Jak się nie mylę, to na produktach na których masz napisane "sok", to jest to sok 100% (na nektarach, napojach nie mogą tego użyć). Przejdź się po sklepach.
Wersja do druku
@up; soki z długą datą przydatności zawsze będą z koncentratu, zapobiega to psuciu się soków i ułatwia przechowywanie - świeży sok pomarańczowy popsuje się w ciągu ~ 24h.
koncentrat to np 10 l soku zredukowane do 1 litra, później wlewa się w to 9 litrów wody i otrzymuje sok 100% (bo taki byłby przed odwodnieniem).
Jeżeli chodzi o świeże soki dla H5N1 to są to tzw. soki jednodniowe dostępne w małych buteleczkach w większości marketów. ale z doświadczenia wiem, że bardziej opłaca się wyciskać samemu np sok pomarańczowy - będzie tańsze niż te wyciśnięte z markietu
Tak, znalazłem wczoraj, piłem, nawet dobry, ale za 250ml 3zł to za litr 12zł wtf ;d
Mają też smutisy truskawka/banan i mango/marakuje, nawet dobre, ale 150ml ~3zł XDDD
Generalnie, będę musiał to chlać, ale wkurwia mnie taka cena, choć lepiej to, niż kaufland, tylko 5l soku jabłkowego Słoneczna Tocznia za 25zł.
Tak, ale są z koncentratu robione i dolewana woda która odparowała, troche mi to nie pasi, ale cusz.
@up
Sok świeży 1 dniowy trzyma 1 dzień, ale są soki świeże bodajże pasteryzowane, co mają termin 2-4 tygodnie, z resztą to chyba gówno, bo jak podgrzeją ten sok to dużo składników ważnych się wytrąca pod wpływem ciepła.
No i chyba się skuszę na wyciskanie, bo od 2 lat mam nieużytą wyciskarkę, mój chrzestny też taką ma, widziałem jak wyciska, ładny sok jest z tego, 20min czyszczenie ścierwa potem, ale jak bym sobie wycisnął dzbanek co 2 dni, byłoby OKE OKE :> Bo 2 dni w lodówce zimnej, sobie może postać.
btw. Ciekawe jakie mam IP na tym poście XDDDDDD
Ja od kilku lat - zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy są najlepsze cytrusy wyciskam sok na takiej:
Załącznik 308137
i ten sok > wszystkie inne soki
idzie na tym zrobić ze wszystkich cytrusów i granatu (chociaż słaby jest sam sok z niego, najlepiej mieszać)
na innych owocach nie próbowałem
BTW sok pomarańczowy można mrozić, zachowuje swoje właściwości, później tylko musisz rozmrażać bez podgrzewania
Heh, właśnie mi przypomniałeś się, że mam podobną maszynkę gdzieś głęboko zabunkrowaną bo nigdy jej nie używałem...
Kiedyś za granicą piłem wyciskany sok z pomarańczy i cytryny, wiem, że był świetny ale niestety nie wiem jakie były proporcje, ktoś ma jakiś pomysł? 50/50 będzie chyba zbyt dużo cytryny, która jednak jest ostrzejsza w smaku. Chyba spróbuję 1 lub 1,5 pomarańczy na 1 cytrynę.
myślę, że 1 cytryna na 0,5 l soku będzie git
Ma ktoś sprawdzony przepis na pączki?
ta laska testuje od tygodnia chyab przepisy i jest nawet filmik
https://www.facebook.com/kwestiasmaku?fref=ts
No to chyba zrobię dzisiaj jedną partię, nawet pojadę kupić szprycę ;d
Smażyć będę na smalcu bo to chyba najbardziej klasyczny sposób.
smalec jest najtańszy i najbardziej wydajny, niby smakuje ok, ale to nie jest to. spróbuj na maśle klarowanym usmażyć, będą jeszcze smaczniejsze. Tylko masło jest dość drogie, opakowanie z bedry kosztuje około 13 zł. samo jakosciowo jest dobre, produkuje je mlekovita
musiałbym kupić chyba dwa takie wiaderka bo jedno ma 500g, wiem, że jest okej bo używam go od dawna do smażenia ale nie będę wydawać blisko 30zł na sam olej do smażenia pączków heh, albo kupię ten smalec albo rzepakowy, nie wiem co lepsze
smalec xD
albo kup jakies gowniane maslo i sam sklaruj
nie da rady, klaruje się tylko dobre masło...
