Temat umiera wiec wrzuce swoja kolacje ;d
http://img856.imageshack.us/img856/1296/imag0126fm.jpg
Kurczak w sosie miodowym.
Wersja do druku
Temat umiera wiec wrzuce swoja kolacje ;d
http://img856.imageshack.us/img856/1296/imag0126fm.jpg
Kurczak w sosie miodowym.
dzis na kolacje zrobilem sobie makaron z sosem.. dajmy na to serowym. Przepis wymyslilem na szybko, bo glodny bylem, ale bylo tam cos mniej wiecej pokroju tego:
ugotowany makaron al dente
sos:
pokrojona szynke wrzucic na patelnie zalana oliwa, po zarumienieniu wrzucic ser camebert i ser zolty, dodac troche mleka i maki, calosc przyprawic duuuza iloscia bazylii (lofciam bazylie ;d)
bylo mega, niestety nie mam zdjecia ;<
robiłem dziś hamskie hamburgery
bułki gotowe, mięso mielone sam na hamburgera robiłem, do tego liść sałaty 3 plastry ogórka konserwowego, plaster sera i troche sałatki colesław oraz majonez musztarda i ketchup
Super!
ja robie hamburgery w stylu(?) big maca
przepis od tego typa ze spryciarzuf, co robil frytki, bigmaca, crushera, moze cos jeszcze
tylko chyba troche wieksze bułki sa, kotlet robie 1, ale wiekszy, grubszy, wiecej sosu (bo calosc wieksza, wiadomo), wiecej cebuli w sosie, 1 papryczka chilli do sosu idzie, zamiast salaty daje kapuste pekinska, pokrojona drobno, w paski
no i ogór kiszony, nie konserwowy
@up
Szczerze Ci powiem:D że też tak robiłem i jest smaczne, lesz odkąd zjadłem hamburcia z sałatką Colesław, nie moge przestać;d
Jak to był trolling to spoko i kocham Cie nawet
Ale jak to było na poważnie to powiem Ci że widziałem jak sie zarzyna świnie i nie jest to przyjemny widok. Ale nie bede wpierdalał do końca życia jebanych sałatek z jajkiem i rybą.
Pozdro i zmień avatar bo zawiewa wegetarianinem.
http://img851.imageshack.us/img851/5005/imag0134lm.jpg
Kurczak w sosie orzeszkowym ;d
daje przepis na kanapke z dżemem
Składniki:
chleb
dżem
masło
Przydatne rzeczy:
nóz
łyżka
ścierka
Przygotowanie
wyjmujemy kromki chleba z chleba
smarujemy masłem (najlepiej mietkim nie twardym z loduwy prosto)
łyżką wyjmujemy dżem ze słoika i rozprowadzamy po kromce chleba z masłem
smacznego
ryż na mleku z tego
http://raspberriescream.blogspot.com...amed-rice.html
przepisu
+
jogurt waniliowy = zajebistość do sześcianu
ale belriso i tak nie dorówna ;/
Temat troche upada, to dam przepis na to, co sobie wykminilem dzis na sniadanio/obiad.
