4 torebki ryzu to chyba 400 gramow
za 3 zlote masz chyba ze 3 kilo ziemniakow, nie wiem jakie sa ceny
do tego pol kilograma boczku, koperek i mozna wpierdalac nawet i przez tydzien, w dodatku bardzo dobre i pozywne
Wersja do druku
10zł = 1-1,5kg wątróbki, do tego ukradniesz 3 cebule i masz ponad kilo żarcia (białko a nie jakieś makarony i ryże)
Co do wyżycia za 10zł na 3 dni - wszystko zależy ile żresz.
Mnie śniadanio/obiad wynosi jakieś 4zł na dzień, na upartego mogłoby być nawet 3,3zł i wyżyjesz przez 3 dni bez kolacji.
3 bułki - 40grx3= 1,2zł ; parówki 3 sztuki = ok. 1,5zł lub 4 plasterki kiełbasy żywieckiej = 2,3zł lub kawałek kiełbasy np pieczonej z cielęciną x2 - 1,5złx2=3zł. Może to też być konserwa czy coś... Do tego kupujesz pół masła (sprzedają tak) i żyjesz jak bóg :D
A co do cen co tutaj podajecie - wiele zależy od regionu, np u mnie ziemniaki taniej jak 2zł/kg ciężko znaleźć. No i zazdroszczę tym co nie wiedzą ile kosztuje boczek czy jajka :D
Jakiś dobry sos do kurczaka z ryżem? Wpieprzam już od dawna i na sucho się powoli nudzi. Z sosem seczuańskim był świetny ale już go nie ma, limitowana edycja. Za to z węgierskim jakoś średnio mi smakowało.
Co Ty mówisz, że nie ma seczuańskiego? Jest Uncle Ben's seczuański. Wczoraj go kupiłem. Polecam, jem go od 12 lat i zjadłem już over 9000 słoików i jeszcze mi się nie znudził.
Dzięki za te sosy, jutro kupię i przetestuje.
http://nokautimg2.pl/p-a4-e7-a4e7a3e...lli-slodki.jpg
Jedyny prawilny sos do kurczaka z ryżem
W żabce to dostane czy raczej cos typu biedronka?
bardziej jakieś macro/selgros/większy market. tylko w takich widziałem, nie wiem czy są w żabce, ale całkiem możliwe.
W Biedronce są.
Inter Marche jak masz to jest na 100%
W lidlu mogą być
Macie jakiś pomysł na romantyczną kolację? Brat jest upośledzony kulinarnie i nie potrafi nic gotować więc poprosił mnie o ugotowanie czegoś na jego rocznicową kolację. Jakieś wykwintne danie, najlepiej bez czosnku + polećcie jakieś wino do tego.
http://www.youtube.com/watch?v=-ywez...YHRtXNAKoV2JoA
Czosnku nie czuć tak naprawdę, robiłem dzisiaj, ew. można pominąć. Łatwe danie, a bardzo wykwintne :D
ma ktos z was zajawke na kuchnie azjatycka? kupilem ostatnio tempure, calkiem spoko panieruje sie nia kurczaka, ale moze ktos z was ma jakis sprawdzony sposob jak go doprawic i co zrobic zeby uzyskac jeszcze lepszy efekt?
ostatnio pocialem kurczaka na kawalki, polalem sosem sojowym, do tego pieprz cayenne, imbir, sol, to wszystko w tempurze i na gleboki olej do frytkownicy i wyszlo calkiem ok, ale to byla taka improwizacja i czulem, ze mozna by cos jeszcze dodac. macie jakies fajne przepisy ?
curry*
ile tego miodu dodac - jaka proporcja do sosu sojowego? zajaralem sie imbirem, powinien tez pasowac do takiej kompozycji
Pierwsza partia papryczek chili (naga jolokia) dojrzała, więc postanowiłem zrobić z nich sos.
http://imageshack.us/a/img812/8508/m990.jpg
Papryczki po zerwaniu z krzaka umyłem i pozbyłem się szypułek, następnie pokroiłem (można byle jak, i tak wszystko będzie mielone), http://imageshack.us/a/img853/8149/s3gx.jpg
zważyłem wyszło około 20 gramów,
http://imageshack.us/a/img405/1706/1owk.jpg
dodałem połowę tej wagi soli kuchennej, całość wrzuciłem do słoiczka i odstawiłem na tydzień.
http://imageshack.us/a/img833/8931/rr0a.jpg
http://imageshack.us/a/img607/5122/9g47.jpg
Po tygodniu do mieszanki dodałem dwa duże ząbki czosnku i około 30 ml octu spirytusowego (kieliszek na zdjęciu ma 75ml) odstawiłem na jeden dzień.
http://imageshack.us/a/img28/6066/p3g2.jpg
Dwa pomidory (lub jeden duży) sparzyłem i obrałem ze skórki,
http://imageshack.us/a/img585/9223/ns3g.jpg
następnie drobno posiekałem
http://imageshack.us/a/img401/5334/lbuw.jpg
później dodałem jedną średnią cebulę i całość zmiksowałem,
http://imageshack.us/a/img687/9972/vwyc.jpg
http://imageshack.us/a/img692/3097/ewx0.jpg
powstała taka papka, później do rondelka i na ogień, żeby przegryźć całość. W międzyczasie na suchej patelni podprażyłem po łyżce kuminu, kolendry i pieprzy syczuańskiego.
