Krewetki na ostro z ryżem na słodko
1. Krewetki koktajlowe 250g
2. pomidor
3. pół kostki bulionowej
4. sól+pieprz
5. ryż 100g
6. trochę mleka
7. cebula
1. Krewetki płuczemy w wodzie, na patelni na oleju szklimy cebulkę, następnie dodajemy zwierzaki + pokrojonego w kostkę pomidora.
Smażymy pod przykryciem dosypując rozgnieciony bulion, pieprz i sól około 10 minut.
2. W tym czasie możemy gotować już ryż.
3. Ryż na słodko, jakby ktoś nie wiedział, robi się tak: na dno garnka wlewa się trochę mleka, wsypuje ryż, dosypuje cukru i miesza, aż mleko nie zacznie bulgotać. Cały czas mieszamy, bo się ryż przypali.
4. W gratisie utarłem sobie marchew, dodając śmietanę 12% :P
5. Tak to się na koniec prezentuje. Można jakiś sos skołować do tego :P
50g B, 80g W, 10g T = +- 600kcal
Zakładki