Ile osób, tyle przepisów tak na prawdę. Zasadniczo musisz się określić czy idziesz w placki typowo włoskie czy amerykańskie bo różnica jest we wszystkim - od ciasta, rodzaju i ilości składników po sos. Ja podobnie jak Bardzo fajny druid jestem zwolennikiem minimalizmu - woda, oliwa z oliwek, mąka, drożdże. Soli się wystrzegam bo ma wpływ na same drożdże. Za to z praktyki wiem, że w pizzeriach częstą praktyką jest dodawanie piwa do ciasta bo dość mocno wpływa na odbiór, ale tego w domowych warunkach raczej nie polecam.
Z dobrych przepisów dla laika, które daje dobre efekty w domowym piekarniku i jest idiotoodporny polecam standardowo:
http://forum.purepc.pl/topic/208065-...krok-po-kroku/
Oczywiście jak ktoś dłużej siedzi w temacie to znajdzie sporo rzeczy, z którymi by się nie zgodził ale... patrz początek mojego posta. ;d Trzeba pamiętać, że kuchnia i gotowanie musi być pasją i zabawą, a nie ścisłym trzymaniem się przepisów. Trzeba mieć wyczucie, bez tego spierdolić można wszystko.