zatem zrob sobie fasolke po bretonsku + stosuj kielbase jako zamienniki do potraw np. z chorizo i innymi kielbasami pelnymi niepowtarzalnego smaku ;)
Wersja do druku
zatem zrob sobie fasolke po bretonsku + stosuj kielbase jako zamienniki do potraw np. z chorizo i innymi kielbasami pelnymi niepowtarzalnego smaku ;)
cena 14 zeta za 300 gram łososia jest dobra ? bo naszła mnie ochota i zakupiłem go w biedrze, w smaku obłędny,zwłaszcza w połączeniu z pęczakiem i warzywami ale jestem ciekaw,czy znajdę przystępniejszą cene
nei znajdziesz
jest na forum jakiś temat o zdrowej żywności ? czy tutaj zamieszczamy porady żywieniowe ? obejrzałem dokument na YT alexa jonsa o tym ile trucizny jest w fast foodach i kolorowym jedzeniu z marketów,dzisiaj zakupiłem otręby,owsiankę,orzechy,migdały,nerkowce,jogurt naturalny i zrobiłem sobie taką mieszankę kurzu i trocin....że musiałem zapijac wodą ale w porę się kapnąłem,że miód i owoce nie są złe i zrobiłem polewę na moje musli dzięki czemu stało się zjadliwe
Zawsze chciałem zrobić prawdziwy ser, akurat w ten weekend moi rodzice wybierali się na działkę do znajomych na głęboką Suwalszczyznę, więc postanowiłem wybrać się z nimi. Chciałem udać się do źródła, więc poszedłem do zaprzyjaźnionych gospodarzy podczas udoju:
Załącznik 336712
Krowa, z której mleka zrobiłem ser. Ogólnie najwięcej sensu ma dla mnie kupowanie mleka właśnie u gospodarzy, koszt w sklepie to co najmniej 3zł za litr i to już tak odwirowanego, że nic tam nie ma... a tutaj za butelkę 5 l po wodzie zapłaciłem 4 zł... za pełnotłuste mleko prosto od krowy:) podpuszczkę dostałem w gratisie
Załącznik 336713
Tutaj mleko dojrzewa w garnku, generalnie nie trzeba go podgrzewać, bo od razu ma temperaturę ciała krowy, więc można zaprawić podpuszczką bez żadnych dodatkowych procesów, podpuszczkę dodałem po ok 30 min, kiedy bakterie kwasu mlekowego zdążyły się już namnożyć. Następnie mleko stało w temperaturze pokojowej (ok 27 C, bo postanowiliśmy napalić w kominku) jakąś godzinę. Po tym czasie skrzep został przeze mnie pocięty i podgrzany do około 60C. Później wyciągnąłem go na sito i zacząłem osuszać z serwatki.
Załącznik 336714
Tutaj jeszcze bezkształtny skrzep odcieka na dużym sicie, później przełożę go na mniejsze w celu nadania formy. Ser zasoliłem 9g soli (1,8% masy sera) i zostawiłem na noc w temperaturze pokojowej.
Załącznik 336715
Tak prezentuje się gotowy ser rano. Niestety ale gomółka nie przetrwała śniadania, więc nie miałem możliwości sprawdzenia potencjału dojrzewania, ale chyba jest spory, ponieważ w gminie, w której byłem (Wiżajny) produkują sery dojrzewające. Następnym razem zaopatrzę się w więcej sprzętu i będę w stanie stwierdzić, czy można coś zrobić z tym serem :)
Ten ser był świeży więc smakował jak mleko prosto od krowy, tylko lekko posolony:) Generalnie z tego co wiem smak sera zmienia się z czasem leżakowania, na początku robi się ostry a później łagodnieje... Mam w planach zrobienie kilku serów i ich leżakowanie, więc będę mógł za jakiś czas wypowiedzieć, póki co szukam źródła mleka, które nie jest 400km od Warszawy i gdzie nie liczą 4zł/l bo to trochę przestaje się opłacać...
niezle typy 4zl/l xd jak w skupie 2zl im placa ;X
Jak to juz w sklepie wychodzi taniej po wszystkich obrobkach transporcie, marketingu etc.
Oczywiscie nie mowie juz o tym jak bardzo takie mleko ze sklepu jest wyprane ze wszystkiego no ale bez przesady jak taka krowa daje srednio 15-30 litrow mleka to litr 4zl to niezly biznes, chyba zaczne hodowac krowy.
Moze przyeksperymentuj z jakims chilli/ziolami etc. ;d
Tam gdzie ja byłem płacą 0,8pln/l...
Na początek pójdą kultury p.roqueforti i p.candidum czyli pleśni niebieskiej i białej, później prawdopodobnie spróbuję zrobić sery z bakteriami ze środowiska, czyli spakuję sprzęt i pojadę tam na wieś i narobię sera, który będzie leżakował. Nie lubię za bardzo dodatków smakowych, jak dla mnie psują smak sera...
Jak ktoś jest zainteresowany to polecam książkę Jana Linczerskiego "Praktyczne Serowarstwo" - bardzo ciekawie napisana, dobrze przedstawiona technologia produkcji sera ale też oceny mleka czy hodowli bydła mlecznego.
Jak ugotować kukurydzę w kolbie, żeby była miękka? w mikrofalówce słabo wychodzi :/
http://www.crustanddust.pl/2013/08/j...kukurydze.html
Kukurydzy nie można przegotować, bo będzie twarda i dosyć paskudna, trzeba uważać.
Lepiej jest też gotować w małych kawałkach niż w całych dużych kolbach
ja robie w parowarze i jest 10/10
wyjebany przepis na chili con carne? moze byc w torrtillach czy cos, cos zebym sie w tym zanurzył i zakochał
Załącznik 339738
podudzie z kurczaka marchewka seler chili (w przyprawach curry) ziemniaki, pesto
Od wczoraj uważam że czarne oliwki > wszystko. Jakieś szybkie potrawy z nimi?