Najzwyklejsze mięso mielone z biedronki. Nie kupuję gotowych kotletów po aferze wściekłych krów ; d
Wersja do druku
Najzwyklejsze mięso mielone z biedronki. Nie kupuję gotowych kotletów po aferze wściekłych krów ; d
Ceny są różne, ale za 60-70 zł można kupić polędwicę wołową. Wiadomo, że nie jest ona najwyższej klasy, ale na kieszeń zwykłego obywatela. Chyba nie myślicie, że te sklepowe wołowe jest z polędwicy? ;dd
Tak w ogóle, to mielone nie musi być z polędwicy. Nawet nie wiem co by z tego wyszło, na pewno lepsza i tańsza jest łopatka.
Żadne.
Nie łykaj tak tych medialnych plotek.
Siema. Robił ktoś Sos tzatziki (cacyki). Ostatnio z Aldi jadłem i był pyszny, ktoś ma może dobry domowy przepis?
lols 120 zł/kg to chyba z argentyńskiej wołowiny ;d
dostaję gazetki makro i nie widziałem tam nigdy zwykłej, polskiej polędwicy za taką cenę
http://www.makro.pl/public/pl/makro_.../swieza-oferta
78 zł/kg jak widać taka normalna
Nie chodzi tylko o plotki ale i smak tych ,,steków''...
No chodziło mi zwykłe mięso wołowe za 40~ zł kg w mięsnym. Przynajmniej u mnie tak jest. To nie jest tak dużo, bo kilo mięsa do hamburgerów nie zużyjesz a z 50-60 g na 1.
Ma ktoś może przepis jak zrobić sos słodko kwaśny albo inny do ryżu w większej ilości? Gdzieś był link w tym temacie ale nie mogę znaleźć.
#down
To znam... Mała ilość sosu. Chodzi mi, żebym mógł sobie zrobić w słoiki na później.
http://www.youtube.com/watch?v=94ieL...eature=g-all-u
ktoś się orientuje czy to sklepowe warzywa czy robione samemu?
bo wyglądają mega interesująco i chętnie bym nabył.
3:49
Co najlepsze na grilla i niezbyt drogie? Ostatnio mieliśmy karkówkę to teraz może coś tańszego. Jaka kiełbasa najlepsza? Hamburgery?
Najtańsza to kiszka
Kielbasa Slaska ;) Albo takie specjalne sa przeznaczone na grilla. Do tego przyprawa pikantna (polecam Prymat).
Piers z kurczaka tez jest calkiem ok, ale to pewnie drogo wyjdzie. I polecam grillowac warzywa, np. cukinie lub papryke ;)
@Down
O szaszlyki, mega opcja, rowniez polecam.
cukinia jest bardzo smaczna w szaszłykach
co do mięsa, to trzeba je przyprawić do szaszłyków, bo będą mdłe
ostatnio ktoś przyniósł podgotowane ziemniaki do szaszłyków, nie polecam - ani to smaku nie dodaje, ani mało roboty z tym.
kiełbasa śląska jest mało smaczna, marna jakość mięsa, to już lepiej kaszanki wrzucać.
Jak chcecie mieć dobre mięso na grilla to zostawcie je w marynacie na cała noc w lodówce a nie na kilka godzin...
moja mama zawsze sypie jakąś przyprawe do kurczaka bodajże prymat + jakieś suszone pomidory/czubryca i mięso jest dobre, bez przypraw nigdy nie jadłem mięsa z grilla poza kiełbasa XD
na czym smażyć jajka/ kotlety aby było jak najmniej kaloryczne?
Patelnia tefonowa i bez tluszczu :D Albo olej rzepakowy/oliwa w sprayu, np. cos tego typu. W sumie to na niewielkiej ilosci zwyklej oliwy tez usmazysz i bedzie ok.
kupiłem własnie tą sensorielle xd
czyli smalec, niet? :D
@edit
zaraz zamawiam ;)
Vadim dużo dajesz tego specyfiku ? ;P
Można go w jakimś hipermarkecie dostać?
