Reklama
Strona 99 z 166 PierwszaPierwsza ... 4989979899100101109149 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 1,471 do 1,485 z 2489

Temat: Torgu, gotujemy!

  1. #1471
    Avatar tazx
    Data rejestracji
    2009
    Posty
    3,235
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    ma ktos z was zajawke na kuchnie azjatycka? kupilem ostatnio tempure, calkiem spoko panieruje sie nia kurczaka, ale moze ktos z was ma jakis sprawdzony sposob jak go doprawic i co zrobic zeby uzyskac jeszcze lepszy efekt?

    ostatnio pocialem kurczaka na kawalki, polalem sosem sojowym, do tego pieprz cayenne, imbir, sol, to wszystko w tempurze i na gleboki olej do frytkownicy i wyszlo calkiem ok, ale to byla taka improwizacja i czulem, ze mozna by cos jeszcze dodac. macie jakies fajne przepisy ?
    watch that black boy fly

  2. #1472
    Avatar supermate
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Warszawa
    Wiek
    34
    Posty
    1,931
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Cytuj tazx napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    ma ktos z was zajawke na kuchnie azjatycka? kupilem ostatnio tempure, calkiem spoko panieruje sie nia kurczaka, ale moze ktos z was ma jakis sprawdzony sposob jak go doprawic i co zrobic zeby uzyskac jeszcze lepszy efekt?

    ostatnio pocialem kurczaka na kawalki, polalem sosem sojowym, do tego pieprz cayenne, imbir, sol, to wszystko w tempurze i na gleboki olej do frytkownicy i wyszlo calkiem ok, ale to byla taka improwizacja i czulem, ze mozna by cos jeszcze dodac. macie jakies fajne przepisy ?
    zmieszaj sos sojowy z miodem i zamarynuj kurczaka w tym.

    @down

    Nie próbowałem, ale czosnek do tego zestawu też pasuje.
    Ostatnio zmieniony przez supermate : 29-07-2013, 23:34

  3. #1473
    konto usunięte

    Domyślny

    Cytuj supermate napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    zmieszaj sos sojowy z miodem i zamarynuj kurczaka w tym.
    dodaj do tego jeszcze troche carry i wyjdzie Ci bardzo soczyste mieso ;>

  4. Reklama
  5. #1474

    Data rejestracji
    2009
    Posty
    1,622
    Siła reputacji
    17

    Domyślny

    Cytuj Torg User napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    dodaj do tego jeszcze troche carry i wyjdzie Ci bardzo soczyste mieso ;>
    Co ma carry do soczystości XD? Ofc. można je dodać, ale to raczej dla walorów smakowych.

  6. #1475
    Avatar supermate
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Warszawa
    Wiek
    34
    Posty
    1,931
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Cytuj Averin napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Co ma carry do soczystości XD? Ofc. można je dodać, ale to raczej dla walorów smakowych.
    też to pomyśłałem, ale nawet mi sie nie chciało pisac :D

  7. #1476
    Avatar tazx
    Data rejestracji
    2009
    Posty
    3,235
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    curry*

    ile tego miodu dodac - jaka proporcja do sosu sojowego? zajaralem sie imbirem, powinien tez pasowac do takiej kompozycji
    watch that black boy fly

  8. Reklama
  9. #1477
    konto usunięte

    Domyślny

    Cytuj Averin napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Co ma carry do soczystości XD? Ofc. można je dodać, ale to raczej dla walorów smakowych.
    Juz wam mowie ziomy ;)
    Wiem, ze moj post zabrzmial w stylu : " dodaj carry, bedzie chrupki".

    Wsadzalem na cala noc kuraka do miodowo-sojowej marynaty, nastepnie jeszcze pedzelkiem kucharskim nacieralem go mixem ziol z oliwa ( tutaj carry, papryka, bazylia).
    Ostatnio zmieniony przez Torg User : 30-07-2013, 00:07

  10. #1478
    Avatar tazx
    Data rejestracji
    2009
    Posty
    3,235
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    Cytuj Averin napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Co ma carry do soczystości
    Cytuj Torg User napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Wiem, ze moj post zabrzmial w stylu : " dodaj carry, bedzie chrupki".
    curry, curry, curry

    chyba, ze nie mowimy o tym samym
    watch that black boy fly

  11. #1479
    Avatar supermate
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Warszawa
    Wiek
    34
    Posty
    1,931
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Cytuj tazx napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    curry*

    ile tego miodu dodac - jaka proporcja do sosu sojowego? zajaralem sie imbirem, powinien tez pasowac do takiej kompozycji
    Best
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_.../przepisy.html

  12. Reklama
  13. #1480
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Pierwsza partia papryczek chili (naga jolokia) dojrzała, więc postanowiłem zrobić z nich sos.

    Papryczki po zerwaniu z krzaka umyłem i pozbyłem się szypułek, następnie pokroiłem (można byle jak, i tak wszystko będzie mielone),
    zważyłem wyszło około 20 gramów,

    dodałem połowę tej wagi soli kuchennej, całość wrzuciłem do słoiczka i odstawiłem na tydzień.



    Po tygodniu do mieszanki dodałem dwa duże ząbki czosnku i około 30 ml octu spirytusowego (kieliszek na zdjęciu ma 75ml) odstawiłem na jeden dzień.