http://imageshack.us/a/img23/9636/7hoq.jpg
http://imageshack.us/a/img17/7360/cy22.jpg
Następnie dodałem przyprawy do masy pomidorowo-cebulowej.
http://imageshack.us/a/img542/982/6h9j.jpg
http://imageshack.us/a/img89/356/ov1d.jpg
Zawartość słoiczka przerzuciłem do miarki dodałem łyżkę pomidorów z cebulą i zmiksowałem, następnie całość wrzuciłem do rondla. Musiało się już tylko przegotować i przegryźć, doprawiłem odrobiną jeszcze cukru, soli i octu.
Sos jest raczej średnio ostry jakieś 3-4 tys. SHU, ma przyjemny trochę orientalny smak, świetnie nadaje się do marynaty do mięs i jako sos do kanapek.
Myślałem, że zrobiłem zdjęcie sosu w słoiku, ale jednak o nim zapomniałem… wrzucę jak będę w domu.
Dzisiejszy obiad, moze nie wyglada super na zdjeciu (kwestia aparatu), ale przede wyszystkim epicko smakowal, co mnie zdziwilo przy tym polaczeniu
a dokladnie to:
-filet z kurczaka rpzyprawiony papryka cayenne (nie zadnym pieprzem, ktory jest chuj a nie pikantny), ziolami prowansalskimi, ostra papryka w proszku, sola i pieprzem
-makaron pelnoziarnisty
-papryka
-buraki
http://i43.tinypic.com/smt8gl.png
Wakacje. Tibia. Exp x2 i tak zacząłem maniaczyć, że nie mam nic do zarcia w domu teraz poza makaronem, pomidorami, koncentratem pomidorowym, serem. tak sobie mysle...zrobie spaghetti, tylko jak sie robi ten pieprzony sos, tak w miare szybko zeby sobie do komputera wczesniej siasc
Postanowiłem poprosować steki z Lidla!
Pyszne steki dostępne w 2 wersjach:
Z marynatą bawarską lub czosnkowo- ziołową.
http://imageshack.us/a/img818/750/giia.jpg
Każde opakowanie zawiera 4 steki, są całkiem spore więc na obiad dla całej rodziny w sam raz.
Osobiście przyrządzam je na patelni, z odrobiną tłuszczu, po 4 minuty z każdej strony i efekt jest rewelacyjny.
Zdjęcia ze smażenia:
http://imageshack.us/a/img818/2994/of1o.jpg
http://imageshack.us/a/img163/8659/hxxy.jpg
Po usmażeniu (słabe zdjęcia, wyglądają tutaj na małe):
http://imageshack.us/a/img46/6684/iqqv.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/1059/ky0y.jpg
Po zjedzeniu:
http://imageshack.us/a/img35/5289/wq54.jpg
Steki na zdjęciach to:
http://imageshack.us/a/img841/3816/izdu.jpg
Cena opakowania ~10zł za 660g (na wadze pokazuje ok. 700g). Przy cenie kilograma karczku ~13zł/kg nie wychodzi to tak źle.
to jest karkowka a nie stek, poza tym tak ciezko kupic karkowke i przyprawic ja samemu?
Macie jakiś dobry przepis na rybę z frytkami? (brytyjskie fish and chips). Mam mintaja w filetach i jakieś mrożone frytki w zamrażalniku.
Związku z tym że mama przywiozła kosz pomidorów od dziadka własnej masowej hodowlii, postanowiłem zrobić Spaghetti/sos pomidorowy z kurczakiem. Czas 20 minut a cała micha wyszła z 4-5 pomidorów średniej wielkosci. A że jestem na diecie redukcyjnej, to mnie to cieszy :) Pozdrawiam
http://img14.imageshack.us/img14/154/kdzs.jpg
Apple Bacon burger z sosem miodowo musztardowym :D
Załącznik 296793
nie polecam karkowki gotowej poniewaz raz kupilem i to mieso bylo gumiaste a podczas grillowania wyciekalo cos bialego z pewnoscia nie tluszcz
*moglem trafic na stare/wadliwe etc. ale takie bylo moje odczucie no offence torgowe kucharki
Moja wersja Rattatouille, bakłażana pomidora, paprykę, cebulę i czosnek pociąłem w plasterki i ułożyłem w naczyniu do zapiekania, później zalałem oliwą, dodałem świeży rozmaryn i piekłem w 200 stopniach przez 30 minut
http://img10.imageshack.us/img10/4928/uh5s.jpg
Naczynie trochę się nieapetycznie ubrudziło... :(
Dostałem dzisiaj 30kg cukini, ktoś posiada dobre i smaczne przepisy? Leczo odpada bo mi się przejadło, chipsy z plastrów też.