Tyle, że on ma racje. Makaron gotowy jeszcze rozumiem, ale sos z proszku i pomidory z puszki?..
Wersja do druku
Tyle, że on ma racje. Makaron gotowy jeszcze rozumiem, ale sos z proszku i pomidory z puszki?..
Poprostu tak lepiej smakuje, może nie każdy ma czas robić sos sobie w domu i pomiodry parzyć odbierać itp. To jest proste i szybie i dobre danie.
Robił ktoś coś takiego?
http://www.dinner4dinner.pl/post/181...ki-i-kukurydzy
Chodzi mi o to, że na zdjęciu kremozupa ma kolor żółty dlatego zastanawiam się jakiej papryki należy użyć, gdyż w przepisie nie jest napisane. Standardowej czerwonej bo kremozupa zyskuje taki kolor dzięki kukurydzy czy też wymagana jest żółta?
mama jak robi z czerwonej to jest mocno pomarańczowa ;p więc raczej żółta
btw. zupa kosmos tylko najlepiej na ostro zrobić
Witajcie, otóż chciałem się was zapytać czy ktoś zna jakiś fajny przepis na chińską (lub może być z innego kraju : P) zupę, taką z kluskami (pierożkami? :P). Jadłem coś takiego z 2 lata temu w chińskiej restauracji i chciałbym zrobić to samemu. Pamiętam, że była ona taka jakby rosołowata. Ale po 2 latach nie pamiętam co to dokładnie było, jedynie pamiętam, że smaczna była.
Oraz czy ogólnie znacie jakieś ciekawe przepisy na zupy (ale nie takie zwykłe typu pomidorowa, ogórkowa)? (Jedynie zupy z krewetkami odpadają, obrzydzają mnie one ^^).
Co moge dolozyc do torilli i kurczaka?
Pomidor, sałata, cebula
Chociaż może np feta?
Oprócz tego co kolega up napisał: papryka(zarówno słodka i ostra), kukurydza, czerwona fasola, ogórek zielony, mozzarella, sos np. słodko-ostry taotao
Poszukaj przepisów na ramen, to taka japońska zupa.
a co do innych to np. tajska zupa z kurczakiem
potrzebne będą:
-imbir (wedle uznania)
-trawa cytrynowa (1-2 gałązki)
-zielone chilli
-1 pierś z kurczaka
-puszka mleka kokosowego
-limonka
-sól i pieprz do smaku
-kolendra (nasiona i natka)
imbir obierasz, i kroisz w drobne paski, trawę też, ucierasz z nasionami kolendry i chilli w moździerzu - można też nożem na desce jak nie masz rozetrzeć. przyprawy podsmażasz chwilę na oleju w garnku, wrzucasz pokrojonego w kostkę kurczaka i smażysz aż będzie ładnie zrobiony, później zalewasz to mlekiem kokosowym, sokiem z limonki i doprawiasz do smaku jak Ci pasuje, przybierasz natką kolendry i gotowe.
masakra... mysalem ze juz temat usunięty, bo naprawde nie spodziewałem się go na tej stronie aż... odnalazlem go na 8 xd
a poszukiwałem tematu, ponieważ już ni chuja nie mam pomysłu "co zjeść", chodzi mi konkretnie o kolację, macie jakieś sprawdzone propozycje (?), od tych najprostyszych typu "kanapki z czymś" po coś odrobine bardziej ambitnego, zachęcam także do dodawania zdjęć ;P
z góry, dziękować ;)
Torgowicz.
Możesz sobie zwykłą sałate wziąć do tego pomidora wkroisz ogórka czy coś co tam lubisz i kurczaka upieczonego i posypiesz sobie grzankami ;d
Chleb w jajku maczasz i na patelke, takie grzanki. Do tego ser na gore i jak kto lubi, ketchup. Szybko, tanio i smacznie.
Btw. Ktoś ma jakieś dobre/szybkie przepisy na przyrzadzenie piersi z kurczaka? Bo juz mi sie totalnie pomysly skonczyly. Byl z warzywami, w sosie takim/srakim, w tortilli... help
No elo, mam takie małe pytanie do osób które robiło sushi.
Tak więc, czy dostane nori ocet i tym podobne rzeczy w czymś takim jak np. kaufland lub tesco?
Bo domyślam się że w sieciach jak lidl czy biedronka to nigdy nie znajdę, chciałem zrobić jutro na kolacje a zamawiać przez internet tego mi się średnio widzi :p
sklep Piotr Pawel lub Alma..... w Tesco/Lidlu ciezko Ci bedzie znalezc produkty strikte do sushi.
