Marekexp napisał
Super, napisałem Ci w repucie, że możesz wysłać na priv, ale chyba tutaj będzie lepiej :D.
Swoją drogą z tych Twoich przepisów z rabarbarem co najbardziej polecasz? ;)
Wybacz, nie często jestem na torgu aby odpisać.
Polecam Ci ciasto, uwielbiam je :D
Co do przepisów:
Biszkopt z rabarbarem
4 jaja, szklanka cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, ok 80 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru, cynamon, cukier puder do posypania, tłuszcz i bułka tarta do formy.
Rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i zostawić w naczyniu aż puści sok. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rabarbar bez soku włożyć do formy i oprószyć cynamonem. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać z ubitymi jajami. Zalać ciastem rabarbar. Piec 50-60 minut w średnio gorącym piekarniku. Po ostygnięciu wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem.
Placek z rabarbarem:
2 szklanki mąki, 20 dag margaryny, 2 żółtka, 2-3 łyżki gęstej śmietany, 1/2 szklanki cukru pudru, szczypta soli, 50 dag rabarbaru, 3 łyżki cukru, 2-3 łyżki bułki tartej, cukier puder.
Mąkę posiekać z margaryną, żółtkami, cukrem pudrem, śmietaną, szczyptą soli. Szybko wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę. Podpiec w gorącym piekarniku przez 10-20 min do lekkiego zarumienienia. Rabarbar umyć, drobno posiekać i rozgotować z łyżką wody, gotować do odparowania wody, posłodzić.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, posmarować rabarbarem i znów posypać bułką tartą. Pozostałe ciasto rozwałkować na cienkie paski i ułożyć z nich kratkę na cieście. Piec ok. 20-30 min w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe rogaliki nie są dobre i nie chce mi się pisać przepisu :D Jeżeli bardzo Ci zależy to napisze :D
Zakładki