Xawik napisał
Właśnie zjadłem tortille, samemu robiona ;>
Ciasto z biedry po 4sztuki
piersi z kurczaka w przyprawie do gyrosow/kebabow
dwa sosy (ketchup + majonez, oraz czoskowy na śmietanie i majonezie [nie miałem jogurtu])
ogórek i pomidory pokrojone
kapusta pekińska
pyyyycha ;>
ile te tortille z biedry kosztruja (nalesniki ofc)
@kubaplik
wiesz co, tu nie ma dokladniego przepisu, ja generalnie wszystko robie na czuja, daje sie poniesc fantazji, jako, że gotowanie to taka moja mala zajawka, której niestety za często nie praktykuję, bo wygrywa lenistwo.
napisze ci nieco dokładniej
beda ci potrzebne na 1 porcje:
- 1 pierś z kurczaka pojedyncza
- farsz to wlasciwie nieograniczona ilosc kombinacji, ale moje ulubione to: 2 plastry boczku wędzonego (chudy zeby byl dosyc), 1 cebula, 2/3 ząbki czosnku, trochę zóltego sera, masło (wazne zeby to bylo maslo a nie jakas margaryna), papryka, papryka chilli, kilka ziarenek zielonego pieprzu marynowanego (wrzucic z 5 do srodka)
- przyprawy również wedle uznania i tego co kto lubi, ja sobie wlewam do miseczki trochę oliwy z oliwek (moze byc olej bo to tylko jako substancja klejaca ma byc), curry, sól, pieprz, papryka slodka, pieprz cayenne, oregano, przyprawa do kurczaka lecą do miseczki z olejem, wszystko mieszamy dokladnie w srodku.
- igla z nitką
Pierś rozcinasz w środku, robiąc kieszeń (głęboko ale też nie należy przesadzić bo pęknie), od środka smarujesz przyprawą z miseczki, wykładasz od spodu masłem (głębiej najlepiej i ja nakłuwam wtedy nożem, a raczej nacinam spód piersi i jak maslo sie roztopi to ladnie tam powplywa), wkładasz co tam lubisz (boczek, papryka, cebula), upychasz ten pieprz do środka zielony, jak już wszystko jest w środku, zaszywasz (jest taki 'specjalny' splot, na pewno bedzie w internecie jak napiszesz 'jak zaszyć kieszonke z piersi'), nastepnie nasmarowujesz dokladnie calego cyca tym roztworem z miseczki, delikatnie nacinasz z góry ta piers (tak jak dolną część) okładasz masłem (tutaj już cieńsze), na to sypiesz trochę sera, mozesz sypnac troche bazylii na ser i wrzucasz do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
wlasciwie nie wiem ile to sie tam piecze, sprawdzam sobie po prostu czy piers juz wyglada tak jak powinna i robie to na czuja
Zakładki