łoo kurwa, zapiekanki, jak ja dawno tego nie jadłem
dzięki ziom, ide zaraz sobie to zrobić, ogromny props za to
Wersja do druku
Załącznik 278179Załącznik 278180
składniki: chleb, majonez, czosnek granulowany, przyprawa do pizzy, szynki 3 różne, papryka ze słowika, pieczarki, ser, sos barbecue i mieszanka keczupowo majonezowa
pyszne są :)
orientujecie sie jak zrobić sos takijak by keczup do sałatki w szkole zawsze czymś takim polewali i bylo fajne:D probowałem dodać pzrecieru pomidorowego i nic:/ ale po wymeszaniu przecieru z majonezem wyszedł fajny smak:P
@up
Nie mam pojęcia, ja o tym słyszałem ze trzy lata temu od kumpla na forum gildii z MapleStory, a dopiero rok temu zauważyłem to u mnie jak kaufland otworzyli :D Wcześniej nigdzie nie widziałem, więc szczerze odpowiadam, że nie wiem gdzie indziej to dostać.
@up up up
Apetyczne te zapiekanki :D Aż sobie zrobię na śniadanko :D
Czy ktoś ma pomysł co można zrobić mając pierś z kurczaka?
Z ananasem i ryżem już robiłem. Teraz trzeba coś ciekawego. ;d
kieszonki
rozcinasz pierś robiąc kieszonkę
wrzucasz tam na przykład jakiś boczek wędzony, ser zolty, papryke, cebule, pieczarki podsmażone, troche masla, przyprawy (polecam pieprz zielony marynowany - kilka kulek wrzucic), oczywiście przyprawić z wierzchu, można dodać trochę sera żółtego/parmezanu na górę i do piekarnika na jakieś 180stopni
oczywiscie wszystko zaszyć nitką/wykałaczkami jesli dasz rade
Właśnie zjadłem tortille, samemu robiona ;>
Ciasto z biedry po 4sztuki
piersi z kurczaka w przyprawie do gyrosow/kebabow
dwa sosy (ketchup + majonez, oraz czoskowy na śmietanie i majonezie [nie miałem jogurtu])
ogórek i pomidory pokrojone
kapusta pekińska
pyyyycha ;>
Dla pana up to polecam jeszcze kukurydzy trochę i ogórków konserwowych ; ) Erbe, podasz dokładniejszy przepis?, bo chetnie bym zobaczyl jak to smakuje ; )
ile te tortille z biedry kosztruja (nalesniki ofc)
@kubaplik
wiesz co, tu nie ma dokladniego przepisu, ja generalnie wszystko robie na czuja, daje sie poniesc fantazji, jako, że gotowanie to taka moja mala zajawka, której niestety za często nie praktykuję, bo wygrywa lenistwo.
napisze ci nieco dokładniej
beda ci potrzebne na 1 porcje:
- 1 pierś z kurczaka pojedyncza
- farsz to wlasciwie nieograniczona ilosc kombinacji, ale moje ulubione to: 2 plastry boczku wędzonego (chudy zeby byl dosyc), 1 cebula, 2/3 ząbki czosnku, trochę zóltego sera, masło (wazne zeby to bylo maslo a nie jakas margaryna), papryka, papryka chilli, kilka ziarenek zielonego pieprzu marynowanego (wrzucic z 5 do srodka)
- przyprawy również wedle uznania i tego co kto lubi, ja sobie wlewam do miseczki trochę oliwy z oliwek (moze byc olej bo to tylko jako substancja klejaca ma byc), curry, sól, pieprz, papryka slodka, pieprz cayenne, oregano, przyprawa do kurczaka lecą do miseczki z olejem, wszystko mieszamy dokladnie w srodku.
