lepsze suszone, ale jak dasz bez zalewy nie powinno byc ogromnej roznicy ;>
Wersja do druku
Załącznik 309830
zrobiłem ser. jest to indyjski paneer (panir), najprostszy ser do zrobienia w domu. wystarczy zagotować mleko (może być pasteryzowane, nie powinno być homogenizowane, nie ma prawa być UHT - ja użyłem mleka "Piątnica" 3,2% tłuszczu) a następnie na każdy litr mleka dodać 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, bądź łyżkę soku z cytryny. Natychmiast oddzieli się biały skrzep, na którym nam zależy i serwatka, na której zależy nam mniej (jest dość słodkim izotonikiem, mojemu kotu bardzo smakowała), zawartość garnka przelewamy przez wyłożone gaza sito (najlepiej postawić ma innym garnku) na gazie zostanie ser, można go teraz posolić, jeśli nie chcemy go wykorzystać od razu (aczkolwiek nieposolony wytrzymuje 24h w lodowce). następnie należy go odcisnąć, najlepiej położyć ser zawinięty w gazę miedzy dwie deski i docisnąć czymś ciężkim.
taki ser się nie topi, wiec jest świetny do pieczenia i smażenia. jeśli go nie posolimy to jest neutralny w smaku, można robić z niego np. curry albo słodkie desery. Jeśli namoczymy go w solance jest podobny w smaku do podhalańskiej redykołki (namiastka oscypka z krowiego mleka).
polecam.
niedługo wezmę się chyba za poważniejsze sery, tylko muszę zainwestować w podpuszczkę i bakterie etc...
Muszę udobruchać dziewczynę i upiec jej ciasto ;d Jakie polecacie niezbyt skomplikowane, a smaczne i ciekawe? Coś w stylu babki/murzynka to jednak jest za proste i uzna, że poszedłem na łatwiznę ;d.
Jadł ktoś to ciasto raffaello (nie ważne jak to się pisze XD), takie bez pieczenia i poleca??
Zrób jej ciasto marchewkowe. Znajdziesz przepis na necie ;p
może ktoś polecić jakiś fajny grill elektryczny żeby fajnie sobie mięsko zrobić bez użycia tłuszczu
hej torgi, macie jakieś sprawdzone przepisy na lasagne?
bo robiłem z tego: http://www.wielkiezarcie.com/recipe17292.html to była średnia co najwyżej :c
albo jakąś gotową mrozoną, ale sprawdzona, bo nie zawsze chce sie robic, a mam fetysz ostatnio ;d
Przepis sovie wez z kwestiasmaku.pl, możesz tez zrobic cannelloni. Smak ten sam a wygląd inny.
Kupne to masz z lidla lub biedronki po 11 zł za kg ale smak sie ostatnio popsuł
Dajcie jakiś pomysł na ciekawe śniadanie/kolację.
Zazwyczaj jem tosty albo płatki z mlekiem.
Najlepiej by nie było to nic drogiego/droższego po prostu coś innego niż to co zwykle jadam. Czasem serek wiejski zjem.
może tosty francuskie?
poszukaj sobie czegoś tu :d http://www.kwestiasmaku.com/dania_dl.../przepisy.html
od siebie dodam, że pasta jajeczna z awokado to hit
down
nie ma zamiennika :( awokado z 5-6 zł kosztuje
rzucajcie, coś co da się w 5minut zrobić, płatków nie mogę jeść - źle na mleko reaguje / chyba, żeby z sokiem - jadł ktoś? /
w lidlu pojawił się homar, jak go najprościej przygotować i potem jak go zjeść? czy to coś w stylu wielkiej krewetki?
hmm... po ile ten homar w lidlu?:D
widziałem kiedyś chyba w Antony Bourdain bez rezerwacji jak gotowali świeżo złowionego homara w wodzie morskiej z kukurydzą, a później jedli smarując masłem - ale nie pamiętam czy zwykłym, czy jakimś ziołowym...
@edit
znalazłem 24.99 za ugotowanego całego homara...
myślę, że w tej formie to jakaś sałatka, albo możesz go grillować
i od niego szukajcie przepisów, bo on się wychował na wybrzeżu i homary ogarnia jak król.