1. Ugotowac makaron.
2. Pokroic kielbase, papryke i ser camembert.
3. Zrobic mieszanke przypraw: bazylia, chili, tymianek, czosnek
4. Zrobic zageszczacz do sosu: mleko + maka, lub po prostu miec smietane
5. Smazyc kielbase, gdy sie zarumieni dodac papryke.
6. Gdy papryka zmienknie dodac ser camembert i mieszanke ziol.
7. Nastepnie dodac zageszczacz.
8. Na koniec smazenia dodac makaron.
Imo zajebiste wyszlo, tylko radze uwazac z czosnkiem i czili (lubie ostre, ale przesadzilem ;d;d)
http://kobieta.iso.pl/photoNewsGalery/big/57663_big.jpg
+
kurczak, salata lodowa, kukurydza, ananas, keczup
=
http://img7.imageshack.us/img7/8373/imag0146gw.jpg
<3
Nie raz robiłem kebaby z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe34049.html i muszę przyznać że zajebiste chociaż polecam w tortilli :)
Szkoda, ze temat umiera ;<
Warzywa z patelni, tunczyk, salata lodowa, troszke cebulki:
http://img15.imageshack.us/img15/2279/imag0155yc.jpg
kurczak po chińsku z winiary fix jest koksem. pierś z kuraka na patelnie, ten fix i z ryżem. w miesiac mozna 5 kilo przytyc. potwierdzone info
Teraz mi sie przypomnialo, ze wrzucalem tutaj spoko przepis na sos do kanapek/zapiekanek, ale przez te cofki go wcielo, a wiec:
sosik do kanapek/zapiekanek
majonez
sok z cytryny
pieprz
bazylia - niekoniecznie musicie ja dodawac, ja osobiscie dodaje prawie do wszystkiego, bo uwielbiam :D
sosik prosty i narpawde genialny :)
temat przeniesiony do OWIONU, pilnować się z postami ;)
Jeżeli robicie nalesniki to dodawajcie szczyptę sody oczyszczonej to lepiej wyrosną ; ) ostatnio robiłem babeczki i lasagnie i wyszły całkiem całkiem.
Od siebie dorzucę genialny, tani i szybki przepis na zaje@isty makaron z tuńczykiem. Lecim!
Potrzebne nam będą:
Makaron - najlepiej rurki, żeby tuńczyk miał gdzie wejść ;d
Tuńczyk w puszce
Trochę masła
Czosnek
Przyprawy typu bazylia itp i pepperoncino (włoska ostra papryczka jeśli ktoś ma)
Gotujemy makaron w osolonej wodzie do stanu al dente, odcedzamy.
Drobno siekamy 2 ząbki czosnku (ilość wedle uznania).
Wrzucamy tam trochę masła i mieszając dodajemy czosnek żeby ładnie przeszło czosnkiem.
Dodajemy tuńczyka i mieszamy.
Doprawiamy ziołami do smaku.
=
PROFIT!
Ach, aż się głodny zrobiłem ;c
Przepis na jajecznice po studencku
Krok pierwszy - podejdź do lodówki
Krok drugi - otwórz lodówkę
Krok trzeci- podrap się po jajkach
Krok czwarty- zamknij lodówkę.
W takim sposób mamy coś zajebistego ;D
/up
hahahaha no kurwa nie moge -.-
Mój trik do gotowania makaronu na spaghetti: zamiast dosypywać do wody soli wrzucamy kostkę rosołową. epic win.
Aha jak ktoś chce małe proste przekąski albo sobie coś powpierdzielać to zwykła szynka z serkiem Philadelphia wygrywa. Nawet chleba nie trzeba.
Właśnie mnie zajebiste gastro złapało i postanowiłem zrobić koreczki ze wszystkiego co pod ręką.
Chipsy salami (sokołów)
oscypek (może być też ser wędzony)
oliwki nadziewane papryką.
pomidory koktajlowe
oliwa z oliwek
bazylia
sól (nie dużo, bo ser słony)
mały ogórek kiszony pocięty w plastry do zebrania bazylii z talerza.
pycha.
Trochę zbyt wyraziste smaki, przydałaby się mozarella, albo kawałek grzanki.
https://i.imgur.com/lX40W.jpg
To ja, jako wegetarianin je*ne przepis na świetną sałatkę cytrusowa.
No więc, składniki:
Sałata lodowa
Grejpfrut
Cytryny
Pomarańcze
Kiwi
Kawałki ananasa
Ciemne winogrona
Rwiemy sałatę i wrzucamy do miski. Grejprfruty i pomarańcze obieramy ze skórki i tego białego czegoś. Tniemy je na małe kawałki i wrzucamy. Winogrona tniemy na pół i też wrzucamy. Kiwi tniemy na małe kawałki i uwaga - także wrzucamy. Wszystko polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pewien czas.
