niezawinięte ofc
Załącznik 353182
Wersja do druku
niezawinięte ofc
Załącznik 353182
pewnie za dużo walisz do środka to może się sypać bo ciężko zwinąć i jeść, ja zawijam tak:
http://thumbs.ifood.tv/files/image/6...ow-to-wrap.jpg
można jeszcze ten drugi koniec tez zawinąć do środka wtedy jest zamknięta z obu stron ale tak raczej w foodtruckach robi bo pewnie łatwiej pakować/podać
Ziomeczki, prośba jest. Kucharz ze mnie mierny, a to z faktu, że po prostu rzadko gotuję. Muszę dziś przygotować obiado-kolację dla dwóch osób. Myślałem o spaghetti bolognese, ale to chyba dosyć oklepane. Jakieś danie, które będzie równie proste do zrobienia?
Carbonare :D, ew możesz do tego dołożyć bruschette by nie było zbyt minimalistycznie ;P
Tylko zamiast sera żółtego używałem parmezanu
[y]J2ie_kIRa0I[/y]
http://jamiprzepisy.pl/bruschetta-z-...-i-mozzarella/
@Dzzej
nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, każdy włoch raczej by parsknął ze śmiechu gdyby ktoś mu podał makaron typu spaghetti z takim ciężkim, mięsnym sosem, który nie jest w stanie się na nim utrzymać w efekcie oddzielnie jemy makaron i oddzielnie sos, no ale to szczegół i przykład jak januszowo się u nas gotuje ;d poza tym zrobienie dobrego sosu ragu bo tak się najczęściej go nazywa trwa 2-3h więc przemyśl to chociaż większa część tego czasu to po prostu gotowanie na małym ogniu pod przykryciem, jeszcze dodam, że jedyne prawilne mięso do tego sosu to wołowina
ze smutkiem również stwierdzam, że to wyżej nie ma nic wspólnego z carbonarą, która swoją drogą jest chyba moim ulubionym makaronem a na pewno top 3 ale nie daje się tam cebuli, bazylii czy kuźwa, co najgorsze, tej śmietany, wrzucam przepis na coś bardziej legitnego: https://cucinissima.wordpress.com/20...lla-carbonara/ (polecam bloga ogólnie, z tego co pamiętam prowadzi go polka mieszkająca od dawna na stałe we włoszech)
i jedna uwaga - jako, że makarony to zazwyczaj proste i szybkie dania trzeba korzystać z możliwie jak najlepszych produktów żeby danie miało poziom wyższy niż ze szkolnej stołówki, czyli nie jakiś makaron lubella, nie boczek z biedry (najlepiej kupić włoską pancette), czosnek najlepiej od jakiejś babci z ogródka itd, bywa, że zakup składników jest problematyczny ale każdy zauważy różnicę
ale jako, że jesteś z Warszawy to masz to szczęście, że znajduje się tutaj mała sieć sklepów wyłącznie z dobrymi, włoskimi produktami Piccola Italia, są też pewnie inny ale ten akurat mogę polecić
edit: z takich prostszych to jeszcze bucatini al amatriciana jest okej, mniej oklepane od carbonary, tylko kup dobre produkty, szczególnie pomidory z puszki odpadają te biedronkowe kwachy
Mimo, że totalnie mnie to nie interesuje, zdaje sobie z tego sprawę. Spaghetti Bolognese istnieje, skoro istnieją przepisy. Nikt nie powiedział, że to ma być takie tru włoskie danie. Polacy czy inne narody sobie je przerobiły ;).
Ja chcę zjeść dobrą kolację, a nie czekać 3h na sos. Tym bardziej, że nie mam tyle czasu.
Ale dzięki, że dojebałeś tak szczegółowego posta xd. Niestety nie mam czasu na szukanie odpowiednich składników czy siedzeniu kilku godzin w kuchni. Ma być prosto, smacznie i "biedronkowo" jeśli chodzi o składniki. Bez foodpornu, po prostu dobra kolacja ;).
Spaghetti Bolognese ala polska to danie, które po prostu potrafię zrobić, dlatego o nim pomyślałem. Schabowych z ziemniakami nie podam, więc miałem nadzieję, że coś doradzicie, właśnie takie coś jak polskie spaghetti polognese, ale jednak coś innego, czaicie xd.
Lasagne może zrób? Nie chcesz perfekcyjnie to pierwsze lepsze przepisy z blogów zarzuć i będzie ok :)
Ewentualnie jakieś placki ziemniaczane z sossem np. pieczarkowym? Steki z ziemniaczkami/frytkami i surówką, krewetki z makaronem, Chili con carne czy nawet jakaś chińszczyzna :)
Oo, lasagne wydaje się być dobrym pomysłem, a i trudne do zrobienia chyba nie jest. Dzięki!
chili con carne tak jak kolega wyzej praktycznie danie na jedna patelnie łatwe i szybkie w przygotowaniu a i smaczne !
btw. CCC może posłużyć jako baza pod sos mięsny do lasagne która również nie wymaga dużego skillsa do zrobienia :)
Też wydaje się ciekawe. Na pewno wezmę lasagne albo chili con carne. Jeszcze raz dzięki ;)!
Szczerze odradzam - ewentualnie można kupować makarony i rzeczy w puszkach, cała reszta się nie nadaje. Szczególnie odradzam kupowanie ziół z Herbapolu pakowanych na miejscu. Moja dziewczyna pracowała tam przez 2 lata w biurze, słyszałem wiele o tej firmie ale mało dobrego.
Zrób kuchnie indyjska - butter chicken jest mega a bardzo prosty, a jak lubicie ostro to vindaloo
jak juz mowa o makaronach to arrabiate polecam
jest wyjatkowo prosta w przygotowaniu
jakbys chcial dokonac profanacji ale uzyskac bardzo smaczny efekt to mozesz podsmazyc chorizo i dodac do arrabiaty
do tego makaron penne nadaje sie najlepiej :)
chyba ze nie lubicie pikantnego jedzenia to cusz
odpada