No na masle pyszna ale za duzo kalorii ;/
http://forum.purepc.pl/Kulinaria-f51...k-t208065.html
Imo, najlepszy przepis ;)
Wersja do druku
No na masle pyszna ale za duzo kalorii ;/
http://forum.purepc.pl/Kulinaria-f51...k-t208065.html
Imo, najlepszy przepis ;)
z sfd
to nie jest tylko kwestia jak dany tłuszcz znosi temperature..tu chodzi ogólnie o produkty spalania w organizmie..taka np. oliwa z oliwek wbrew pozorom dobrze znosi b. wysoka temp. na patelni, choć nie poświadczy tego jej aromat, a połączenie jej na patelni z jajem to chyba najgorszy możliwy wybór. Tłuszcze zwierzęce służa do smażenia produktów pochodzenia zwierzęcego- stara prawda, chociaz dzisiaj brzmi jak nowość i szczyt ekstrawagancji.
dlatego jak jajecznica, to troche masła i jest git
http://www.wielkiezarcie.com/recipe57987.html
ciasto na pizze bez wyrastania
imo szybkie i fajne, często korzystam bo mi się nie chce czekać ;dd
a sos każdy wg mnie musi sam sobie dobrać, ja robię osobiście z tego co mam- jak mam puszkę pomidorków to ona, jak świeże to świeże, jak koncentrat to niestety on :/
(najlepszy wychodzi z pomidorów z puszki, potwierdzone info)
Jak polecacie przyrządzać karkówkę, piersi z kurczaka na grillu, pomijając marynatę. Ostatnio na grillu karkóweczka spaliła się na węgiel chociaż tylko na żarze piekłem (w momencie gdy kolor był idealny w środku surowe, a gdy środek doszedł do zewnętrzna część węgiel). Może grillować na folii aluminiowej albo całkowicie zawinąć je w niej? Ile czasu karkówkę / pierś grillować?
Tu masz przepis na karkowke:
http://www.youtube.com/watch?v=ksygR...ature=g-user-u
A kurczak tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=TwrDwSVmbGE&feature=g-user-u
Ja jak pieke sama piers to poprstu przecinam ja wzdluz tak jakby na dwa kotleciki, 10-15min i gotowa ;p W folie aluminiowa zawijam tylko rybe.
Polećcie coś dobrego do zrobienia na kolację co nie jest zbyt trudne? Byle smacznie
Jakis makaron/ryz z sosem, spaghetti (zwykle lub carbonara), faszerowane papryki, kurczak pieczony/smazony + placki tortilli, warzywa z patelni, salatka, salatka z tunczyka, losos z twarozkiem, zapiekanka, lasagne, jajka faszerowane, pasta jajeczna/lososiowa... Milion pomyslow, zalezy co lubisz, co kryje sie pod slowem "trudne", co masz w lodowce i czy chce Ci sie isc do sklepu ;)
Najłatwiejszym spaghetti będzie aglio olio, polecam bardzo, szczególnie z duuuuuuuuużą ilością natki pietruszki.
Dawno się nie udzielałem, nie chce mi się czytać tyyyylu nowych stron...
Ma ktoś jakiś fajny przepis z użyciem wędzonego łososia i tym, co praktycznie zawsze znajdzie się w lodówce i kuchni (keczup, majonez, bułki, warzywa itp.)?
Bo kupiłem sobie łososia a nie chce mi się lecieć do sklepu po ryż i nori, to sobie sushi nie zrobie xD
Przy okazji polecam kanał YT: http://www.youtube.com/user/paei100?feature=watch - znakomite przepisy :>
nie mam konretnego pomysłu na wędzonego łososia, ale te składniki co wymieniłeś to lepiej sobie odpuść. Szkoda tak pysznej i na dodatek wędzonej rybki(nie należy do tanich) psuć, tak to mogę nazwać, ketchupem czy majonezem. Zależy czy masz jeszcze takiego całego fileta uwędzonego czy takie cienkie plastry. Jak cienkie plastry to na jakiś zajebisty chleb razowy świeży, możesz go posmarować jakimś serkiem, ja kiedyś jadłem z serem kozim, plasterek łososia i położyć na to koperek. Możesz do tego także pokroić sobie pomidorki koktajlowe i zajadać raz kanapę raz pomidora. Z filetem wędzonym, mmm nie mam pomysłu, pewnie też bym przegryzał jakaś kromką z masłem/serkiem.
Śmiesznie akcentuje wyrazy :) Ale za Paprykarz Szczeciński i sos z McDonalda ma wielkiego plusa xD
Mam tutaj dla Was przepis na kurczaka z warzywami - sprawdzony i na prawde dobry. Własnie jestem po obiedzie i nie mam zadnych zastrzeżen :)
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- mrożonki z torebki (hortex jest okej, wersja z fasolką jest okej)
- smietana 18%
- zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn (jak ich nie macie to możecie dodać wegety)
- przyprawa do kurczaka
- cytryna
- ryż (około 1 kg)
- ser
- łyżka masła
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka.
2. W tym samym czasie gotujemy ryż.
3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej kurczaka, ąz się zetnie (nie za bardzo, bo potem siępryzpali razem z warzywami)
4. Dodać paczkę warzyw na tę samą patelnię i smażyć ażsię zrobią cieplę, a woda wyparuje. Na patelnie dodać trochę masła i poczekać az sięrozpuści, wtedy dodać smietanę 18% i wszystyko wymieszać. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby smietana zgęstniała.
5. Na koniec dodajemy zioła, kilka kropel soku z cytryny, soli i pieprzy do smaku. Wszystko mieszamy.
6. Podajemy z ryżem al dente, posypane serem.
Polecam :)
Dzięki. Tamten chłop 40 minut grillował, ale mówisz, że bez kości sama pierś 15 min wystarczy? Tak co 4 minuty warto przewrócić nie? Z karkówką to samo? Tyle samo minut czy więcej? Ostatnio grillowałem jakoś, hmm 15 / 20 minut i niestety po kilku minutach juz był prawie spalony, ale mam nadzieje, ze to przez zbyt duzy zar. Czyli ile ogólnie czasu?
Cześć ludzie, macie może jakiś dobry przepis na coś na podstawie szpinaku?
Spaghetti ze szpinakiem
Cytuj:
pół paczki makaronu (250 g)
1/3 paczki mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
3 ząbki czosnku
oliwa (olej) do smażenia
kilka łyżek słodkiej śmietanki (18% lub 30%)
sól, pieprz
Cytuj:
W czasie kiedy, w osolonym wrzątku gotuje się makaron, rozgrzać oliwę (olej). Włożyć (zamarznięty) szpinak, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć pod przykryciem tak długo, aż szpinak się rozmrozi (czyli tylko kilka minut :-). Dolać śmietankę, posolić i popieprzyć (dość zdecydowanie). W międzyczasie odcedzić makaron i prosto z durszlaka włożyć go na patelnię. Wymieszać z sosem szpinakowym i gotowe! Pyyyycha!