A od siebie polecam w formie crab roll sandwich. fajna kanapka. bardzo popularna i tania w USA. u nas zupełnie nieznana z powodu cen za homarki
http://www.nestleprofessional.com/un...urant_Crab.jpg
w sumie macie pewnie rację i takie homar z lidla z foliówki nie nadaje się na nic więcej niż kanapkę czy sałatkę ;d
Hej!
Jaki polecacie sos do stripsów?
Ja bardzo lubię czosnkowy.
Jakby ktoś chciał proste, dobre ciasto i dodatkowo bez pieczenia! to polecam RAFFAELLO :D
Ja robiłem z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe13124.html tylko dałem 1 szklanke cukru a nie 1,5 i jak dla mnie jest bardzo dobre :)
Mam dużo żółtej cebuli.
Jakieś pomysły?
jadłem dzisiaj pierwszego tatara w zyciu, w jakiejs random pijalni. Mega mi podszedł, jutro zamierzam sam zrobic :D myslicie, ze ten tatar z biedronki się nada czy kupic mieso mielone (wołowe?) w jakims mięsnym i samemu mielić? Chociaz w sumie nie mialbym czym tego mielic;p Albo moze jesli kupowac gotowego tatara to z jakiegoś sokołowa?
swoją droga sa w krakowie gdzies lepsze zapiekanki niz w okrąglaku na kazimierzu?
jak masz sianko to oczywiscie polędwica. jak nie masz kasy żeby szaleć to kup kawał antrykotu i siekasz
https://www.youtube.com/watch?v=NG1Pwx9_hT8
do tego ogórek, cebula, musztarda i jest giiit
http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-3CDB7...rta.htm?id=254
Ktoś się podejmuje wyzwania?
Ja się zastanawiam nad zakupem polędwicy, bo jeszcze nigdy nie miałem okazji jeść.
Może tu mi ktoś doradzi. Chcę kupić patelnię ceramiczną przy ograniczonym budżecie (około 100zł). Znacie jakąś firmę wartą polecenia w tej cenie?
polędwicę najbardziej lubię surową... serio
hmmm... ja od lat używam żeliwnej, którą kupiłem na rynku staroci za 50 zł:D jest ciężka, solidna i nic się nie przypala nawet przy silnym ogniu, którego często używam... jeśli chcesz kupić dobrą patelnię, to nie sugeruj się ceną ani producentem, tylko kup patelnię z grubym dnem - będzie równomiernie rozprowadzać ciepło i z solidnie zamocowaną rączką (kiedyś kupiłem patelnię za ~20 zł, żeby smażyć na niej na obozie, przy każdym użyciu musiałem dokręcać śrubkę, która niby miała trzymać rączkę, bo się luzowała)...
Witam. Panna dzis obchodzi 18 urodziny, chcialbym oprocz prezentu i innych atrakcji ktore przygotowalem cos dla niej ugotowac. Widzimy sie u niej wieczorem, tak wiec mam troche czasu zeby zrobic zakupy i cos przyzadzic. Jest jeden problem, nie chcialbym aby trzeba bylo to podgrzewac, lub co kolwiek zeby robic u niej w kuchni, wolalbym zrobic to u siebie i przyniesc na gotowca. Moze znacie jakas dobra salatke z czyms? Moze cos na slodko? Zarzuccie swoimi propozycjami!:)
@edit
moze wlasnie jakies ciasto? najlepiej bez pieczenia i cos na szybkiego
Elo. Zbliża się majówka i jak co roku uderzamy z paczką znajomych nad jezioro na domki. Co polecicie kupić do jedzenia na taki wypad? Zawsze kupowaliśmy kiełbasę, bułki, jakieś chipsy, ogórki i zupki. Po 2 dniach, hektolitrach alkoholu i po takim jedzeniu już się człowiekowi niedobrze robi. A trzeba przeżyć jeszcze parę dni. Warunki też mamy ograniczone. Mamy tylko grill i czajnik elektryczny. Miejsca w lodówce też niewiele, bo mała i alkohol ma pierwszeństwo. Tak więc co polecicie na taki wypad? Bardziej mi chodzi o jakieś suche przekąski lub coś co można załać wodą.
