ja zrobisz burrate to zrobie ci loda
Wersja do druku
ja zrobisz burrate to zrobie ci loda
Halo, witam! Z lenistwa i z braku doswiadczenia w robieniu jakichkolwiek ciast itp zawsze kupowalem spód do pizzy firmy Henglein (jest na prawdę dobry swoją drogą, polecam). Teraz natomiast chcialbym do sprawy podejsc ambitniej, poniewaz pizze uwielbiam i chcialbym jesc cos jeszcze lepszego dlatego chcialbym zapytac o jakis sprawdzony przepis (w internecie mnóstwo, a z doswiadczenia wiem ze to gowno przepisy gdzie w co drugim jako sosu uzywa sie keczupu albo koncentratu itp - natomiast w tym temacie dotychczas same sprawdzone dobre przepisy polecaliscie - czesto waszego autorstwa).
Takze bede wdzieczny za pomoc :)
Przeczytaj sobie książkę https://www.amazon.com/Pizza-Bible-N.../dp/1607746050
jak dobrze poszukasz to znajdziesz
Dla kogoś kto nie ma pojęcia co robi jest dosyć przydatna, sporo informacji, zdjęć i przepisów.
Nie pamiętam jakie on dawał przepisy na pierwszy raz, ale zacząłbym od 60% hydracji, nie więcej i nie mniej.
Czyli 600 ml wody na 1kg mąki w cieście :)
Ogólnie nie ma co kombinować z przepisami, prawdziwa pizza to mąka, woda, drożdże i sól, żadne mleko, jajka czy tłuszcz. Najważniejsze to pozwolić ciastu na odpowiednio długą fermentację. No i temperatura wypieku - ale w domowym piekarniku cudów nie będzie.
@maslo ; postaram sie gdzies znalezc pdfa tej ksiazki i zerkne:)
@Bardzo fajny druid ; pamietam jak w ktoryms temacie mowiles o tym, ze zrobileś z tatą piec do pizzy z kamieniem bodajze grafitowym.. byc moze kiedys tez bede mial taką mozliwosc:D a poki co gdy jestem skazany na piekarnik to czy pieczenie na jak najnizszej pozycji i ustawienie grzania tylko od spodu ma jakiś sens? i mąke kupić byle jakąś czy jakis specjalny typ?
dzieki za odpowiedzi!:)
Ile osób, tyle przepisów tak na prawdę. Zasadniczo musisz się określić czy idziesz w placki typowo włoskie czy amerykańskie bo różnica jest we wszystkim - od ciasta, rodzaju i ilości składników po sos. Ja podobnie jak Bardzo fajny druid jestem zwolennikiem minimalizmu - woda, oliwa z oliwek, mąka, drożdże. Soli się wystrzegam bo ma wpływ na same drożdże. Za to z praktyki wiem, że w pizzeriach częstą praktyką jest dodawanie piwa do ciasta bo dość mocno wpływa na odbiór, ale tego w domowych warunkach raczej nie polecam.
Z dobrych przepisów dla laika, które daje dobre efekty w domowym piekarniku i jest idiotoodporny polecam standardowo:
http://forum.purepc.pl/topic/208065-...krok-po-kroku/
Oczywiście jak ktoś dłużej siedzi w temacie to znajdzie sporo rzeczy, z którymi by się nie zgodził ale... patrz początek mojego posta. ;d Trzeba pamiętać, że kuchnia i gotowanie musi być pasją i zabawą, a nie ścisłym trzymaniem się przepisów. Trzeba mieć wyczucie, bez tego spierdolić można wszystko.
No faktycznie, nie zgodzę się pewnie z niczym a ten przepis to wyjebałbym z miejsca do śmieci.
W domowym piekarniku nie da się zrobić "typowo włoskiego" placka, więc też nie wiem po co o tym nawet wspominać.
I to nie jest żadne zwolennictwo minimalizmu, tylko najzwyklejszy klasyczny przepis. Dodatkowo sól ma taki wpływ na drożdże, że jedynie je spowalnia i nic więcej, efekt końcowy zawsze jest taki sam.
Tak swoją drogą po bardzo długim czasie dodawania oliwy zaprzestałem tej praktyki, zamieniłem na najzwyklejszy olej słonecznikowy i daję go tyle, co kot napłakał.
Nigdy nie byłem bardziej zadowolony z ciasta jak po tym zabiegu.
@SedaN* ; mam (a raczej moi rodzice mają) opalany drewnem piec zbudowany z szamotu (to cegła z dodatkiem wcześniej wypalonej gliny), bardzo długo trzyma temperaturę i mega szybko się w nim piecze.
Ja ogólnie nie daję oliwy, podobno powoduje że ciasto robi się twarde podczas pieczenia - ale: co kucharz to inna opinia i nie ma jednego poprawnego przepisu na konkretne danie. Najważniejsze żeby smakowało jedzącemu.
Ja używam albo mąki 550 albo 650 a do rozciągania placka najlepiej sprawdza się krupczatka
gdzie kupujesz i po ile? mnie jednak 10zł w PiP nieco odstrasza bo pizza jest dla mnie jak kanapki na kolacje więc często wlatuje i różnica jest ale chyba nie warta płacenia 5x więcej za mąkę chyba, że ktoś kręci ciasto okazjonalnie, wolę zainwestować w dodatki lepszej jakości
a tak poza tematem placków to ma ktoś sprawdzone przepisy na białe sosy do pizzy?
Przy formowaniu/rozciąganiu polecam do tego zabiegu zmieszać sobie w pojemniczku mąkę + semolinę w proporcjach 50/50, wystarcza mała ilość i nie lata tak po kuchni jak sama mąka
Co do samej mąki od siebie mogę też polecić 650 z takich ogólnodostępnych, najlepiej mi się z niej robiło i wydaje mi się, że też najsmaczniej wychodzi.
@supermate ; odnaleziony
https://www.instagram.com/nusr_et/
Guys czy ktoś z Was orientuje sie co do smaku kurczaka z makaronem z ha-noi ? bo generalnie jest tam makaraon,kurczak, warzywa i jakis fajny sosik i wlasnie ten sosik jest moim problemem bo nie mam pojecia co to jest czy ktos z was potrafi odwzorowac to danie ?
cukier + glutaminian sodu?