Na koniec wrzucamy kawałki ananasa i gotowe.
obiad żula czyli biedronka twoim przyjacielem
kup ziemniaki,olej,"hamburgery" by biedronka
obierz ziemniaki>ugotuj > potłucz (w przerwie tego zrob jakis sos z paczki ktory masz w domu)
wlej olej > rozgrzej patelnie > wjeb 3-5 hamburgerow (zalezy ile zjesz)
zjedz
I TAK BTW, OBIAD BEZ MIESA TO NIE OBIAD ;D
http://i39.tinypic.com/1z3lz50.jpg
i chuj, najadlem sie najadlem
zajebiaszczą przekąską są plastry cukinii w panierce, takie kotleciki. Sam uważam że "obiad bez mięsa to nie obiad" ale to jest pycha :)
Nie chcę robić flejmu ale wszędzie pieprzą o stereotypach i czy to jest przypadek że na razie sami wegetarianie w tym temacie jarają się chińskimi bajkami/kucykami ? Zachodzi mi trochę pedalstwem(odróżniać od homoseksualizmu).
Ode mnie:
Makaron, wędlina, przecier pomidorowy bądź takie pomidory w kartoniku z biedro(na propsie), masło + dla bogatych pieczarki, prawdziwe pomidory i oregano.
Pokroić szynkę, wrzucić na patelnię z tłuszczem po 3 minutach wrzucić makaron ugotowany(+ opcjonalne składniki pokrojone drobno) dodać przecier i smażyć kolejne 3-4 minuty mieszając. Proste a jakie zajebiste, zwłaszcza pełna wersja.
@3x up
Omg jaki widelec oO
@topic
To ja może polecę coś, co jest ZAJEBISTE!
Kurczak w sosie teriyaki ;)
Możecie kupić gotowy sos, ale nie polecam. Lepiej zrobić samemu.
To tak:
Potrzebne będą:
- kielonek Sake (japońska wódka z ryżu - można użyć jakiejś innej czystej wódki, ale odrobinę mniej np. pół kielona)
- kielonek japońskiego wina ryżowego (lub zwykłego bianco np. Martini)
- z łyżeczka masła (MASŁA, a nie margaryny z plastikowego opakowania...)
- 1 mniejszy ząbek czosnku do utarcia lub szczypta czosnku w proszku
- ok. pół łyżeczki imbiru w proszku lub świeżo zmielonego świeżego korzenia
- 2 duże łyżki sosu sojowego (najlepiej TaoTao - by Magda Gessler)
- i ok. 2 łyżeczki miodu (ostatecznie cukier... lecz nie polecam)
- do tego średniej wielkości pierś z kurczaka
- ryż japoński do sushi (klejący) ale moze być też zwykły :P
Przygotowujemy:
Wrzucamy wszystkie skladniki sosu do miski. Połowę odlewamy do rondelka lub na patelnię, w pozostałym sosie zanurzamy pokrojoną w cienkie plastry pierś. Najpierw wcieramy sos w pierś, aby przeszła smakiem marynaty i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Gdy mija już druga godzina, zabieramy sie za sos. Podpalamy ogień pod patelnią i gotujemy wszystkie składniki sosu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie zagęszczamy sosu mąką, jeśli jest zbyt rzadki (ma być dosyć gęsty) tylko robimy to za pomocą odparowania pozostałej w nim wody!!!
Równolegle z sosem gotujemy ryż. Z pół torebki ugotowanego już ryżu wrzucamy do sosu, który jeszcze przyrządzamy. Na oddzielnej patelni smażymy pierś, aby troszkę się zarumieniła. Podajemy od razu najlepiej jeszcze z gorącym sosem :P
Kładziemy górkę ryżu (jak sie klei, to można to lepiej zrobić), w srodku robimy dołek do ktorego wrzucamy kurczaczka i wlewamy sosik. Można udekorować np. pędem bambusa, plastrem awokado itp itd :D
WYŚMIENITE JEST TO! Ważne, by wszystkie czynności zgrać ze sobą tak, by podać gorący ryż, sos i mięso. Wtedy mają najlepszy smak, a sos nadal paruje roznosząc po mieszkaniu bardzo intensywny zapach azjatyckiej kuchni.