Smalec nie.
Oliwy do jajka pare kropel. Ale na tej patelni usmazysz i bez tluszczu tylko nie wiem czy Ci smakowac bedzie. Dlatego ja wole jajka gotowane. A jak smazysz kurczaka/inne mieso to poprostu natrzyj go oliwa albo popsikaj tym sprayem ;p
@Edit
Sprayu nigdzie w sklepie nie widzialem, moze poszukaj w jakis sklepach ze zdrowa zywnoscia albo w duzych hipermarketach typu Auchan.
Co polecicie na po-kacową zamułę? Mam ochote na coś dobrego ale nie wiem na co. :p
jajka na oleju chcesz?
np jajecznice sie robi na masle, a nie na kujawskim
Żeby usmażyć kurczaka, czy jajka na średniej klasy patelni teflonowej, wystarczy minimalna ilość tłuszczu. Chyba nie masz tak rygorystycznej diety, żeby odmówić sobie tych 5-10g tłuszczu, a jeśli masz to w ogóle zrezygnuj ze smażenia.
Co do oleju w spray'u, to ja polecam Ci PAM. Jest on stosowany przez wszystkich kulturystów i prawie nie ma kalorii. Ciężko go dostać, raczej tylko w sklepach kulturystycznych lub na necie. Jest on dobry, ale tak jak mówię, jeśli nie możesz sobie pozwolić na oliwę, to używaj jej, bo lepiej smakuje.
#up
Jajecznica na oleju też jest dobra, ale na masełku niszczy system.
#2up
Nie będę oryginalny. Jajeczniczka z boczkiem wędzonym, to śniadanie, dla którego mógłbym się specjalnie nabombić, żeby wstać rano i ją zjeść ;ddd
dzis planuję zrobić pizze własnej roboty,tylko nie mam przepisu.polecicie jakis dobry przepis na ciasto i sos? drożdże mam te w kostce.
@down
dzięki wielkie ;)
No na masle pyszna ale za duzo kalorii ;/
http://forum.purepc.pl/Kulinaria-f51...k-t208065.html
Imo, najlepszy przepis ;)
z sfd
to nie jest tylko kwestia jak dany tłuszcz znosi temperature..tu chodzi ogólnie o produkty spalania w organizmie..taka np. oliwa z oliwek wbrew pozorom dobrze znosi b. wysoka temp. na patelni, choć nie poświadczy tego jej aromat, a połączenie jej na patelni z jajem to chyba najgorszy możliwy wybór. Tłuszcze zwierzęce służa do smażenia produktów pochodzenia zwierzęcego- stara prawda, chociaz dzisiaj brzmi jak nowość i szczyt ekstrawagancji.
dlatego jak jajecznica, to troche masła i jest git
http://www.wielkiezarcie.com/recipe57987.html
ciasto na pizze bez wyrastania
imo szybkie i fajne, często korzystam bo mi się nie chce czekać ;dd
a sos każdy wg mnie musi sam sobie dobrać, ja robię osobiście z tego co mam- jak mam puszkę pomidorków to ona, jak świeże to świeże, jak koncentrat to niestety on :/
(najlepszy wychodzi z pomidorów z puszki, potwierdzone info)
Jak polecacie przyrządzać karkówkę, piersi z kurczaka na grillu, pomijając marynatę. Ostatnio na grillu karkóweczka spaliła się na węgiel chociaż tylko na żarze piekłem (w momencie gdy kolor był idealny w środku surowe, a gdy środek doszedł do zewnętrzna część węgiel). Może grillować na folii aluminiowej albo całkowicie zawinąć je w niej? Ile czasu karkówkę / pierś grillować?