Co do kurczaka to jeżeli nie chce ci sie bardzo pierdolic to kupujesz te papirusy chyba od winiary, luv
,
Co do tesco nie mam pewności ale na 100% w realu znajdziesz nori,ryż do sushi, ocet, sos sojowy wasabi maty pałeczki itp. po 2-3 rodzaje (House of Asia polecam poza wasabi bo mało ostre) .Ewentualnie Jeśli sieć T&J u ciebie funkcjonuje to też śmiało możesz tam poszukać. I wszelkiego rodzaju galerie powinny mieć 1 taki sklep przynajmniej np Kuchnie Świata.
Ogólnie dużo kosztuje przyrządzenie sushi dla powiedzmy 2-4 osób? Da się tym najeść czy to tylko ma ładnie wyglądać na talerzu? Trudno to ogarnąć za pierwszym razem? Trzeba kupować jakiś specjalny sprzęt do składania czy wystarczą składniki i wszystko się ogarnia manualnie? Długo trwa przyrządzenie?
po 25zł na głowę? razem 100zł? to trochę sporo jak za jeden obiad czy mi się wydaje ;d ?
taka tacka ? http://allegro.pl/taca-talerz-sushi-...368075973.html
Całość zestawu do sushi które zamawiałem wyszła 200zł, (w zestawie pałeczki, tacka, ryż (2kg), octy, wasabi, itp. w zasadzie to co tu http://www.zestawy-do-sushi.pl/sklad...shi-geta-33-cm tylko że większe ilości)
Taka ilość ryżu i tych dodatków wystarczyła już na 5 dań dla 4-6 osób, mam jeszcze resztkę. Trzeba oczywiście do tego doliczyć ryby, krewetki, surimi czy co kto chce. Nie jest to tanie, ale nie jest też to aż tak drogie.
A tak wygląda w moim wykonaniu.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...03768994_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...50919354_n.jpg
prowadzę knajpe z burgerami.
Mój wymysł - Burger z wytrawnym sosem rabarbarowym, złamany sososem bbq i boczkiem., smakuje jak kawałek nieba !
Załącznik 295422
@edit
Nie wiem czy można reklamować swoje marki itp. dodalem fotke z zajawki, jeśli zmałałem jakiś pkt regulaminu, to proszę wywalić posta i tyle.
Chwytliwa nazwa, dosyć łatwo wchodzi w głowę to chyba ważne w tego typu biznesie. Gruby kawał mięsa także za to plus bo na mieście zazwyczaj dają kotleta grubości naleśnika a nie ma nic bardziej dyskwalifikującego dany punkt gastronomiczny niż niewyczuwalne mięso w hamburgerze, który ma być na maxa amerykański i wielki. Co do samej kanapki to takim połączeniem jak rabarbar, bbq, mięso itd mówię twarde i zdecydowane raczej nie jednak kolejny plus za ciekawy pomysł, na pewno komuś podejdzie i wtedy wróci spróbować jakiś nowych 'wymyślanek'. Rób wincyj, polecam, Magda Gesler.
No to na szybko:
Mieszankę wołowiny (ilośc tłuszczu w burgerze jest bardzo ważna) wymyśliłem na podstawie prób i błędów. Mam swojego rzeźnika, który na moich oczach codziennie rano mieli płaty wołowiny.
Bułka jest z eko piekarni, nie posiada żadnyh spulchniaczy i konserwantów. Dodatki (warzywa, ser) kupuje w macro, bo inaczej nie idze zarobić, ale wybieram polskie produkty i sery gdzie zawartość tłusczu jest minimum 50%.
Sos rabarbarowy wymyśliłem sam, rabarbar z cukrem, dzuszony w czerwonym słodkim winie jest słodki i lekko kwaskowaty. W wyobrażeniu moich kubków smakowych idealnie podkreśla smak boczku i BBQ (jeśli nie przegnie się z jego ilością)
Oczywiście, nie jest to jest to jedyny burger w ofercie :D
Jestem 100% pasjonatem wołowiny i bawię się jej smakami - ostatnim wymysłem był burger nachos x sosem beszamelowo - serowym, jalapeno, rucolą i mascarpone. :D
Stoimy w 3-miescie, ale najbliższe plany bliskie serca torgowiczów to woodstock. Trochę się cykam, ale mimo wsyzstko chyba walniemy tam :D
A na koniec fotka z otwarcia :D (sorry ze turbo spam, ale torg stał się na tyle moim domem, że nigdzie indziej nie mam ochoty sie pochwalić jak tu )
@edit
kurwa, jeśli chcecie to mogę zrobić dla torgowiczów mitiing przy mojej budzie. burgery będą po moich kosztach. Jest muzyczka, a piwko można zakupić w sklepie :D
Załącznik 295424
A jak ceny?
