@up
Dzięki, a coś bardziej wymagającego, niż spaghetti?
Wersja do druku
@up
Dzięki, a coś bardziej wymagającego, niż spaghetti?
Lasagne ze swiezym szpinakiem i kurczakiem ;)
Nie znam się na tym, więc wiecie może czy teraz dostanę bez problemu liście szpinaku?;d
Zrobię chyba to lasagne z tego przepisu jakoś w tygodniu. Wstawię fotę, więc oczekujcie :D.
Dostaniesz. W Tesko calym rokiem jest. W innych marketach pewnie tez. W tesko torba 500g kosztuje kolo 5zł.
Jak chcesz to masz tu filmik jak zrobic taka lasagne (tylko dodaj wiecej szpinaku):
http://www.youtube.com/watch?v=yWIZiX91M3k
Kurde, dlaczego jak robię ciasto kupne (takie z proszku), robię wszystko jak w przepisie, ciasto ładnie rośnie ale już pod sam koniec opada i wychodzi takie 2,5-3cm (duża blacha, duże ciasto). Nie jest to zakalec bo ciasto jest upieczone w środku. Czy po skończeniu pieczenia lepiej uchylić drzwiczki czy nie otwierać i poczekać aż się trochę ochłodzi a może od razu wyjąć z piekarnika?
Nie wolno otwierać drzwiczek po skończonym pieczeniu! Sypnij trochę więcej sody do tego ,,pyłu'' ale nie za dużo.
Ostatnio znalazłem przepis na zapiekankę truskawkową. Podaję przepis: http://www.przepisykulinarne.org/zap...owa_10737.html
Robił ktoś z was coś takiego, może być smakowite, tylko nie mogę sobie wyobrazić formy tego cuda, a do najtańszych rzeczy składniki nie należą; ).
btw. Jednego razu ktoś wspominał w tym temacie o jakiejś pysznej zupie czosnkowej i były poszukiwania przepisu zakrojone na wielką skalę, czy został on już odnaleziony?
to coś takiego ta zupka
Cytuj:
4 duże ząbki czosnku
listek laurowy
oliwa z oliwek
żółtko
6 kromek bagietki
Do garnka wlewamy litr wody i solimy ją. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. W tym czasie obieramy czosnek i drobniutko go siekamy, po czym dodajemy do wody, wraz z listkiem laurowym. Wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy zupę na małym ogniu przez kwadrans. Do miski wkładamy surowe żółtko i powolutku dolewamy gorącą zupę, cały czas mieszając. Sprawdzamy zupę pod kątem soli, doprawiamy ją także pieprzem. Do każdego talerza wkładamy po 3 kromki bagietki i zalewamy zupą. Podajemy od razu.
To ja wrzuce swoj obiad z dzis.
Makaron pelnoziarnisty z warzywami z patelnii i tunczykiem. Bardzo pozywny posilek i dosc latwy do zrobienia.
http://i47.tinypic.com/291dppy.jpg
@up
nawet nawet to wygląda. ale nie lubie tuńczyka, czym by go zastąpić? kurczak?
@topic
pewnie już ktoś pisał ale polecam od siebie karkówke z piekarnika z sałatką warzywną.
2-3 plastry karkówki + suszone śliwki
2 pomidory
kapusta pekińska (pół)
papryka czerwona + żółta
ogórek
przygotowanie
plastry karkówki rozbijamy w miarę cienko, do środka wkładamy śliwki (po 2-3 sztuki na plaster) i zawijamy przebijając patyczkami (żeby się nie rozwinęły :P). posypujemy dosyć mocno z wierzchu vegetą/ziarenkami smaku albo inną dowolną przyprawą. jak ktoś chce to w środku też można ale nie dużo bo zmieszają się ze śliwkami i powstanie nieciekawy smak... wkładamy na 35-50 minut do piekarnika nagrzanego na 150-180 stopni.
a z sałatką chyba każdy sobie poradzi. wszystko siekamy w kostkę. nie dawajcie za dużo kapusty! na koniec polewamy sosem sałatkowym greckim z Knorr bodajże. najlepiej kupić dwa te sosy bo jeden trochę słabo czuć w tej sałatce.
smacznego ;)
Jednak zrezygnowałem z tego lasagne, bo będąc w hipermarkecie za wszystkie składniki zapłaciłbym coś ok. 40zł! Pewnie to normalka, ale i tak zrezygnowałem ;d. Zrobiłem za to spaghetti ze świeżym szpinakiem. Foty niestety brak, bo nie miałem w zasięgu ręki nawet telefonu z aparatem lepszym, niż 0.3mpx :c. W każdym razie bardzo dobre, a sosik wyśmienity :). Brałem z tego przepisu:http://www.wielkiezarcie.com/recipe2718.html
Ale trzeba przyznać, że pierdy po tym są okropne :x
A dzis sobie wyzerke zrobilem. Lasagne z miesem mielonym. Cos pysznego ale niestety sporo kalorii ;<
http://i46.tinypic.com/3149sms.jpg
Troche sie rozwalila gdy nakladalem.
To może teraz ktoś poleci jakiś przepis na ciasto z rabarbarem?