Nie ma tu niczego, co byłoby niestrawne... Najlepsze japońskie danie bez ryb, wodorostów i owoców morza :D
Dawać jakieś przepisy na coś z jajek, mam kupę jajek nie chce jesc jajecznicy, chleba maczanego w jajku i jajka w majonezie? halp
Stripsy prawie jak z KFC
Pierś z kurczaka
Mąka (300g)
Papryka łagodna (2 duże łyżki)
1 ząbek czosnku
Pieprz
Sól (2-3 łyżeczki)
Proszek do pieczenia (w sumie nie wiem ile ;| ale tak proporcionalnie do tego)
Miska z wodą
Olej
Wszystko wsypujemy do miski i mieszamy aż się zrobi jednolita konsystencja. Wkładamy nasza pierś z kurczaka i owalamy. Potem wkładamy do wody i tak 3x. Gdy olej się nagrzeje na patelni wkładamy nasze stripsy i czekamy aż zrobią się czerwone.
SMACZNEGO! Prosty domowy sposób na stripsy z kfc :P
Jaja faszerowane wg. mojego przepisu <3
Składniki:
- 5 jajek
- ser
- szynka
- sos chrzanowy
Farsz: Bardzo drobno pokroić szynkę i ser. Wpierdzielasz do jakiejś salaterki i kładziesz do mikrofali. Grzejesz w niej do czasu, aż ser zmięknie (byle nie pływało). Wyjmujesz. Do salaterki dodajesz sos chrzanowy i wszystko elegancko mieszasz.
Gotujesz jajka na twardo, kroisz na pół. Wybierasz żółtko. W dziury gdzie było żółtko wpierdzielasz farsz. Wyjęte wcześniej żółtko rozdrabniasz i posypujesz jajka.
Delicious <3
Co do jajek takich to polecam (chodź wiele z tym pierdolenia) coś takiego:
Jajka, szczypior, papryka, ogórek, ulubione warzywa ogólnie :P
Gotujesz jajka na twardo i teraz uwaga: ROZŁUPUJESZ SKORUPKE I ZDEJMUJESZ POŁÓWKI W CAŁOŚCI tak aby były takie skorupkowe miseczki. Białka i żółtka mielisz, dodajesz posiekane warzywa, podsypujesz jakąś pikantną (według uznania) przyprawą i faszerujesz skorupki, które następnie zapiekasz, aby wierzch zbrązowiał (cos pod kolor kotleta mielonego po usmażeniu).
Przepyszna sprawa ;) Wyjadać ze skorupki łyżeczką, skorupki wyrzucic do smieci (można zjeść oczywiście, jeśli ktoś lubi, ale ogólnie jest dziwne, twarde i smakuje jakby się jadło kamienie z piaskiem - przez przypadek ugryzłem kiedys to wiem xD, nie zmienia to faktu ze Bear Grylls korzysta ze skorupek jajek jako bogate źródło wapnia)
heh, zainspirowaliście mnie do gotowania ;p więc na początek dobre warzywka z lidla zrobione na patelni na oliwie z kurczakiem ; )
Załącznik 277510
dobra jest bardzo ta cukinia w tej mrożonce
Ja kupiłem w lidlu kiedyś mrożonkę warzyw. Chińska mieszanka chyba się nazywała. Myślałem, że zwymiotuję. Bardzo niedobre
aż się głodny robie na widok tego 2up ;D mięso gotowane czy smażone ?
@up
mięso też smażone na oliwie, potem dorzuciłem warzywka
@2x up
nie wiem co kupiłeś ale na tych pisze coś po włosku więc to raczej nie te ; ), kosztują 5zł paczka
Załącznik 277582
Kurczaczek z sezamem do wódki tak wchodzi pysznie, że o ja cie nie pierdyle <3
składniki (dla 2 osób):
2 worki ryżu (ewentualnie kaszy)
2 piersi z kurczaka
przyprawy (do gyrosa, sól, pieprz, jak chcesz to czosnkowa w proszku i na co tam masz jeszcze ochotę)
sos słodko kwaśny
gotujesz ryż, kroisz mięso w kostki, doprawiasz, rzucasz na patelnie (najlepiej po wyciągnięciu ryżu). po kilku minutach, gdy mięso się zarumieni, wlewasz do tego sos, możesz też dorzucić tuńczyka, mieszasz to przez kolejne parę minut i wszystkim zalewasz ryż
jeszcze polecam kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych i mąki, do tego sos czosnkowy, zajebista sprawa
Kiedyś moja ciocia robiła taki zajebisty ryż, był on brązowy chociaż to może przez przyprawy/warzywa. Było tam dużo warzyw i piersi z kurczaka i tu się pojawia moje pytanie: jakie warzywa będą do tego idealnie pasować?
