ja mieszam jogurt z majonezem, dodaję czosnek, oregano/inne zioła, trochę soku z cytryny i troszeczkę cukru
Wersja do druku
-Kubeczek jogurtu
-łyzka stołowa majonezu
-odrobina cukru i soli (doslownie mała szczypta)
-bazylia
-2 srednie zabki czosnku
-opcjonalnie szczypiorek
Wychodzi taki typowy sosik z pizzerii, szczypiorek nieco zaostrzy smak gdy sos ma zamiar postać w lodówce
Rozetrzyj czosnek z solą na desce, aż uzyskasz pastę. Wymieszaj z jogurtem. Samo pokrojenie czosnku niewiele by dało, trzeba go rozetrzeć
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany18/jogurtu naturalnego
2/3 ząbki czosnku
oregano
majeranek
bazylia
sól
pieprz
troszkę mleka
Ładujesz smietane i majonez do jakiegoś pojemniczka najlepiej z zamknęciem wciskasz tam 2/3 ząbki czosnku troszkę bazyli/oregano/majeranku nie dużo soli i pieprzu. Ja jeszcze dodaję odrobinę mleka bo nie lubię jak jest taki gęsty.
przecież sos czosnkowy ma sens jedynie jak sie upiecze czosnek xD
próbował już ktoś ośmiornicy z biedry? dzisiaj byłem tam kupić jakieś pierdoły i zauważyłem w zamrażalkach własnie ośmiornice, zastanawiam się czy są legitne czy to towar najniższego sortu?
zgaduje że nienajlepsza jakośc, ale ośmiornice są generalnie dobre więc myśle że leggo. Kiedyś były jadłem to było spoko.
a jakiś pomysł na ośmiornicę?
przygogluj sobie kociołek bosmana, tylko tam jescze kalmary i cos jescze bylo ale to jest kurwa poezja.
a właśnie w biedzie są teraz i kalmary i ośmiornica to można szaleć :o
kupiłem kaczke i nie wiem co z nią ogarniać.
mam pomarańcze, nać selera, por, cebule, żurawinke, wino, piwo i jeszcze jakieś inne popierdółki, ew. skocze do sklepu
co robić?
ps. to jest kaczka cała, z szyją, bez podrobów
ma ktoś jakiś super przepis na coś z płatkami owsianymi? Tak żeby to płatki stanowiły główny składnik. Może jakiś przepis na dobrą owsiankę?
@Bardzo fajny druid ;
Udało się kiedyś komuś zrobić placek do tortilli na oleju?
@Pumpkin ; nie wiem czy coś takiego będzie ci smakować, ale ja czasem gotuję płatki owsiane z mlekiem a później dodaję kakao oraz chili w proszku
ja tylko 2-3 razy robiłem tortille ale nie używałem oleju z tego co pamiętam, do ciasta dodałem roztopiony smalec i jak się wrzucało na patelkę to dodatkowy tłuszcz nie był potrzebny a może w jakiejś mikro ilości żeby się nie przykleiło w pierwszej chwili zanim się trochę wytopi z placka, nie pamiętam bo to z rok temu miałem ochotę na takie zabawy