Wrzucam sobie dietę Dąbrowskiej.
Co szybkiego do zrobienia z warzyw (oprócz wszystkich strączkowych, ziemniaków, tego typu) do szkoły? Tylko warzywa, ewentualnie jakieś jabłko czy inny mało cukrowy owoc.
Wersja do druku
Wrzucam sobie dietę Dąbrowskiej.
Co szybkiego do zrobienia z warzyw (oprócz wszystkich strączkowych, ziemniaków, tego typu) do szkoły? Tylko warzywa, ewentualnie jakieś jabłko czy inny mało cukrowy owoc.
ja by jako sałatkę zrobił
sałata lodowa/włoska/mix sałat + pomidor, papryka i co tam jeszcze lubisz + dressing + grzanki/suchary
Te danie może mieć wiele smaków w zależności od tego co tam dodasz i od dressingu
Nie wiem w sumie co to za dieta, ja nie wyobrażam sobie dnia bez mięsa xD
Może marchewka i papryka z dipem (na jogurcie zrób więc niekaloryczny)
Mix sałat+pomidorki koktajlowe w pół+ogórek zielony+czarne albo brązowe oliwki :D. Proste i nawet dobre :d.
Jak możesz to jeszcze cesarską sałatę, osobiście wolę z kurczakiem albo krewetkami, ale bez mięska też jest dobra. Z tym, że musi być dressing ;d.
Robiłem w Anglii jako chef sałatek we włoskiej knajpie, więc pytać jak co xD
A pozniej i tak przytyjesz po tej diecie ;d
Salatki. Tylko nie ograniczaj sie do tego co wyzej napisali, ale dorzucaj tam brukselki, brokuly, kalafior. Moze jakies pieczone nadziewane papryki, z pomidorami: http://ugotuj.to/ugotuj/165440561/pi...i+czosnkiem/p/ Tylko pieczesz krocej i bez oliwy.
Po diecie masa ;]]];]
Dzięki Vadim, teraz liczę już tylko na odpowiedź supermata XDD
Ogólnie to będę pewnie wpierdalał zupy-krem, tylko do szkoły coś muszę brać, normalnie to kanapki, tera chlebek out ale coś muszę w końcu jeść xD Chyba codziennie sałatka pomidor + ogórek + coś jeszcze.
Promocja w lidlu na mielone mięso wołowe, macie jakiś pomysł? Ale coś innego niż mielone czy spaghetti
pieczeń ? to jest spoko opcja, bo możesz owinąć mięsem mielonym jakiś farsz, albo jajko zwykłe i pieczesz. taka pieczeń może służyc za obiad , albo do kanapek.
http://3.bp.blogspot.com/--cGjZsrqZ_...%2Brzymska.JPG
Jeśli chodzi o sałatki i diety z postów wyżej, to najlepiej pytać @chemik ;
Panowie dajcie mi protipa, bo niczego w sumie nie piekłem nigdy. Jak chcę upiec mięso w piekarniku albo jakieś mięsne zapiekanki, to na ile stopni / czasu / program. Termoobieg włączać tylko, czy jakieś nagrzewanie od spodu i dołu. Bo nie ogarniam funkcji tego piekarnika :D
Pany, ogólnie moje zdolności w kuchni to straszna bida, nie mam co jesc na dzis a akurat mam jakies drozdze, make, pieczary, ser to bym sobie zrobil pizze, tylko zarzuccie jakis swoj przepis na ciasto :D
składniki, opis, filmik, przerobiłem już milion różnych i ten jest najlepszy szczególnie z włoską mąką ale 450 też daje radę
http://kazzperia.wordpress.com/pizza...rdziej-wloska/
edit : chyba kupię sobie maszynkę do krojenia makaronu z funkcją robienia ravioli ;d
@udarr: pytanie czy robisz az tyle makaronu, zeby kupno maszynki mialo sens... ja bardzo lubie domowy i czesto gniote, ale ostatnio nie mam czasu tego robic...za to jesli chcesz sie pobawic, to mozesz zrobic swiderki - sposob podpatrzony we Wloszech: musisz miec dlugi drucik albo patyczek do szaszlyka, kroisz makaron w nitki okolo 7 cm nie za szerokie,kciukiem jednej reki dociskasz koncowke nitki do patyczka i krecisz nim nawijajac makaron w spiralke, zsuwasz z patyka i podsuszasz, zeby zachowal ksztalt. dodatkowa robota, ale cieszy;)
wczoraj zrobilem chleb pszenno-zytni z kminkiem na miodze, fajna sprawa, opracowalem go kiedys na obozie harcerskim i pieklem w ognisku :D to takie luzne nawiazanie do chleba litewskiego.
szklanke wody zagotowujemy z dwiema lyzkami miodu i lyzka kminku, studzimy zeby bylo letnie, dodajemy pol kostki drozdzy i mieszamy. do miski wsypujemy szklanke maki pszennej i pol szklanki zytniej (mozebyc razowa) wyrabiamy ciasto dosypujac pszenna make "ile wezmie" jak bedzie ladne ciasto to najlepiej na noc do lodowki, potem wyrobic i do formy - starczy na jeden bochenek w "keksowce" czyli takiej malej formie. pieczemy w 180 st okolo 45-50 min
im dluzej gotujemy wode z miodem i kminkiem, tym ciemniejszy chleb bedzie. dobra alternatywa dla chleba "litewskiego" barwionego karmelem E150d czyli najgorszym syfem. enjoy
jak zamarynowalem dzis cycki kury o 10 rano to do jutra do 15 moga tak polezec w marynacie? czy koniecznie dzis smazyc?
raczej nic im się nie stanie, nie raz już tyle trzymałem cycki w lodówce i były git
O ile nie masz +30 w kuchni to wszystko będzie ok
ale chyba mówimy o trzymaniu w lodówce?
jakieś pomysły na obiad z użyciem świeżego szpinaku? makaron odpada, pierogi też, najlepiej na szybko jakoś
De volaille ze szpinakiem kozackie
jajecznica ze szpinakiem jest kozacka, albo rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem, tylko musi byc duzo czosnku
http://allrecipes.pl/przepis/7401/ro...--ososiem.aspx
Ze swiezym tez moze byc.