punkt dymienia smalcu to 120-218 st C
oleju rzepakowego 130-190
jeśli kompletnie odrzucasz masło, to lepiej iść po cenie:D
+ smalec wybitnie podnosi cholesterol a olej (podobno) wytwarza substancje rakotwórcze podczas smażenia (if you care)
hej, ja się akurat nie przejmuje, sam bardzo lubię smalec;d
ale co do smażenia myślę, że jest to kwestia indywidualna. ja do wysokich temp daje albo masło, albo olej arachidowy, smalec bardzo rzadko, jego smak nie pasuje mi do wszystkiego + moja dziewczyna nienawidzi smalcu
kup masło klarowane już. nie kostuje to dużo. sporo osób z tego korzysta
@udarr ;
nie kumam też tego, ze klarujesz masło 4 h :D ? ja robie na klarowanym jajecznice rano i zajmuje to jakies 3 minuty :D
@edit
ten produkt jest najlepszy jesli chodzi o gotowce
http://1.bp.blogspot.com/-wJCh9Yi7Hi...+klarowane.JPG
a tu filmik potweirdzający, że duża ilość możesz zrobić w 10 minut
http://www.youtube.com/watch?v=_E3gmAUWJV4
a tu przepis na ekspresowe pączki
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...i/przepis.html
w biedronce sa soki don simon, maja duzo miazszu i na opakowaniu jest napisane, ze nie sa z koncentratu tylko normalnie wycisniete i zapakowane do kartonu. w smaku bardzo dobre, kosztuja 5 zl za litr.
@H5N1 ;
@udarr ;
Nie są to standardowe pączusie, ale łapaj:
Załącznik 308193
Załącznik 308194
Dobra Torgi, koniec żartów, wkraczam ja - mistrz wariantów!
A dziś na obiad KACZKA... robiłem już parę razy, ale czasami wychodzi sucha 50/50 :C a wole miec 100% pewnosci jutro, bo mam świeżą kaczkę prosto od pradziadka przywiezioną :>
@supermate ; halp
@supermate ;
Ale całą kaczkę? Razem z tłuszczem itp? Bo chcę ją w piecu zrobić, tradycyjnie, po polandzku
Myślałem też, czyby się nie szarpnąć i nie rozpierdolić jej jak kurczaka, piersi, palki etc, ale boje sie ;c
Co polecalibyscie mi zrobic z piersi kurczaka + pomidorow krojonych w kostke z puszki? Mam smietane 12%, jakis jogurt i podstawowe przyprawy :p chcialbym sie nauczyc z tych rzeczy robienia jakiejs dobrej potrawki, ale tez prostej i szybkiej bo lubie wcinac kurczaka z ryżem a lubie tez jesc makaron z tymi pomidorkami (wylewam je na oliwe w garnku, troche czonsku i tak sobie to gotuje az sie zrobi ciapa z nich a wtedy na makaron + troche sera i włala). Jakbym do tego kurczkaa i pomidorow krojonych w kostke wrzucil sam czosnek + smietane to byloby git? I ile tej smietany na pol kilo piersi i 500ml pomidorow? ze 100/200ml czy raczej cos typu 1/2łyżki?
cięzko potrawke z kurczaka zrobić, bo to za chude mięso. jak wrzucisz śmietane to nic sie nie stanie. 100 ml w zupelnosci styknie, ale nie jest to jakieś kozackie połączenie. lepiej smakuje z mascarpone, albo nawet z serkiem hochland (śmietankowy lub z szynka, lub peperoni).
obsmażając czosnek dodaj jeszcze cebule. Swieża pietruszka i kapary, dodane na ostatnia minute gotowania też fajnie pogłębią smak.
ser plesniowy też można dodać. generalnie kombinacji do sosu z pomidorów masz milion, śmietana to jeden z gorszych :D
@100 letni sos
Polecam wam sosik doskonały, a przy okazji uniwersalny i tani. odkryłem niedawno w starej książce i jaram się tym.
http://oi59.tinypic.com/a5841f.jpg
bardzo fajny druid - nie mam piekarnika, nie mam brytfanki..:D moge tak sie pobawic jak bede u siebie w domu, teraz jestem bardzo ograniczony :P w dodatku nie chce kupowac duzo swiezych skladnikow, poniewaz musialbym to zjadac sam, a nie lubie np 3dni jesc rzeczy z marchwią czy serem (jak kupie full zestaw tego w biedronce) ;p no chyba, ze mam opcje kupic np w realu tyle ile chce rzeczy to spoko wtedy
smietane tak o sobie dzis kupilem, dlatego ją tutaj wymienilem bo myslalem ze bedzie git z tym ;d a z tymi serami jak to robic? Ostatnio widzialem jak ktos wlasnie dodal fotke jak te pomidorki pokrojone z kurczakiem gotował i tam wrzucil mozzarelę, nawet spoko to wygladalo :) I to na takiej zasadzie mam robic, ze podsmazam kurczaka i jak juz bedzie usmazony to zalewam go pomidorami z puszki a potem jak zacznie bulgotać to wrzucam ser?