Tu masz przepis na karkowke:
http://www.youtube.com/watch?v=ksygRQ8ei3A&feature=g-user-u
A kurczak tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=TwrDwSVmbGE&feature=g-user-u
Ja jak pieke sama piers to poprstu przecinam ja wzdluz tak jakby na dwa kotleciki, 10-15min i gotowa ;p W folie aluminiowa zawijam tylko rybe.
Polećcie coś dobrego do zrobienia na kolację co nie jest zbyt trudne? Byle smacznie
Jakis makaron/ryz z sosem, spaghetti (zwykle lub carbonara), faszerowane papryki, kurczak pieczony/smazony + placki tortilli, warzywa z patelni, salatka, salatka z tunczyka, losos z twarozkiem, zapiekanka, lasagne, jajka faszerowane, pasta jajeczna/lososiowa... Milion pomyslow, zalezy co lubisz, co kryje sie pod slowem "trudne", co masz w lodowce i czy chce Ci sie isc do sklepu ;)
Najłatwiejszym spaghetti będzie aglio olio, polecam bardzo, szczególnie z duuuuuuuuużą ilością natki pietruszki.
Dawno się nie udzielałem, nie chce mi się czytać tyyyylu nowych stron...
Ma ktoś jakiś fajny przepis z użyciem wędzonego łososia i tym, co praktycznie zawsze znajdzie się w lodówce i kuchni (keczup, majonez, bułki, warzywa itp.)?
Bo kupiłem sobie łososia a nie chce mi się lecieć do sklepu po ryż i nori, to sobie sushi nie zrobie xD
Przy okazji polecam kanał YT: http://www.youtube.com/user/paei100?feature=watch - znakomite przepisy :>
nie mam konretnego pomysłu na wędzonego łososia, ale te składniki co wymieniłeś to lepiej sobie odpuść. Szkoda tak pysznej i na dodatek wędzonej rybki(nie należy do tanich) psuć, tak to mogę nazwać, ketchupem czy majonezem. Zależy czy masz jeszcze takiego całego fileta uwędzonego czy takie cienkie plastry. Jak cienkie plastry to na jakiś zajebisty chleb razowy świeży, możesz go posmarować jakimś serkiem, ja kiedyś jadłem z serem kozim, plasterek łososia i położyć na to koperek. Możesz do tego także pokroić sobie pomidorki koktajlowe i zajadać raz kanapę raz pomidora. Z filetem wędzonym, mmm nie mam pomysłu, pewnie też bym przegryzał jakaś kromką z masłem/serkiem.
Śmiesznie akcentuje wyrazy :) Ale za Paprykarz Szczeciński i sos z McDonalda ma wielkiego plusa xD
Mam tutaj dla Was przepis na kurczaka z warzywami - sprawdzony i na prawde dobry. Własnie jestem po obiedzie i nie mam zadnych zastrzeżen :)
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- mrożonki z torebki (hortex jest okej, wersja z fasolką jest okej)
- smietana 18%
- zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn (jak ich nie macie to możecie dodać wegety)
- przyprawa do kurczaka
- cytryna
- ryż (około 1 kg)
- ser
- łyżka masła
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka.
2. W tym samym czasie gotujemy ryż.
3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej kurczaka, ąz się zetnie (nie za bardzo, bo potem siępryzpali razem z warzywami)
4. Dodać paczkę warzyw na tę samą patelnię i smażyć ażsię zrobią cieplę, a woda wyparuje. Na patelnie dodać trochę masła i poczekać az sięrozpuści, wtedy dodać smietanę 18% i wszystyko wymieszać. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby smietana zgęstniała.
5. Na koniec dodajemy zioła, kilka kropel soku z cytryny, soli i pieprzy do smaku. Wszystko mieszamy.
6. Podajemy z ryżem al dente, posypane serem.
Polecam :)
Dzięki. Tamten chłop 40 minut grillował, ale mówisz, że bez kości sama pierś 15 min wystarczy? Tak co 4 minuty warto przewrócić nie? Z karkówką to samo? Tyle samo minut czy więcej? Ostatnio grillowałem jakoś, hmm 15 / 20 minut i niestety po kilku minutach juz był prawie spalony, ale mam nadzieje, ze to przez zbyt duzy zar. Czyli ile ogólnie czasu?