    Dwa pomidory (lub jeden duży) sparzyłem i obrałem ze skórki,

    następnie drobno posiekałem

    później dodałem jedną średnią cebulę i całość zmiksowałem,



    powstała taka papka, później do rondelka i na ogień, żeby przegryźć całość. W międzyczasie na suchej patelni podprażyłem po łyżce kuminu, kolendry i pieprzy syczuańskiego.



    Następnie dodałem przyprawy do masy pomidorowo-cebulowej.






    Zawartość słoiczka przerzuciłem do miarki dodałem łyżkę pomidorów z cebulą i zmiksowałem, następnie całość wrzuciłem do rondla. Musiało się już tylko przegotować i przegryźć, doprawiłem odrobiną jeszcze cukru, soli i octu.

    Sos jest raczej średnio ostry jakieś 3-4 tys. SHU, ma przyjemny trochę orientalny smak, świetnie nadaje się do marynaty do mięs i jako sos do kanapek.

    Myślałem, że zrobiłem zdjęcie sosu w słoiku, ale jednak o nim zapomniałem… wrzucę jak będę w domu.

  14. #1481
    Avatar Exploodeex
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    Suwałki
    Wiek
    30
    Posty
    688
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    Dzisiejszy obiad, moze nie wyglada super na zdjeciu (kwestia aparatu), ale przede wyszystkim epicko smakowal, co mnie zdziwilo przy tym polaczeniu

    a dokladnie to:
    -filet z kurczaka rpzyprawiony papryka cayenne (nie zadnym pieprzem, ktory jest chuj a nie pikantny), ziolami prowansalskimi, ostra papryka w proszku, sola i pieprzem
    -makaron pelnoziarnisty
    -papryka
    -buraki


  15. #1482
    Avatar payrou
    Data rejestracji
    2012
    Położenie
    Kraków
    Wiek
    31
    Posty
    580
    Siła reputacji
    13

    Domyślny

    Wakacje. Tibia. Exp x2 i tak zacząłem maniaczyć, że nie mam nic do zarcia w domu teraz poza makaronem, pomidorami, koncentratem pomidorowym, serem. tak sobie mysle...zrobie spaghetti, tylko jak sie robi ten pieprzony sos, tak w miare szybko zeby sobie do komputera wczesniej siasc

  16. Reklama
  17. #1483
    Avatar jankiel7
    Data rejestracji
    2006
    Posty
    317
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    Cytuj payrou napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Wakacje. Tibia. Exp x2 i tak zacząłem maniaczyć, że nie mam nic do zarcia w domu teraz poza makaronem, pomidorami, koncentratem pomidorowym, serem. tak sobie mysle...zrobie spaghetti, tylko jak sie robi ten pieprzony sos, tak w miare szybko zeby sobie do komputera wczesniej siasc
    najlepiej wyparzyć pomidory zeby były bez skórki, potem zmiksować z odrobiną wody dodać przyprawy podgrzać i masz sos
    "Ilu klnie, że jest źle i dalej brnie, zwinięte banknoty, sto złotych, dziury dwie, Absolut, XTC, 1, 2, 3 czy to świat jest zły czy ty?"

  18. #1484
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj jankiel7 napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    najlepiej wyparzyć pomidory zeby były bez skórki, potem zmiksować z odrobiną wody dodać przyprawy podgrzać i masz sos
    this

    plus jak masz to czosnku duzo. ja smaze pomidory, daje sol pieprz oregano i czosnek, troche gotuje i jest super

  19. #1485
    Avatar Przemoo92
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Zabrze
    Wiek
    32
    Posty
    197
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Postanowiłem poprosować steki z Lidla!
    Pyszne steki dostępne w 2 wersjach:
    Z marynatą bawarską lub czosnkowo- ziołową.


    Każde opakowanie zawiera 4 steki, są całkiem spore więc na obiad dla całej rodziny w sam raz.

    Osobiście przyrządzam je na patelni, z odrobiną tłuszczu, po 4 minuty z każdej strony i efekt jest rewelacyjny.
    Zdjęcia ze smażenia:



    Po usmażeniu (słabe zdjęcia, wyglądają tutaj na małe):



    Po zjedzeniu:



    Steki na zdjęciach to:



    Cena opakowania ~10zł za 660g (na wadze pokazuje ok. 700g). Przy cenie kilograma karczku ~13zł/kg nie wychodzi to tak źle.

  20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)

Podobne tematy

  1. Torgu, poleć co obejrzeć!
    Przez Xioniz w dziale Filmy, seriale i telewizja
    Odpowiedzi: 1720
    Ostatni post: 15-06-2025, 08:50
  2. Aion Online - Torgu gramy ?
    Przez haxigi w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 915
    Ostatni post: 20-02-2016, 13:43
  3. Lineage 2 - Torgu gramy v2!
    Przez Masaker w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 735
    Ostatni post: 10-10-2015, 16:00
  4. E-republik. Torgu, gramy?
    Przez Deep w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 1289
    Ostatni post: 04-12-2014, 00:21
  5. Los Santos Role Play, torgu...
    Przez kisiel w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 133
    Ostatni post: 31-12-2011, 15:41

Zakładki

Zakładki

Zasady postowania

  • Nie możesz pisać nowych tematów
  • Nie możesz pisać postów
  • Nie możesz używać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •