zwykłe mięso wołowe pieprzysz, solisz i na patelnie
Wersja do druku
Jaka fajna różowa zupa :D A ja zrobiłem dziś sobie pierogi ruskie ale coś nie wyszło bo troche niedobre były ;/
a co do burgerów miesiąca to macie mój wymysł. JAbłko-bekon. Burger z zielonym grillowanym jabłkiem, podwójnym chrupiącym bekonem i sosem miodowo musztardowym. Klienci krzyczą z radości jak go jedzą :D
@down
Tak jest. Ja siedzę na torgu, a hajs się robi :D
https://www.facebook.com/meatmegrill
Załącznik 297769
bułeczki z pieczarkami
http://i1160.photobucket.com/albums/...x/100_0437.jpg
kruche ciasto z malinami i jakąś pianką, polecam
http://i1160.photobucket.com/albums/...x/100_0441.jpg
Macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasto do gofrów?
ja robie na oko, tak jak ciasto naleśnikowe. do litra mleka wbijasz jajo szczypte soli i wsypujesz mąke mieszając, aż będzie gęste. jak wyjdzie za gęste to dolewasz mleka albo wody. Zadnej filozofii w tym nie ma. Oczywiście nie wyjdą ci takie gofry jak w tych cukierniach czy gdzieś tam, bo oklapną po godzinie leżenia ale chyba o to chodzi żeby było jak najmniej chemii (chociaz moze to i wina tylko jednego jajka, bo z większą ilością nie próbowałem). a i dobre też są z kwaśnego mleka ;p
wczoraj zrobiłem w domu cinnabony
muszę powiedzieć, że wyszły niesamowicie *.*
sorki za instagramową fote ;d
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...82675229_n.jpg
wszystko zajeło razem z ~4h przez to, że ciasto musiało rosnąć, ale warto było :3
przepis: http://www.culinarycoutureblog.com/2...mon-rolls.html
witam, potrzebuje jakiegos dosc zapychajacego posilku do szkoly, nie ma chyba innej mozliwosci niz cos zimnego, jakies pomysly?
pojemnikow roznych mam mnostwo ;d
tylko bez "hehe bulke se zrub ;]]]"
super jakby posilek skladal sie z jakiegos miesa, warzyw i czegos tam jeszcze
Sałatka z tuńczyka:
Puszka tuńczyka w sosie własnym, kukurydzy, 3-5 jajek, natka pietruszki, 2-3 łyżki majonezu, sól i pieprz. Odsączasz tuńczyka i kukurydzę, kroisz jajko i pietruszkę, doprawiasz, mieszasz.
Sałatka z kurczakiem:
Smażysz kurczaka pokrojonego w kostkę na małej ilości oliwy/oleju, dodajesz jajka, kukurydzę, groszek, ananasa, majonez i przyprawy. Proporcje według uznania.
Sałatka z nudlami: (z pierwszej strony tematu)
Składniki: 1x zupka chińska łagodna, 1x zupka chińska ostra, kapusta pekińska
(ewentualnie główka salaty lodowej), puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli,
1x duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, usmażona bez przypraw, majonez (ok. 4 łyżek)
Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich kruszymy drobno i wrzucamy do miski,
dodajemy przyprawy do nich dołączone (poza tłuszczem i warzywami),
dalej dodajemy odcedzoną kukurydzę, fasolę, potem pokrojona w paseczki kapustę (ew. sałatę) i kurczaka już usmażonego.
Wszystko mieszamy i dodajemy majonez. Odstawiamy sałatkę na ok. 2-3h do lodówki. Pod wpływem majonezu makaron pęcznieje i robi się miękki.
Smacznego.
Ja takie sobie biorę do szkoły :)
Dziś zrobiłem pizzę serową. Całkiem ok, ale trochę ciasto nie takie jak byś powinno.
http://i1160.photobucket.com/albums/...x/100_0449.jpg
a ja byłem pierszy raz ostatnio w takiej rosyjskiej sieciówce babooshka. Zajebeiste pielmieni. mega rogrzewające i sycące. a na zdejciu duszona wołowina we własnym tłuszcyku z ziemniakami i warzywami.
Załącznik 298514
Grzyby wszędzie więc zrobiłem duszone kurki i maślaki w kremowym sosie z mascarpone a do tego banalny w zrobieniu, ale najbardziej soczysty kurczak i sałatka z ogórków z miętą i cytryną (podpatrzone w top chefie, robiłto ten koleś od kocham gotować i dostał nominacje przez to :D )
Kurczaka trzeba posypać solą i pieprzem tylko obsmazyć po ok 3 minuty z każdej strony, zeby się ładnie zarumienił i wsadzamy do piekarnika na 15 minut. Nie dość, że bęzie chrupiący to jezcze będzie turbo soczysty.
Załącznik 298971
Załącznik 298972
mega smacznie wygląda to żarełko supermate
Smakuje nawet lepiej, polecam zrobić. banalnie proste a rozjebało mi kubki smakowe. jeszcze napisze jak ten sos zrobić, bo zapomniałem.
Grzyby dokładnie płuczemy kładziemy na reczniku i dokladnie suszymy.
klarujemy ok 50 g masła (3 łyżki).
rumienimy 2 ząbki czosnku.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy grzyby obsmażamy przez 3 minuty i przykrywamy pokrywką żeby puściły sok. Następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje i sos zrobi się gęsty.
Dodajemy pietruszkę i mascarpone (3/4 opakowania na pół kg grzybów) i dusimy jeszcze chwilę, żeby wszystko przeszło smakiem.
Proste, tanie i zajebiste !
Potrzebuję jakieś dobre jedzenie które będę mógł brać ze sobą na zajęcia. Poza domem będę jakieś 14 godzin więc żywienie się przez tyle godzin na samych kanapkach średnio mi odpowiada a fastfoodów wolałbym też uniknąć. Co polecacie?
Sałatka z tuńczyka:
Puszka tuńczyka w sosie własnym, kukurydzy, 3-5 jajek, natka pietruszki, 2-3 łyżki majonezu, sól i pieprz. Odsączasz tuńczyka i kukurydzę, kroisz jajko i pietruszkę, doprawiasz, mieszasz.
Sałatka z kurczakiem:
Smażysz kurczaka pokrojonego w kostkę na małej ilości oliwy/oleju, dodajesz jajka, kukurydzę, groszek, ananasa, majonez i przyprawy. Proporcje według uznania.
Sałatka z nudlami: (z pierwszej strony tematu)
Składniki: 1x zupka chińska łagodna, 1x zupka chińska ostra, kapusta pekińska
(ewentualnie główka salaty lodowej), puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli,
1x duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, usmażona bez przypraw, majonez (ok. 4 łyżek)
Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich kruszymy drobno i wrzucamy do miski,
dodajemy przyprawy do nich dołączone (poza tłuszczem i warzywami),
dalej dodajemy odcedzoną kukurydzę, fasolę, potem pokrojona w paseczki kapustę (ew. sałatę) i kurczaka już usmażonego.
Wszystko mieszamy i dodajemy majonez. Odstawiamy sałatkę na ok. 2-3h do lodówki. Pod wpływem majonezu makaron pęcznieje i robi się miękki.
Smacznego.
Ja takie sobie biorę do szkoły :)
Macie jakiś sposób na dobre ziemniaki? U mnie w sklepach jak zwykle na jesień i zimę wszystkie ziemniaki straciły na jakości, nie mogę jeść tych chemicznych gówien i gotowanie w wodzie z solą przestało się sprawdzać :/
ugotuj w mundurkach, a potem jeszcze ciepłe obierz ze skórek i polej oliwą zmieszaną z octem 1:1, posyp solą, pieprzem i drobno posiekaną czerwoną cebulą - taka sałatka ziemniaczana jest mega.
Albo podgotuj trochę, żeby delikatnie zmiękły i pokrój w kostkę, a później usmaż na patelni z cebulką i boczkiem
albo - uwaga najlepsza opcja - ugotuj normalnie w sporych kawalkach, zasyp w garnku duza iloscia mocno wysmazonego boczku razem ze smalcem oczywiscie i wymieszaj
kroisz w grubą kostę, podgotowujesz 3min żeby minimalnie zmiękły, przygotowujesz marynatę czy jak to nazwać z oleju i ulubionych przypraw (ja daję pieprz, sól, prowansalskie, majeranek, pieprz cayenne), odlewasz wodę z ziemniaków, wlewasz to z olejem, trzęsiesz garnkiem żeby dokładnie rozprowadzić, wywalasz wszystko na blachę i wstawiasz do piekarnika na 25min ~220stopni - wychodzą świetnie doprawione fryteczki
zrob puree, dodaj masla, dymki i szczypiorku ;)
polecam tez talarki... kroisz ziemniaki w krazki, dodajesz soli/oregano/przyprawy do ziemniakow/ pieprzu/ chilli i po prostu smazysz na patelni.
Zastap ziemniaki makaronem, ryzem, kasza, itp. Ziemniaki z wody sa obrzydliwe ;d
Ew. to:
http://mnz.pl/screeny/ziemniaki.jpg
Nawet smaczne, wersja dla leniwych :p
@up
To nie jest smaczne. Już lepiej smakuje jak sam przyprawisz ziemniaczki i dodasz masła :)
Gdzie można dostać makaron Chow Mein?
Jak dobrze pamietam to w Auchan widzialem od TaoTao, zarowno chow mein i wonton. Ten drugi nawet kupilem.
