@
CzuP ;
Przyczyny:
Genetyczne predyspozycje
Węglowodany- nadmiar do potrzeb energetycznych
Nabiał – oddziałuje na gospodarkę hormonalną
Częste podjadanie/popijanie – podbijanie insy ciągłe
Alkohol – struwa wątrobę, co może zakłócić przesyłanie sygnałów między nią a trzustką
Spłaszczenie kosmków jelitowych - białko nie jest dobrze wchłaniane, w nadmiarze wchłaniają się węglowodany (tzw wchłanianie selektywne)
Zaburzone flora bakteryjna
Niewłaściwie dokwaszenie żołądka – niewłaściwe trawienie
Niewłaściwe enzymy trawienne
Kortyzol – zmniejsza wrażliwość komórek na działanie insuliny.
Przeciwdziałanie:
*ograniczenie węglowodanów w diecie (nawet do 50g)
*większe przerwy między posiłkami 4-6h
*wprowadzenie suplementacji
*zmniejszenie aktywności fizycznej lub krótkie/intensywne HIIT, tabata
*włączenie relaksu do życia
*higiena snu
Badania: krzywa cukrowa na czczo + po spożyciu 75g glukozy po ½, 1 , 2,3 godzinach oraz to samo z insuliną.
Badania które warto wykonać:
morfologia, poziom kwasu foliowego, B12, homocysteina, selen, cynk, miedź, D3, gen zaburzeń metyzacji MTHFR, TSH, anty TPO, anty TG, ANA.
Suplementacja:
D3, K2, omega3, R-ALA(3x100mg lub 3x 200mg – poprawia wrażliwość insulinową), TMG (donor grup metylowych, poprawia pracę wątroby), probiotyki, B-complex, selen(L-selenmetionina) i cynk, magnez(malate), chrom(ostrożnie), betalina HCL itp.
W dni nietreningowe można zastosować dietę z ograniczeniem węglowodanów, a w dni treningowe stosować Carb-Targeting.
Zakładki