dacie jakis prosty przepis na gyros? bo mnie naszla ochota :D
na patelnii grillowej (tej z żeberkami) pierś zajebiście wychodzi
nie jest taka sucha ani nic, pycha
a no i ostatnio jakoś polubiłem marynowanie piersi w sosie sojowym i przyprawach (zamiast soli, wegety itp to sos sojowy) i gorąco polecam
tylko uwaga, bo sos sojowy słony bardzo, żeby nie przedobrzyć ;d
A ja dzisiaj z innej beczki - wymyślny napój jakiego pewnie nikt się nie spodziewa ;)
Drink colowo-pomarańczowy
Potrzebne nam będzie:
- butelka coca-coli (w zależności od ilości osób, które chcemy poczęstować może to być litr, dwa lub więcej butelek :P)
- koncentrat pomarańczowy do rozcieńczania np. Herbapolu (ten taki syrop na wodę)
- pół litra ulubionej czystej wódki (ewentualnie cytrynówka zda tu zajebiście egzamin, chociaż czysta będzie bardziej wyrazista)
- woda i woreczki do lodu
- cytryna do dekoracji
- jakieś słomki, parasolki itp.
- jakieś wysokie szklanki ;)
Przygotowanie:
Naturalnie dzień wcześniej (lub z rana, gdy drinki robimy wieczorem) nastawiamy lód w woreczkach lub pojemnikach. Zdecydowanie jednak polecam nastawić lód w pojemniku, z którego wychodzą duże sześcienne kostki. Z doświadczenia jednak wiem, że w dzisiejszych czasach szybciej i prościej jest zrobić lód w worku, a jeśli już musicie to zróbcie zwykłe w kształcie guzików, a nei jakieś gwiazdki, serduszka itp.
Ważna jest kolejność przyrządzania drinka, gdyż każdy kolejny wlany płyn miesza się z poprzednim!
Na początku odmierzamy zwykły kieliszek 50ml wódki i wlewamy na dno naszej wysokiej szklanki.
Wlewamy odrobinę syropu pomarańczowego tak, by pomarańczowa warstwa miała ok. pół centymetra wysokości (przy szklankach o małej średnicy). No tak naprawdę to poeksperymentujcie. Świetna będzie jedna łyzka stołowa syropu.
Na koniec wolno po ściance wlewamy mocno schłodzoną coca-colę (prawdziwą coca-colę, a nei jakieś biedronkowe produkty i brońcie bogowie chaosu żadne lighty, zero itp.) prawie że "pod korek".
Absolutnie tego nie mieszamy tej mikstury. Wrzucamy za to dwie kostki lodu, każdemu wsadzamy słomkę i nabijamy półplasterek cytryny.
Cola z syropem pomarańczowym to niesamowity napój w dodatku odrobina wódki nadaje charakteru.
Cheers!
PS. Najlepiej piłoby się ze złotego pucharu :D :D :D :D
edit:
Przypomniał mi się zajebisty deser do tych colowo-pomarańczowych drinków.
W zimie trudno będzie dostać truskawki, ale jak ktoś będzie miał szczęście to nie zaszkodzi.
Biszkopt z truskawką w czekoladzie
Potrzeba nam:
- dosłownie kilka większych truskawek
- jakiś mały słoiczek miodu
- do wyboru: polewa czekoladowa do gotowania lub dwie tabliczki mlecznej (badź wg. uznania gorzkiej) czekolady
- opakowanie miękkich biszkoptów, najlepiej tych długich
- jeśli ktoś lubi to posypka czekoladowa bądź kolorowa
Przygotowanie:
Owoce kroimy delikatnie w kosteczkę. Dobrze, gdy będą lekko zmrożone to nie będą puszczały soków i nie będą się rozplaskiwać podczas krojenia. Polewę przygotowujemy według przepisu (zwykle gotujemy wodę w rondelku i do wrzątku wsadzamy torebkę z polewą). Jeśli ktoś zdecydował się na czekoladę, może ją roztopić w szklance lub miseczce włożonej do mikrofalówki. Należy jednak ostrożnie dobrać moc i czas, by nie zjarać czekolady (śmierdzi jak cholera...)