- igla z nitką
Pierś rozcinasz w środku, robiąc kieszeń (głęboko ale też nie należy przesadzić bo pęknie), od środka smarujesz przyprawą z miseczki, wykładasz od spodu masłem (głębiej najlepiej i ja nakłuwam wtedy nożem, a raczej nacinam spód piersi i jak maslo sie roztopi to ladnie tam powplywa), wkładasz co tam lubisz (boczek, papryka, cebula), upychasz ten pieprz do środka zielony, jak już wszystko jest w środku, zaszywasz (jest taki 'specjalny' splot, na pewno bedzie w internecie jak napiszesz 'jak zaszyć kieszonke z piersi'), nastepnie nasmarowujesz dokladnie calego cyca tym roztworem z miseczki, delikatnie nacinasz z góry ta piers (tak jak dolną część) okładasz masłem (tutaj już cieńsze), na to sypiesz trochę sera, mozesz sypnac troche bazylii na ser i wrzucasz do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
wlasciwie nie wiem ile to sie tam piecze, sprawdzam sobie po prostu czy piers juz wyglada tak jak powinna i robie to na czuja
z cyca szybkie i dobre to cyc kroisz w kosteczke
papryka slodka i ostra, curry, oregano, troche tymianku, sol, przyprawa do kurwaka, pieprz
wsztstko mieszasz
na patelnie i smażysz
zajebiscie smakuje z ryzem z curry, lubie polac sosem hinskim taki ryz
ale super tez jest jak z warzywami to wrzucisz do makaronu i dodasz sosu uncle bens
ja bardzo często jem ryż z:
wszelakim mięsem jakie posiadam (kiełbasa, boczek, szynka etc)
cebulą
szczypiorkiem jak jest
jajkiem
najpierw smażę boczek, potem reszte z cebulą jak już wszystko jest jako tako usmażone dosypuję torebkę ryżu (ugotowanego) i na sam koniec wbijam jajko lub dwa i wszystko mieszam.
szczypiorek można dać na początku lub na końcu zależy kto jak lubi.
chyba nic nie pomieszałem, polecam.
a i ofc przed mieszaniem wszystkiego doprawiam zazwyczaj:
pieprz, sól, czubryca zielona, pieprz cayenne, jak mam to kroję kruszę kawałek suszonego chilli i wtedy jest na ostro ;d
Dzięki eRbe, już wiem co zrobię sobie do jedzenia w weekend ; ) Zdam relację, może nawet się o foto pokuszę ; )
Siema:) Z głodu dzisiaj zrobilem z koleżanką stripsiki :) Bardzo smaczne polecam ale ja dodałem ostrą papryke:D. Zdjęcie dla zasady :DZałącznik 278323
A ja dzisiaj robiłem klopsiki w beszamelu.
Potrzebne:
- sos beszamelowy (znajdźcie przepis, ja nie wiem bo mi mama robiła :D :D)
- mięso mielone
- ser
- naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
Z mielonego mięsa lepimy małe kuleczki mniej więcej o średnicy 4-5cm. Gotujemy w osolonej wodzie, żeby się związało, stwardniało no i zagotowało, by mięso nie było surowe. Następnie klopsiki podsmażamy trochę na patelni, żeby się przyrumieniły. Mięso polecam przyprawić przed smażeniem jakąś marynatą, ale to według uznania, zawsze można doprawić po podaniu.
Gdy już ładnie zarumienimy klopsiki, ukladamy je jeden przy drugim w naczyniu żaroodpornym, tak by było mało prześwitu. Zalewamy wszystko beszamelem, tak by wypełnił prześwit i delikatnie pokrył powierzchnie. Na wszystko sypiemy masę utartego sera. Można to wszystko przyprawić ulubionymi ziołami itp w tej fazie. Piec w piekarniku, aż ser się nie rozpłynie :>
Po wyjęciu kroić jakąś łopatką lub nawet nożem można, byle nie przecinać klopsików. Ser powinien uwydatnić górki i tym powinniśmy się kierować. Tak pocięte kuleczki podawać z makaronem, najlepiej smażonym. Roztopiony ser nie nadaje się moim zdaniem do ziemniaków, ani do ryżu :P A smażony na boczku makaron to dopiero cudo do takiego dania.
Do picia polecam coca-colę z lodem.
Jak zwykle zapomniałem zdjęcie zrobić... Na następny raz przykleję sobie na lodówkę kartkę, żeby zrobić zdjęcia na torga :D
Dzisiaj zrobiłem sobie eksperymenta. Mało, bo nie wiedziałem czy będzie mi smakować. Wyszło zajebiście, następnym razem zrobię takich z 10 ;]
http://i43.tinypic.com/29axllk.png
Przepis:
Jajka (ile kto chce ;p)
Parówka (jedna spokojnie wystarczy)
Ser żółty
Majonez
Chrzan
Jajka gotujesz. W międzyczasie kroisz na drobne kawałki parówkę i ser zółty. Wsypujesz te składniki do miseczki, mieszasz. Wkładasz do mikrofalówki na zaledwie 20-30 sekund. Ser powinien wtedy się ładnie roztopić (powinna być taka papka serowo-parówkowa). Dodajesz do tego łyżeczkę chrzanu i dwie łyżeczki majonezu. Wszystko dokładnie mieszasz, żeby majonez i chrzan się scaliły. Ugotowane jajka obierasz, przekrajasz na pół i wyjmujesz żółtko. Do dziury gdzie się ono znajdowało wwalasz wcześniej zrobioną papkę. Na końcu wszystko posypujesz rozdrobnionym żółtkiem. PYYYCHA <33
Bardzo fajny pomysł na przekąskę :) Zamiast żółtka (jak ktoś nie lubi) można posypać szczypiorkiem.