Takie coś znalazłem w Twojej okolicy:
https://www.e-piotripawel.pl/zakupyw...ow-mein/202062
złowiłem szczupaka (3 sztuki ) macie jakiś fajny pomysł na taką rybę żeby coś rodzinie smacznego zrobić ? : )
do srodka wpychasz, koperek, duzo maslo, czosnek, pieprz, sol, plastry cytryny i co tylko lubisz z przypraw. zawijasz w folie aluminiowa i do piekarnika. potem wysatrczy pokropic cytryna i jest raj. Nie wiem czy to dzial na szczupaka, bo srednio kojarze jego mięso, ale przy wiekszosci ryb sie sprawdza
Apropo ryb, to ja czasem dostaje od sasiada ktory lowi w wisle rozne rybki, przewaznie to jakies male osciste gowienka. I zawsze obsmazam i pakuje do sloikow z octem, cebula i przyprawami. Po 2 dniach w lodowce osci staja sie niewyczuwalne i da sie zjesc. W sumie nie przepadam, ale jak dostane to musze cos z tym zrobic bo rodzice to lewe rece maja w kuchni. Akurat mam w lodowce to lapcie fotke:
http://i43.tinypic.com/2w6ffuu.jpg
tez tak robie z leszczami plotkami i karpiami małymi ;P ale tu akurat 90cm szczupaka nie będę kroił i smażył na milion kawałków : )
te rybki ze sloikow mi bardzo smakuja !
ja raz kupiłem takie obsmażane śledzie w occie w biednej i wywaliłem wszystko, nie wiem czy zwyczajnie były słabe czy mi ten rodzaj szamy nie pasuje
takich wynalazkow to nie ma co probowac ze sklepow. ale gwarantuje ze zrobione w domu ze świeżych niezmiezmilonych przypraw smakuja kosmicznie.
Ze swojej strony polecam jeszcze marynowany bialy ser, to po prostu jest skandalicznie dobre. pasuje do kanapek, jako przekaska pod wodke i piwo, albo po prostu samo jako przystawka.
bialy tlusty ser trzeba wyrobic z pieprzem i sola, ulepic kulki, wsadzic do słoika zalac oliwa, wrzucic zabki czosnku, oregano suszone, papryczke chilli i zalac oliwa. takie cos zostawiamy na dwa dni i nie pozostaje nic innego jak wpierdalać ze smakiem.
Jak zrobić wątróbkę? Kiedyś nie lubiłem ale postanowiłem znów spróbować. Wczoraj kupiłem i przez noc leżała w mleku w lodówce. Jak ją przyrządzić?
Najprosciej usmazyc z cebulka albo zrobic gulasz.
Potrzebuje zrobić obiad na sobotę, bo laska wpada, wiec trzeba się czymś wykazac. Co polecacie zrobić, jakiegoś kurczaka etc. tylko nie schabowe/spaghetti bo to oklepane juz 100 razy było..
na talerzu ładnie wygląda makaron ze szpinakiem i ewentualnie ja dodaję jeszcze boczek - to tak jeśli chodzi o banalne potrawy do zrobienia w kwadrans a całkiem efektownie wyglądające tylko trzeba odpowiednio doprawić bo szpinak nie każdemu wchodzi 'na sucho', a jeśli koniecznie kurczak to klasycznie słodko-kwaśny z ananasem, też łatwo ale trochę dłużej i więcej składników, a ogólnie polecam stronkę, którą dostałem od supermate - kwestiasmaku.com, tam na pewno coś znajdziesz
Up
Potwierdzam kwestia smaku spoko. A ja osobiscie polecil bym ci makaron z kremowym sosem z kurek (lub inny grxybow lesnych dostepnych na twoim targu). Stosunkowo tanie danie, proste w prxygotowaniu a w porownaniu z jakims kurczakiem z ryzem to nawet mozna je nazwac wykwintnym :)
Przepis wrzucalem na poprzednich stronach
Mam sporo schabu zamrozonego i poklepanego jak na kotlety, ale nie chce mi sie smazyc kotletow ;d Co jeszcze dobrego i prostego do przygotowania moge zrobic z tym mięchem?
Polecacie jakieś danie chińskie? Z kurczakiem i makaronem. Tylko nie takie gotowe w słoiczkach tylko coś bardziej twórczego abym sam mógł to przygotować dla swojej kobiety.
http://www.chinskieprzepisy.pl/kuchn...uchnia-chinska
sprobuj tutaj znalezc cos co ci odpowiada ;p
Jakiś czas temu robiłem chrupiący schab w pięciu smakach, można z kurczakiem zrobić. Kroisz mięso w drobne paski, suszysz papierowym ręcznikiem i obtaczasz w mące ziemniaczanej wymieszanej z przyprawą pięciu smaków, smażysz na chrupko w oleju. Na drugiej patelni na oleju podsmażasz warzywa, np: pokrojoną w zapałkę marchew, później wrzucasz paprykę w paskach i na końcu kapustę pekińską. Wrzucasz mięso, chwilę smażysz wszystko razem, powinien się zrobić taki fajny sos, a mięso ciągle chrupać. Solisz do smaku i podajesz na makaronie wonton lub innym chińskim makaronie.