Wlasnie jem, zaraz fotke wrzuce do tematu ze zdjeciami ;d
@Edit
Wrzucone ;]
ja ostatnio dodawałem. kurczak na szpinaku z szuszonymi pomidorami, czosnkiem,mascarpone i takie tam. kozak to było. zaraz upne tu fotke.
http://oi61.tinypic.com/2jfzxnc.jpg
@lipek ;
masz przepis na te jedzonko co robiłeś, z serem czedarem, mięsem mieloym itp?
hmmm, może coś w tym jest bo sam posypałem i jakoś mi to nie grało ale to chyba i tak ma tyle wspólnego z meksykiem co mielonka z szynką parmeńską, ogólnie jakoś to danie nie urwało mi dupy i nie wiem czy będę robił kolejny raz, zdecydowanie chili con carne wciąga enchilade nosem
szczypior by chyba dał radę bardziej. ja nie jadłem, bo jakoś śmietnikowe mi się to danie wydawało za bardzo, na zamawianie w knajpie.
z meksyku to kurczaka mole polecam. oryginalne i prsote do zrobienia. nowe smaki gwarantowane
@down
kolendra jezcze gorsza niż pietruszka. z zielonych to szczypior sypiąobficie. o kolendrze nie slyszalem w meksysku
Zamiast tej natki pietruszki powinna być kolendra i by było kozacko. Ja jutro będę to robił, ale robię to bardziej na wzór chili con carne właśnie, żadnych kurczaków.
mm fajnie wygladaja te roladki Vadim:d ale 100g lososia w plastrach i to w biedronce kosztuje chyba jakos 8zl, tak? wiec 32zl za 400g? a ja student ;/..
a dajcie przepis na chili con carne
co Wy na to, by zrobić listę sprawdzonych, torgowych przepisów, a nie pisać w kółko o jeden
No tanie nie jest, ale mega smaczne. Warto sobie pozwolic raz na jakis czas. Ja tez student :D Mozesz mniejsza ilosc zrobic niz w przepisie, ja zrobilem tylko z 200 albo 250g lososia i jednego almette.
4-5zl/100g dostaniesz w tesko, na takich tackach kwadratowych jest. Ale nie smakuje mi. Lepiej kupic wiesza ilosc w jakims markecie, np. w auchan kolo 15zl za 200g czy tam 250g. A dobre lososie 100g kolo dyszki.
200g w auchan najtaniej 8.50 kosztuje ;d
Jak rozmrażacie pierś z kurczaka?
Nie sądziłem, że Ciebie kiedyś zaskoczę.Cytuj:
Świeże liście kolendry są nieodzownym składnikiem kuchni południowo-azjatyckich, wykorzystywanym np. w przygotowaniu wielu chutney i potraw curry, a także kuchni chińskiej, czy meksykańskiej(...) Kolendrę stosuje się również często jako przybranie do potraw.
Można prosić przepis na chili con carne?
super 5 sklepów, nigdzie nie mogłem znaleźc kuminu/kminu/rzymskiego aż wreszcie znalazłem przyprawę do chili con carne
właśnie mam pomidory z puszki, fasolę i kukurydzę, odsączać te pomidory, czy razem wrzucać?
mam przepis stąd http://kotlet.tv/chili-con-carne używam 2x więcej mięsa czyli automatycznie 2x więcej innych składników?
Tez wlasnie najadlem sie chilli con carne, najpierw z tortilla zjadlem a potem z bulka jeszcze druga porcje. Mama i tata tez sie zajadali, teraz zostalo troche niby dla siostry i jej kolezanki bo zaraz wpadają, ale nie wytrzymam i chyba sam zaraz dojem reszte:D a powiem szczerze, ze z bułką mi mega smakowało ale to bylo raczej jako hmm przystawka czy cos, bo na dluzsza mete nie wiem czy by takie dobre to bylo ;d ale z tortilla tez niczego sobie, za to z ryzem tak jak moj tata zjadl to wydaje mi sie nie bardzo bo ryz i fasola są zbyt mdłymi rzeczami, zeby je razem jesc;p
zwiększ, ale nie x2 bo to będzie za dużo. pomidory z zalewą i wygotuj wodę z nich.
@sedan
ja teraz testuje nowe jedzenie do tego mojego gastro i robie np coś takiego :
i muszę przyznać, ze czuję, że tego typu kanapki będą hitem, bo w smaku są tak dobre, że stulejka sama się wywija
http://mainedishdotnet.files.wordpre.../dynamites.jpg
Dużo mięsa to pewnie drogie... Możesz zdradzić nam dokładniej co tam jest? Obok leżą chipsy? rlly? :P
Jak zrobic takie cieniutkie paseczki grubosci i szerokosci max 1mm? Tu fotka takich paseczkow z buraka. Zapalka do porownania wielkosci.
http://i60.tinypic.com/o6fyx2.jpg
Strzelam, ze potrzebna jest jakas specjalna skrobaczka, tylko jak to sie moze nazywac?;d
a na tarce na malych oczkach probowales?
jest do tego sprzęt specjalni. bandolina, mandolina :D coś takeigo. jak znajdę w necei to dam edita
tu
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...cTYEMfSgkM5Rae
Jak zmniejszyć ostrość potrawy, bo przesadziłem w chili con carne