Polecam :]
krokiety miesne z biedronki + moj sosik majonezowo cytrynowy = niebo w gebie; niestety nie mam zdjecia :<
CO do tych jajek to proponuję wymieszać te jajka razem z tą ,,papką'' jak to ładnie nazwałeś a na wierzch dać trochę pieprzu lub szczypiorku. Pozdrawiam, jutro próbuję tych stripsów ala kfc ; ) Umknął mi post blubby z góry sorrawy ; s
http://img163.imageshack.us/img163/6592/kakaob.jpg
<3
pyszne, niecodzienne kakao o pomarańczowej nucie.
http://www.youtube.com/watch?v=QiiR0...feature=relmfu
tutaj przepis przesympatycznej pani (polecam cały kanał).
ja swoje posłodziłam łyżeczką miodu i dodałam trochę cynamonu, pychaaaaaaa.
Ciekawy przepis, nigdy nie bawiłem się w robienie jakiegoś bardziej wykwintnego kakao ale jutro spróbuje. A i także jutro robię kieszonki eRbe, możecie liczyć na foty ; )
bułki na parze + roztopiona nutella = erekcja. bułki z auchan/lidla, nutella, garnek i sitko. roztapiamy nutelle w malym garnuszki, do duzego wlewamy wode, potem kladziemy wysmarowane olejem sitko. kladziemy buly, gotujemy na parze ok. 8 minut, sciagamy, polewamy nutella (moze byc tez zwykla czekolada w tabliczkach, ja wole nutelle) i sie delektujemy. fajna sprawa na kolacje :)
1.Sałatka z brokułów:
-małe cebulki marynowane (po 5zł w sloiczkach, w kazdym sklepie są raczej)
-pierś z kurczaka
-brokuł/a/y
-kukurydza
-majonez
Pierś kroimy i smazymy na petelni, okolo 5-10minut. Brokuł kroimy, nie musi byc jak najdrobniej, poprostu zeby bylo wygodnie jesc :P. Wszystko wkladamy do jednej miski i mieszamy. Naprawde, zajebiscie kurczak brokul i cebulka sie uzupelniają :P
2.Karkówka w zajebistym sosie
-karkówka - u mnie na 4osoby starcza 6 plasterkow grubosci 1-1.5cm
-keczup
-majonez
-sol i pieprz.. chociaz znajomy, ktory mi ten przepis dal poweidzial, ze keczup i majonez wystarczy zeby karkowka byla smaczna ale ja tam mam dziwne kubki smakowe wiec jeszcze spoooro soli i pieprzu nawalam :P
Jezeli nie mamy naczynia żaroodpornego to ze sreberka smialo mozemy zrobic cos ala takie naczynie/miske. Ukladamy na dnie plastry karkowki, jezeli chcemy do przyprawiamy troche, potem smarujemy majonezem (nie zalowac), a nastepnie jeb**my keczupu, najlepiej kotlina bo te keczupy po 1.5zl to są bardziej jak woda a tutaj musi byc gesta konzystencja. Wkladamy to do piekarnika na jakies 40-50minut, dopoki keczup i majonez nie wtopią sie tak ladnie w naszą karkowke, co nada rowniez jej tego wlasnie zajebistego smaku :P.
3. Salatka z serem feta
- ogórek / salata lodowa
- pomidor
- ser feta
Wszystko kroimy w plasterki/kostki o srednicy gdzies 1cm i mieszamy w misce. Pamietajcie, ze najlepiej jest to jest z ogorkiem, lub salatą lodową. Mozecie kombinowac z innymi zielonymi warzywami, ale np z pekinką nie wydaje mi sie, aby to bylo takie dobre :P a co najlepsze to jest to baaaaaardzo proste. Pierwsze jedzonko jakie sam sobie robilem chyba xd (procz kanapek z keczupem/wegetą xd)
Trzecia sałatka mega + a co do marynat do mięsa to pamiętajcie że natarte marynatą mięsa odstawia się do lodówki na noc a w między czasie przerzuca się je.
pyzy?
