Wino jest średnie ale nalewki z jabłek wychodzą rewelacyjne. Sam w tym roku nastawię dwa balony z winem z winogron i jedno z ryżu, zobaczymy co wyjdzie z tego drugiego.
5!
Wersja do druku
Kto kombinował z owocami jałowca? Robi się z tego gin, ale piszą też coś na necie o zwykłych nalewkach, czy winach. Jakoś właśnie we wrześniu/październiku zbiera się te jagódki i mam ochotę coś z nich wyczarować ;d
Z jałowca robi się kurpiowskie piwo kozicowe (piłem kiedyś w skansenie w Nowogrodzie, całkiem przyjemny napój) i dodaje się go do finlandzkiego sahti (np. Pinta: "Koniec Świata" i "Happy Crack"), ale używa się ich jako przyprawy. Nie ma w nich za wiele cukru, więc raczej nie sfermentują...
Wczoraj robiłem Sweet Stouta, ale mam zdjęcie tylko z filtracji... Otrzymałem 22l brzeczki 17BLG, całkiem nieźle
Załącznik 319711
Chwilowo przeniosłem browar do mieszkania mojego ojca, nie ma tam teraz lokatorów, więc mogę używać do woli:) jedyny minus to konieczność kupowania wody butelkowanej, bo kranowa ma dużą nadwyżkę żelaza
Probowales tego Sweet Stouta? Jak smakuje?
Czy to cos typu cream/milk stout?
Milk stout przelany na cichą, a ja nadal nie mam pomysłu na etykietę...
Załącznik 320416
Czy te plywajace brazowe elementy to chmiel?
Kolor wydaje sie bardzo intensywny. Jak wypada w porownaniu z seryjnym stoutem, np Guinnessem? Jednolity? Nie rpzepuszcza swiatla?
pływają płatki dębowe. Chciałem uniknąć dodawania wanilii, bo do zacierania dodałem 50g mleka w proszku (enzymy przerobiły je na pożywkę dla drożdży), które ma tłuszcz (2,6%), wiec dodatkowy tłuszcz z wanilii zabiłby kompletnie piane...
jest czarne, nieprzejrzyste nawet pod słonce. nie mam porównania, bo dawno nie piłem stouta:D ale zrobię po leżakowaniu w butelkach porównanie z jakimś komercyjnym
Przygotowanie do wysładzania lambica:
Załącznik 322645
A tutaj w kieliszku mój milk stout:
Załącznik 322646
Jeszcze musi poleżeć, ale już jest pijalne. Niestety złapało lekką kwasowość, ale to raczej wina wody niż infekcja. Jest czarne, nieprzejrzyste, czuć karmel, kawę i lekkie beczkowe aromaty (takie jak w whisky). Piana jak widać gruba pęcherzykowa, ale jest trwała i ładnie oblepia szkło. Słabop wysycone, pozwoliłem bratu na zrobienie syropu do refermentacji i pewnie coś popsuł, ale w tym piwie nie trzeba dużo CO2. Na przyszłość dałbym tylko więcej laktozy, bo 750g/22l nie czuć w ogóle...
Skąd masz drożdże do lambica? Proces warzenia jest taki sam jak dla normalnego piwa czy są jakieś różnice? :)
Do stouta ile dałeś płatków dębowych? Do swojego świątecznego dałem 20g mocno przypalonych na 16l i zastanawiam się czy nie za dużo :P
BTW, kwaśność stouta może wynikać z za dużej ilości palonego jęczmienia, ew. jak za długo go gotujesz :P
U mnie fermentuje świąteczne - 18,5Blg :) Dosyć dużo przypraw (cynamon, anyż, goździki, kardamon, laktoza, suszona skórka pomarańczy i Curacao, imbir), ale starałem się nie przesadzać z ilością.
lambic bedzie najpierw dwa tygodnie na drozdzas S-33 a pozniej rok na Wyeast 3278 Belgian Lambic blend.
Zasyp to 2kg monachijskiego, 200g pilznenskiego, 1,2kg platkow pszenicznych.
Zacieralem z przerwami 40* 15'; 50* 15'; 66-68* 60' i mashout 78*
do chmielenia 50g Lubelskiego w szyszce postarzonego w piekarniku (po gotowaniu wlasciwie nie ma goryczki)
otrzymalem 15l brzeczki 15 bgl.
a stoucie bylo 25g platkow debowych. A slody palone poszly na 15' przed koncem.
Lambic półtora miesiąca po zadaniu mieszanki bakterii, ten biały syf na wierzchu to właśnie one. W smaku zaczyna się pojawiać to co czułem pijąc np. Mikkeller Spontancassis - czyli aromat zbliżony do wody z ogórków kiszonych :D latem podzielę piwo na dwie części i do jednej dodam wiśnie a do drugiej morele.
Załącznik 325628
Warzymy dymiony porter na Kuźnię Piwowarów
5L 11 blg
Nie za późno trochę nastawiony ten porter skoro kwalifikacje 21 marca? Im dłużej by leżakował tym lepiej.
11blg to porter w stylu angielskim a właściwie dry stout - na pewno się dostatecznie ułoży do tego czasu. Inna sprawa, że chyba mi słód wędzony wywietrzał, bo mimo 44% w zasypie nic nie czuć.... będę musiał coś wykombinować z wędzeniem na cichej:D