@supermate ;
Takie małe pytanko apropo tego sosiku, bo ze staropolszczyzną u mnie słabo... wydynstować = ?
Jak by ktoś szukał to przypadkowo wpadłem na tą książkę w dobrej jakości w pdf, niektóre przepisy na prawdę ciekawe.
http://www.chefpaul.net/index/2/lite..._krakowski.pdf
oddzielnie kurczak oddzielnie sos. na ostatnią minutę można wsadzić juzusmazonego kurczaka do sosu.
obsamażasz czosnek i cebulę, zalewasz pomidorami i redukujesz ze zbednej wody (do jednolitej masy), potem dodajesz ser (jak chcesz mozzarelle, to absolutnie się przyda coś w stylu kaparów, bo inaczej danie jest mdłe) ja bym polecił jakiś lazur, ale możesz dodać absolutnie każdy jaki lubisz. no i z przypraw to pieprz sól i wiecej nie trzeba.
Jeszcze taki studencki przepis ci zaproponuje, który jest turboi pyszny, bardzo sycący, mega tani ibędziesz mógł użyć śmietany do niego i kurczaka
czosnek i cebula obsmazona na oliwie, wlewasz trochę mleka(1/3 szklanki max pół) co obniza temp(żeby śmietana się nie zważyła), wlewasz śmietanę i wrzucasz kilka serków topionych - najlepiej o smaku szynki lub salami. czekasz aż się roztopią serki, a w miedzyczasie obsmazasz pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. kiedy sos będzie juzgesty wrzucasz kurczaka i makaron i dokładnie mieszasz.
Danie które każdy propsuje :D
@esik ;
zredukować - odparować zbędną wodę z sosu
Przepis jest właśnie z kucharza krakowskiego wysyłam zielony plecak za znalezienie całej ksiązki, bo ja miałem tylko pojedyncze strony.
wrr wlasnie wrocilem ze sklepu tylko z kurczakiem i mozzarelą, a to i tak kaparów bym w biedronce raczej nie kupił.. mam do tego czosnek, cebule, przyprawy: sol, pieprz, slodka papryke, moze jakies oregano sie znajdzie. Ale wymyslilem, ze zjadlbym to z bułkami jakimis zamiast z ryzem, zeby mniej mdłe było ;d przejdzie to czy nic dzisiaj nie kombinować i jutro tego kurczaka jakos ogarnac dopiero?
edit down - i to gdzies tam miedzy ogorkami w sloiku lezy? ok nastepnym razem najwyzej sprawdze, dobra robie teraz tak jak pisał supermate tzn czosnek cebulka, kurczaka posypalem oregano dodatkowo itp ;d no zobaczymy, mama mi powiedziala ze z czosnkiem takie mdłe nie powinno wyjsc, a na rzeczy ktore ja tutaj nauczylem sie żreć odkad sam mieszkam to moje podniebienie ma inne priorytety XD
U mnie są kapary od dłuższego czasu, kiedyś była jakaś akcja hiszpańska i zostały bo nikt nie kupuje.
Potrzebuję pomysłu na jakieś fajne danie z brokuła / brokuła i kalafiora.
Strasznie za mną te 2 krzaki chodzą od jakiegoś czasu, ostatnio jadłem zajebisty makaron z kurczakiem i brokułami w sosie smietanowym no ale to jest raczej takie klasyczne danie ( tak sam jak brokuł zapiekany z serem czy kalafior z bułką tartą do ziemniaków ), a ja szukam czegoś nowego.
Ktoś rzuci jakimś ciekawym pomysłem ? ;)
krem z brokuła i szpinaku z serem plesniowym ? Dla mnie mdłe, ale znam fanów tej zupy
http://www.matkapolkawuk.co.uk/2013/...niowego-i.html
Zapiekankę zawzse można zrobić. dosyć wykwintna i ciekawa propozycja, ale brokuł nie jest na 1 planie
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dl...i/przepis.html
Ja osobiście najbardziej lubie ugotowac brokuła mocno al dente, zrobić sos czosnkowy, posypać prażonymi ziarnami słonecznika i jako dodatek do dania podawać.
