania, wiec sie jutro pochwale
a tak ogolnie, to zauwazylem ze duzo z was polewa wszystko ketchupem - nie psuje to wam smaku potrawy? nie raz widze makaron/ryz/jakies zapieczone ziemniaki/cokolwiek polane ketchupem i tylko ciagle mnie zastanawia dlaczego ludzie psuja sobie tym potrawy
Jak ketchup jest dobrej jakości to czemu nie, a może to przecier albo koncentrat? Jak kto lubi, jeden woli więcej warzyw a jeden nie będzie w stanie zjeść trzech plasterków. CO do bekonu to mi jakoś bardziej pasuje taki ,,niedosmażony'' , o gustach się nie dyskutuje, pamiętajmy o tym.
Pozdrawiam
Co do soli to się zgodzę, jest zbyt cienka granica pomiędzy przesoleniem a niedosoleniem ; s
@up Prawda xD sos czosnkowy do pizzy musi być:P
Tradycyjnie, pizzy sie nie je z sosami, bo właśnie psuje smak potrawy właściwej ;d
ale sól podkreśla
bez soli nie da się żyć
No tak, tylko ze sol nie sposób nazwać sosem i raczej nie dodaje sie jej do pizzy ;x
Mam pytanie, ma ktoś z Was taki w 100% sprawdzony sposób na muffiny? (podstawowy, nie z otrębami)
Bo mój laptop przeszedł formata i znów k0iwa nie zapisałem zakładek... a nie chce, żeby mi wyszedł twardy kamień :D
I jutro fotki z moffynkóf ofc;)
Oczywiscie, ale z umiarem.
Ja do pizzy sos daje zawsze na krawędz "suchego" kawałka, a reszte jem normalnie xD
O, własnie dlatego :)
Z tym sie zgodze, jednak można sobie czasami darować sól, np. zjesc kanapkę z ogórkiem/pomidorem/rzodkiewką bez soli. Ma zupelnie inny smak :)
Od jakis 2 lat jem rzeczy z ograniczona ilością soli (tylko nie bierzcie mnie za fanatyka zdrowej zywnosci) i na prawde jest roznica. Podobnie z ketchupem.
a co do ketchupu to podobnie działa majonez i musztarda przecież ;d
ja od 2 lat albo i więcej nie słodzę herbaty
dopiero wtedy czuć jej smak
Da sie. Ja nawet z 2 torebek liptona robie sobie. Herbaty nigdy nie slodze, a pije dosc duzo codziennie.
Co do ketchupow/musztard i innych sosow. Surowki lubie bez majonezu, jedynie oliwa. Pizza z mala iloscia sosu jest ok, ale np. do kielbasy z grilla lubie duza musztardy i ketchupu. Wiec to zalezy od gustow i upodoban, jeden woli mniej, inny wiecej.
Ja wogóle do niczego nie dodaje soli, chyba że potrawa wymaga, no bo dajmy na to ziemniaki, rosół, inne zupy trzeba posolić, ale nic ponad to. Również nie solę kanapek - never! Nereczki wam kiedyś za to podziękują :P
ja pije liptona bes cókró.
jakie pomysły co można fajnego zrobić z czekolady mlecznej/gorzkiej oprócz zwyczajnego zjedzenia jej? mile widziane linki/przepisy ;)
Ale odlałeś serwatkę? Ja kiedys zapiekłem i spieczona serwatka aż odrzucała od dalszego jedzenia ; / no chyba że mógł mi się trafić stary serek.
sól jest niezdrowa jak większość rzeczy na tym świecie, kto na to zwraca uwagę.
ja lubię mieć w jedzeniu dużo przypraw :S
Wychodzi wiedza co niektórych ,,kucharzy,, ; d