Cześć ludzie, macie może jakiś dobry przepis na coś na podstawie szpinaku?
Spaghetti ze szpinakiem
Cytuj:
pół paczki makaronu (250 g)
1/3 paczki mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
3 ząbki czosnku
oliwa (olej) do smażenia
kilka łyżek słodkiej śmietanki (18% lub 30%)
sól, pieprz
Cytuj:
W czasie kiedy, w osolonym wrzątku gotuje się makaron, rozgrzać oliwę (olej). Włożyć (zamarznięty) szpinak, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć pod przykryciem tak długo, aż szpinak się rozmrozi (czyli tylko kilka minut :-). Dolać śmietankę, posolić i popieprzyć (dość zdecydowanie). W międzyczasie odcedzić makaron i prosto z durszlaka włożyć go na patelnię. Wymieszać z sosem szpinakowym i gotowe! Pyyyycha!
@up
Dzięki, a coś bardziej wymagającego, niż spaghetti?
Lasagne ze swiezym szpinakiem i kurczakiem ;)
Nie znam się na tym, więc wiecie może czy teraz dostanę bez problemu liście szpinaku?;d
Zrobię chyba to lasagne z tego przepisu jakoś w tygodniu. Wstawię fotę, więc oczekujcie :D.
Dostaniesz. W Tesko calym rokiem jest. W innych marketach pewnie tez. W tesko torba 500g kosztuje kolo 5zł.
Jak chcesz to masz tu filmik jak zrobic taka lasagne (tylko dodaj wiecej szpinaku):
http://www.youtube.com/watch?v=yWIZiX91M3k
Kurde, dlaczego jak robię ciasto kupne (takie z proszku), robię wszystko jak w przepisie, ciasto ładnie rośnie ale już pod sam koniec opada i wychodzi takie 2,5-3cm (duża blacha, duże ciasto). Nie jest to zakalec bo ciasto jest upieczone w środku. Czy po skończeniu pieczenia lepiej uchylić drzwiczki czy nie otwierać i poczekać aż się trochę ochłodzi a może od razu wyjąć z piekarnika?
Nie wolno otwierać drzwiczek po skończonym pieczeniu! Sypnij trochę więcej sody do tego ,,pyłu'' ale nie za dużo.
Ostatnio znalazłem przepis na zapiekankę truskawkową. Podaję przepis: http://www.przepisykulinarne.org/zap...owa_10737.html
Robił ktoś z was coś takiego, może być smakowite, tylko nie mogę sobie wyobrazić formy tego cuda, a do najtańszych rzeczy składniki nie należą; ).
btw. Jednego razu ktoś wspominał w tym temacie o jakiejś pysznej zupie czosnkowej i były poszukiwania przepisu zakrojone na wielką skalę, czy został on już odnaleziony?
to coś takiego ta zupka
Cytuj:
4 duże ząbki czosnku
listek laurowy
oliwa z oliwek
żółtko
6 kromek bagietki
Do garnka wlewamy litr wody i solimy ją. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. W tym czasie obieramy czosnek i drobniutko go siekamy, po czym dodajemy do wody, wraz z listkiem laurowym. Wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy zupę na małym ogniu przez kwadrans. Do miski wkładamy surowe żółtko i powolutku dolewamy gorącą zupę, cały czas mieszając. Sprawdzamy zupę pod kątem soli, doprawiamy ją także pieprzem. Do każdego talerza wkładamy po 3 kromki bagietki i zalewamy zupą. Podajemy od razu.
To ja wrzuce swoj obiad z dzis.
Makaron pelnoziarnisty z warzywami z patelnii i tunczykiem. Bardzo pozywny posilek i dosc latwy do zrobienia.
http://i47.tinypic.com/291dppy.jpg