Mamy już zaplanowane:
* chleb/bułki
* kiełbasa/kaszanka/kiełbasa biała
* wiaderko skrzydełek w marynacie
* karkówka w marynacie
* zupki
* ogórki konserwowe i jakieś sałatki w słoikach (szwedzka)
* słone przekąski (paluszki, chipsy)
* przyprawy; do grilla, sól, pieprz, musztarda, ketchup
Osób będzie ok. 10, wyjazd 5-6 dni, żadnego sklepu z normalnym jedzeniem w okolicy, tylko jakieś monopole.
jak macie chleb/bułki to może pasztet lub jakaś pasta jajeczna?
ja tylko przypomnę, że na grillu poza typowymi kiełbami fajnie można przygotować : ryby, warzywa, owoce morza, owoce (np. banany)
tylko serio chcesz robić jakieś frykasy na pijackim wyjeździe gdzie każdy ma na to wywalone? ;d
ps - polecam masło czosnkowe własnej roboty do chleba z grilla i nie tylko, myślę, że za ten banał zgarnąłbyś największe propsy bo do piwka super opcja
Tak bardzo to. Albo takie małe masełka ziołowe.Cytuj:
polecam masło czosnkowe własnej roboty do chleba z grilla
I chyba mógłby zrobić coś ala: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/i...8ye2zXktxamb7g
z tego?
@Aeven ;
Pasztat myśle fajny pomysł. Dzięki.
@udarr ;
Nie chce robić własnie żadnych frykasów. Po prostu chcemy z ekipą coś jeszcze ciekawego dokupić. Bo cholera, po 2 dniach na kiełbasie to na prawde, w ustach smak kiełbasy to aż odrzuca. Ryby, owoce morza odpadają. Drogie + ciężko przechowywać. Brak zamrażalnika i mała lodówka. No i zatruć się można jak nie dopieczemy. A grill mały i zadrzało się, że kielbase po 2 minutach zdejmowaliśmy i jedliśmy, na zimno. Bo głodni. Do tego nikt po pijaku nie będzie potrafił tego przygotować. Z warzyw czytałem o cukini i brzmi sensownie. Nie trzeba w lodówce trzymać, jest tania i łatwo przygotować. Masło czosnkowe super pomysł.
@Gaba ;
Serio myślisz, że będziemy wydawać 2-3 zł na takie bułeczki, jak za tą cenę mamy 2 bochenki chleba albo 20 kajzerek? To jest taka biedacka popijawa, gdzie ludzie spią gdzie popadnie. Masło na bułke czy kromkę wystarczy.
Jeszcze jakieś pomysły?
też pierwsze słyszę, żeby ktoś się zatruł rybą lub krewetkami ;o
owoce morza, ryby w 99% można jeśc surowe.
generalnie to na grilla jak to nazwałeś "biedackiego" najlepiej nakupować karkówek, kiełbas i składników na szaszłyki i tyle. do tego sałatka grecka w ilościach dużych, chleb i nic więcej nie potrzebna
@down
hehe, dokładnie o to mi chodziło :D :D
Wiecie może czy jest w Krakowie restauracja w której jak na vlogu Gonciarza z Japonii przygotowuje się potrawy samemu? Na takim grillu na stole? Ew. Coś w tym stylu.
Coś więcej? Nazwa? Nie przeszukam jego całej twórczości żeby to znaleźć ;p
nie pamietam nazwy, chyba cos na K
to raczej dosc latwo znalezc na blogu
4 wyrazy w google, 2 sec szukania
http://krzysztofgonciarz.com/2013/07...ie-no-w-koncu/
@Baxter ;
Chodziło mi o kupienie bagietek - cena ~1.50zł/szt u mnie w piekarni 50m od domu. Nacięcie ich tak jak na zdjęciu które wstawiłem i posmarowanie masłem czosnkowym własnej roboty o którym ktoś wspomniał. Takie bagietki wrzucić na grilla na kilka minut i zajebista zagrycha :d
Albo nawet kupić 2 bochenki chleba i przygotować je tak jak powiedziałem.
Ja ten pomysł mam zamiar wykorzystać przy pierwszej okazji.