ok a jaki brewkit i ekstrakt slodowy polecisz na poczatek? chce po prostu by piwo ktore wyjdzie nie zraziło mnie do dalszej zabawy z warzeniem, takze zeby bylo zdatne do wypicia :)
Wersja do druku
ok a jaki brewkit i ekstrakt slodowy polecisz na poczatek? chce po prostu by piwo ktore wyjdzie nie zraziło mnie do dalszej zabawy z warzeniem, takze zeby bylo zdatne do wypicia :)
Warzę domowe lekko wędzone ale. 20l filtratu powoli się grzeje i czeka na dodatkowe 6, które jeszcze się filtruje. Ogólnie miałem problem z filtracją, bo sam mieliłem słód w młynku elektrycznym - ale czego się nie robi dla własnej wędzonki :) przed gotowaniem wydajność wyniosła jakieś 60% - bez szału...
Załącznik 330715
Nigdy nie piłem piwa z wędzonego słodu, nie potrafię sobie wyobrazić jak to może smakować, jak to wędzenie odbija się na smaku. Ile dodałeś tej wędzonki? I czym było wędzone?
3kg na 4 zasypu. W smaku no jak wędzonka :D aromaty dymowe, trochę szynkowe - ogólnie dość ciekawe. Nie piłeś nigdy grodziskiego? albo smoky joe lub hefajstosa?
Ja wędziłem słód pale ale za pomocą drewna bukowego.
Nie piłem, nigdy do mnie to nie przemawiało i nie miałem ochoty spróbować, może coś sobie kupię na weekend ale jak piszesz, ze aromaty dymne czy nawet szynkowe to czuję, że nie będzie mi leżało. Te 3kg mieliłeś w młynku do kawy, w którym się mieści ze 100g słodu? :D
Teraz się zastanawiam jakie kolejne piwo uwarzyć, boję się, że ten belg, którego chciałem warzyć (BPA) będzie za trudny ze względu na pilnowanie temperatur fermentacji.
Tak:D ale mam własną wędzonkę:D wcześniej zmieliłem jeszcze 1kg na dymionego stouta, też w takim młynku.
Ja właśnie czekam na kuriera z zestawem na dubbla i belgian strong ale, będę warzył jedno po drugim i zostawię do jesieni w piwnicy.
@e. Skończyłem chmielenie wyszło mi 23l brzeczki 11blg wydajność warzelni 66%
Mówisz o zestawie takim gotowym ze sklepu czy chodzi po prostu o zestaw skomponowany samodzielnie? Bo zauważyłem, że te zestawy cenowo średnio się opłacają. Obliczałem to co prawda tylko dla jednego zestawu ale kupując wszystko oddzielnie płacimy tyle samo i mamy praktycznie raz tyle słodów np. zamiast 2,5kg pale ale możemy kupić sami 5kg czy nawet jeśli chodzi o te mniejsze udziałowo jakieś karmelowe 0,1kg z zestawu możemy kupić całą paczkę 0,25kg.
Kupiłem na homebrewing gotowy zestaw na dubbla, belgian strong będzie z mojego zasypu: 5kg pilzneńskiego, 1kg pale ale i 2kg cukru. Z dubblem mi się po prostu nie chciało kombinować...
Jak chcesz spróbować wędzonki, to Ci mogę jakoś podesłać mojego stouta, albo jak będziesz w Warszawie to po prostu dać
O to ciekawa opcja, w Warszawie jestem regularnie co 2-3 tygodnie także może kolejnym razem wezmę swoje AIPA i się wymienimy ;)
56 butelek Belgian Golden Strong Ale
ekstrakt 21,5blg, alkohol około 10% obj.
Załącznik 332535
A to moje maleństwa, mniejsza część jeszcze nie wypita, została zaetykietowana i będzie na eksport.
Załącznik 332544
Lambik (belgijskie kwaśne piwo) próbnie fermentuje z truskawkami, agrestem i czekoladą:) z tyłu nalewka ziołowo-owocowa
Załącznik 335992
Ja robie czasem pigwówkę, dość smaczna jako nalewka czy nawet jako sok do herbaty zamiast cytryny
Ostatnio piłem pigwówkę od teścia mojego kumpla i rzeczywiście bardzo fajna sprawa, pomimo tego, że miała z 55-60% to dobrze wchodziło. Ja przymierzam się do zrobienia porterówki aby poleżakowała do zimy i będzie wtedy idealna.