@dół
dla mnie bulka wyglada tak
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...sersemmel-.jpg
a to co wkleiles to pyzy/kluski drozdzowe/czeskie knedliki ;d
nie, to sa takie buleczki wielkosci kajzerek, zrobione z takiego zwyklego ciasta chyba. nie wiem, nigdy sam ich nie robilem, zawsze kupowalem. ona sa takie super miekkie po ugotowaniu na parze i roztapiaja sie wrecz w ustach, jak sa polane ciepla czekolada/nutella.
takie cus:
http://3.bp.blogspot.com/-zVERJZZZHU...2kinaparze.jpg
#Kashok
dla mnie to cale zycie byly bulki na parze, wiec tak to nazwalem. wstawilem obrazek i teraz juz wiadomo o co chodzi. nie zmienia to faktu, ze epicko smakuja ;)
Ciągle sobie obiecuje że znajdę więcej czasu na pichcenie a tu nic z tego nie wychodzi ; s w ferie wezme się za siebie
Bułki na parze
Kluski na parzeCytuj:
Google napisał
Teraz bardziej na temat. Jak to jest, że te frytki "osobiście" obierane z ziemniaków smakują (przynajmniej moim zdaniem) o wiele lepiej niż jakiekolwiek frytki mrożone? Co bym nie zrobił z frytkownicą i jak długo bym ich nie smażył, nigdy im nie dorównują. Czyżby różnicę robił brak skrobii czy czegoś innego?Cytuj:
Google napisał
W większości frytek jest trochę dodatków które przedłużają ich świeżość a co za tym idzie smak się pogarsza kosztem ich dlugiej zdatności do spożycia. Niejednokrotnie się o tym przekonamy jeszcze niestety...
jakie kluski na parze
to sa pyzy przeciez
buchty ?
No to i ja coś wrzucę. Przepis na magiczne spaghetti a'la Slayer.
Składniki:
pierś z kurczaka
sos do spaghetti (nie bolognese, nie carbonara - po prostu sos do spaghetti)
oragano, sól, pieprz, cebula
natka pietruszki
ser żółty
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę niedużej wielkości, smażymy na patelni razem z cebulą. Podgrzewamy sos do spaghetti w garnku. Dodajemy całą zawartość patelni. Czekamy aż się chwilę poddusi. W tym czasie kroimy stosunkowo dużą ilość naci z pietruszki na drobno. Dodajemy. Doprawiamy według smaku, nie bać się przypraw i koniecznie dać oregano! Po wszystkim dolewamy 2/3 szklanki wody. Wrzucamy 20dg sera pokrojonego drobno. Gotujemy czekając aż sos delikatnie rozjaśni swój kolor i zmieni konsystencję.
Mała rada: po wystygnięciu nie odgrzewać spaghetti w mikrofalówce - nalać na patelnię odrobinkę oleju, wrzucić makaron, lekko podsmażyć i dodać sos. Smażyć razem przez 5 minut. Rewelacja.
jakis przepis na sosik zeby polac ciasto do pizzy (ten pomidorowy),bo dzis sie za pizze zabieram :D
keczup do pizzy slaba opcja mocno
a ja mam prosbe, ogolnie z gotowania jestem ciota ;< umiem zrobic platki sniadaniowe, jajecznice, kanapki ; d a chcialbym sie czegos nauczyc chocby dla wlasnej satysfakcji, co jest dobre do ogarniecia na poczatek? Zalezy mi na paru takich w miare prostych patentow na jakies dobre zarelko ;p
spaghetti aglia olio jest przebanalne
http://www.uwielbiam.pl/przepisy/prz...tti-aglio-olio
Wszędzie piszecie spaghetti... Proszę was, poszukaj w internecie przepisu na lasgane babeczki roladki kotlety nadziewane karkówkę zeberka itp, na początku nie zawsze wyjdzie ale bedzie coraz lepiej.
Co do sosu to majonez, jogurt, ostra papryka trochę wyciśniętego czosnku i do tego odrobina soku z cytryny, i jedziesz dalej ; )
Ja to interpretuję w dwojaki sposób ; d myślę że ten co podałem się nada, czyż nie? No chyba że się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu. Powiem tyle, robiłem kiedyś z dziewczyną pizze z takim samym sosem i było bardzo dobre ; )
Zawsze warto spróbować czegoś nowego, pod warunkiem że jest to wystarczająco zdatne do spożycia ; d
Kwestia gustu, zawsze może spróbować na połowie pizzy a drugą zrobić z przecierem etc ; )