Normalnie to zaczynając od klasyka (180 g wołowiny, pomidor, ogórek, cebula, ser, sos "meat me") to 15 ziko. Potem jest bekon, chilli, naczos, rabarbar i cena idzie po 1zł w górę. Lecę jak najtaniej się da. Często ludzie nie w klimacie mówią,że drogo, ale samo mięcho tej klasy oscyluje w granicach 27-30 zł za kg
Jak będziesz na woodzie to może nawet spróbuje :D Wygląda smacznie, ale nie wcinam rabarbaru, więc z tego chyba odpadnę :p
Ale to jest raczej zrozumiałe, że za porządnego burgera z porządnych składników trzeba wybulić, a nie hamburgerek z maka za 3,5 ; d. Dużo klientów macie na co dzień?
Rozkręca się wszystko, sporo osób przychodzi.
A jest opcja żebyś dał przepis na tego kotleta? Raczej nie planuję robić konkurencji ale w domu chętnie bym sobie wrzucił na ruszt jakiegoś dobrego burgera ;d Ewentualnie jakoś nakieruj co tam wrzucić poza wołowiną.
Mieszanka uproszczona to 50% antrykotu i 50 % łopatki, grubo mielone jeden raz. Do mięsa wlewasz sos worceteshire (tak ok 3-4 łyżki stołowe na 500g, zblendowane pól cebuli, zblendowana pietruszke, pieprz. I bardzo ważna sprawa, mięso smazy się na suchej patelni, a soli dodaje się chwile przed zdjęciem z ognia. Inaczej mięso jest suche.
Smacznego
@edit
Zapomniałem o sosie. Zrób sobie standardowo majo plus keczap w stosunku 1:3. Ja daję trochę bardziej rozbudowany, ale długo się nad nim męczyłem dlatego nazywa się sos "meat me" i jest tajemnicą :D
Poradz ktos cos fajnego i w miarę prostego/taniego co moge sobie zrobic na droge do pociagu. Przerabialem juz ryz z kurczakiem, moze jakis makaron?
upiecz se pizzerki na taką drogę, kilka styknie
do papieru wkładasz jak bułki i heja
Ja regularnie jak jadę grać do inneg miasta to sobie robie kilogram makaronu z bolognese, w dobrym opakowaniu nawet po 4-5 h jest ciepłe, a bardzo lubie w pkp otwierać wielkie opakowanie makaronu i patrząć współpasażerom głęboko w oczy obżerać się oglądając jakiś filmik na tablecie :D
widzialem ze tu kilku fanow wolowinki siedzi, przy okazji grilla do karczku kupilem sobie jeszcze dzisiaj na dobry poczatek 200g rostbefu za dyszke,
jak go w jakis prosty sposob przyprawic i grillowac, azeby go nie spieprzyc? :)
oliwa, czosnek i pieprz i na grilla. przed samym zdjeciem solisz i wychodzi najlepsze z możliwych.
Tak jak ja dzisiaj, smażysz kurczaczka, i wrzucasz do niego puche pomidorów bez skórki nie ważne czy są pokrojone już czy w całosci, dusisz przez 5-6 minut i wychodzi super sosik gęsty nie dolewaj wody ani nic. :)
Mam 10zł i przyjmijmy ze na 3dni chce z tego żyć, co jeść?
zupki chińskie i gorące kubki. nie wyjdzie tego duzo, ale na 3 dni powinno styknąć
ja bym raczej kupil jakies tanie jajka z bazaru za ta dyszke i wtedy bys moze przezyl
chociaz nie wiem ile kosztuja jajka tbh
to ja już lepsze pomysły mam, dobra dzięki ;p
Zakładając, ze nie masz nic to ja bym leciał na ryżu + sos(np pomidorowy) tylko własnej roboty i zamkniesz się w tych 10zł a i najesz.
tani makaron (2zl) + 1kg cebuli (2zl) + duzy przecier pomidorowy (2zl) = 6zl - za to amsz 2 DUZE porcje 'spaghetti', które jest smaczne i syte (o ile masz przyprawy w domu0
za 4zl mozesz kupic chleb (1,40 w biedronce) + jakas tania wedline, ktora starczy Ci na sniadania i kolacje (znaczy niekoniecznie wedline, moze byc konserwa, bo za 3zl to szalu nie ma)
4 torebki ryżu to kwestia 2-3 złotych, kupi nie w kartonie i torebkach tylko dużą paczkę/na wagę i wyjdzie mu jeszcze taniej. Plus ja jednak wole ryż z sosem niż ziemniaki z sosem, mimo iż same "bulwy" bardzo lubię. Jednak przyznam racje, ziemniaki też mogą być jakąś alternatywą + np. sos grzybowy jeśli masz w domu suszone grzyby.