Bierzemy biszkopt, smarujemy odrobinką miodu po wypukłej stronie. Na to układamy pokrojone truskawki. Miód jest po to, by nam owoce nie spadały z ciastka no i podkreśla trochę słodycz.
Następnie ostrożnie zalewamy to polewą i jeśli ktoś ma ochotę posypujemy posypką. Nie wsadzamy do lodówki, czekamy aż polewa ostygnie i od razu podajemy.
Zamiast truskawek można użyć kiwi, winogron lub banana. Uważam jednak, że truskawki najlepiej pasują do czekolady ;)
Jak następnym razem będę robić zarówno drinki jak i ciasteczka to wrzucę fotki.
Proszę o podanie przepisu na jakieś szybkie śniadanko "w pięć minut".
Lane Kluski:
Składniki:
- Jajka (1 osoba = 1 jajko, 2 osoby = 2 jajka itd.)
- Mąka (1 osoba = 1 łyżka mąki, 2 osoby = 2 łyżki mąki itd.
- Mleko (Jedna osoba to ok. 600 ml)
Sposób Przyrządzania:
Do dośc dużej miski dajemy 1 jajko/a i mąke i mieszamy asz do jednolitej konsystencji, tak żeby nie było "gruzdów". Gdy już skonczyliśmy mieszać to do garnka wlewamy mleko i gotujemy. Gdy mleko będzie się podnosić to powoli wlewamy "kluski", oczywiście nie całe tylko poprostu wlewamy tyle żeby była "kluska". Gdy to wlejemy to mleko opadnie pod wpływem temp. i wtedy trzeba czekać asz znów się będzie podnosić. I potem nasze mleko z kluskami wlewamy do miski/talerza i szamiemy.
Smacznego !
PS. Na początku będzie trudno, ale z czasem nabierzecie wprawy do tej mlecznej zupy :)
1 puszka tuńczyka
2 łyżeczki pesto
200g makaronu
Kilka ząbków czosnku
Trochę tłuszczu
Gotujesz wodę, i dodajesz czubatą łyżeczkę soli, gdy zawrze zmniejszasz gaz i wsypujesz makaron. Potem na patelnie dajesz tłuszcz i w to zgnieciony czosnek, potem odsączasz tuńczyka z puszki wrzucasz na patelnie, dodajesz pesto, sól i pieprz i mieszasz z ugotowanym makaronem. Jedz póki świeże.
Co można zrobić ciekawego z parówek ? ;d
Rzadko jem parówki, bo to szajs, ale jeżeli już muszę to przekrajam do połowy i wkładam pasek sera zółtego.
Daje do mikrofali aż się ser roztopi, i przy okazji niektóre parówki robią się tak jakby z grilla, z chrupiącą skórką, ale tylko niektóre.
Pyszne są ;) Ale ja polecam jeszcze inaczej:
Do miski wsypujemy dwie czubate łyżki stołowe mąki, ulubione przyprawy (na ostro smakuje najlepiej) i drobno utarty ser. Dodajemy odrobinę wody i mieszamy, żeby ciasto miało konsystencję gęstego jogurtu czy nawet serka homogenizowanego.
Kroimy (długie) parówki na trzy części i dokładnie obtaczamy w cieście. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobinką tylko oleju i dokładnie opiekamy na złoto z każdej ze stron.
O ile w cieście może być mało wyczuwalny ser, można resztę startego sera wysypać na talerz z parówkami w cieście, udekorować całość plasterkami pomidora, ogórkiem i szczypiorem (lub po prostu zrobić salatkę:)
Sałatka do tego bedzie najlepsza:
Kroimy pomidora w półplasterki, to samo robimy z ogórkiem. O ile pomidor moze być grubszy (z 2mm) to ogórka poniżej 1mm jeśli umiecie tak pokroić :)
Do tego świeży szczypior drobno posiekany i całość skropiona sosem winegret bądź zwykłą oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą :P Można dodać też kapusty pekińskiej dla poszerzenia gamy smaków ;)