Właśnie zastanawiałem się nad kremem brokułowym, bo zapiekanka z brokułem to też już klasyk no a takie ugotowane jak mówisz to czy kalafiora czy brokuła mogę wpierdzielać jak żelki które uwielbiam ;D
Trochę słabo że jest tak mało opcji zrobienia czegoś dobrego z tych warzyw, bo jedzenie ciągle tego samego szybko się nudzi
tempura z kalafiora? mi pasuje opór.
Orientuje się ktoś czy warto kupić wok-a do chińskiej kuchni czy zwykła patelnia daje podobny efekt? Chodzi mi o ten klasyczny wok ze stali węglowej, który trzeba wypalać na dużym ogniu, nie jakieś stalowe czy inne wymyślanki. Podobno wytwarza się w nim wyższa temperatura co jest akurat pożądane, poza tym można do niego dokupić te fajne parowniki bambusowe na np. pierożki wonton co by mi mega odpowiadało. W zasadzie taki wok jest dosyć tani (50-100zł zależnie od rozmiaru) więc w sumie chyba już sam sobie odpowiedziałem na swojego pytanie, w każdym razie jak ktoś ma i korzysta to mógłby zarzucić jakieś praktyczne wskazówki.
no to wiadomo, mam gazową, mam nadzieję, że ten największy palnik będzie wystarczający, jak się na ostro wkręcę to może dokupię taboret gazowy pod woka hehe
do tego pewnie kupię taki pierścień stabilizujący pod woka bo wok z płaskim dnem to by była profanacja i bez sensu zakup takiego woka
no są
http://allegro.pl/pch-patelnia-wok-1...011639229.html
to chyba w celu zastosowań europejskich gdzie klasyczny wok będzie się wywracał tylko po co skoro mamy to
http://allegro.pl/pch-pierscien-stab...994658789.html
torgi jakich przypraw moge uzyc do moich redukcyjnych kuchennych rewolucji tj. ryz z serkiem wiejskim w robocie i jajecznica z owsianymi rano bo na sucho tego juz nie daje rady jesc xd
Do ryzu i serka wiejskiego to troche startego jablka + cynamon.
Z owsianych i jajka rob placki, do tego miod, wiejski, konfitura, serek do smarowania. Ew. smazone z bananem, tez dobre.
nie bardzo mi sie bedzie chcialo robic placki o 5 rano xd
tego cynamonu z jablkiem sprobuje
@offtop
@udar
to mam leciec 2 miesieczna redukcje na lc?
dwie torebki ryzu na poczatku redu, 270b, 250w i 115t, 3k cal
co dobrego można wykombinować z łopatki? tylko coś ciekawego a nie jakiś polski klasyk
no panie, jak to co, mówie o tym przy każdej okazji.
tego dania niczym nie przebijesz (jedynie łopatka wędzona w małej temp jest lepsza)
http://www.chow.com/videos/show/the-...er-pulled-pork
do tego podajesz czerwoną kapustę, która prze 2-3 h trzymasz w soli, potem płuczesz, zalewasz wrzątkiem na 2-3 minuty, żeby nie straciła chrupkośći ale dalej była twarda. na końcu dodajesz trochę octu soli i cukru, parę kropel cytryny i umierasz ze szczęscia.
@lipek ;
Dasz poradnik step by step jak zrobić to cudo?
biorę to bo rano mam dużo czasu a jak wrócę będzie mega żarcie :D
tylko jak z temperaturami w piekarniku bo to mi niewiele mówi "about 6 to 8 hours on high or 8 to 10 hours on low" ?
no tego nie mam, bo ona robi w wolnowarze (crok pot) i w nim masz po prsotu trzy opcje gotowania :D mały sredni i duży. Wydaje mi się że w skali kuchenki elektronicznej mały ogień to jakieś 3 na 9. Wywar powinien raz na jakiś czas "puścić bąbelek", ale nie może się bron boże gotować. zaraz poszukam na moim forum temperatury idealnej
@edit
Nie ma nigdzie, wrzuć na kuchence gazowej tą opcje, że przekręcasz na maxa na lewo(najmniejszy możliwy ogień) i zostaw tak. łopatka będzie gotowa jak będzie się rozpadac od zdecydowanego nacisniecia widelcem, nie może być zbyt pakpowata
tu masz przepis na sosik i przy okazji stronę dla fanów grillowania. tam jest wszystko
http://bbq.about.com/od/barbecuesauc...r/blb00114.htm