A ile ich zadałeś na jaką ilość piwa? Jaka temperatura początkowa?
Wersja do druku
A ile ich zadałeś na jaką ilość piwa? Jaka temperatura początkowa?
Jedną saszetkę (12,5 g) uwodnionych drożdży na 10l piwa w temperaturze 20oC zadane około 23, natępnego dnia rano widać było pianę na powierzchni piwa, więc zostawiłem aż do wczorajszego wieczora.
No to rzeczywiście jakieś niemrawe te grzyby. Zawsze robisz takie mniejsze Warki?
Jeśli robię eksperymentalne to tak. Jak grzyby do końca tygodnia w 15 stopniach nie zejdą do 3blg to dorzucę im kolegów górnej fermentacji.
@Bardzo fajny druid ; pacjent uratowany? poszło już w butelki?
Ja piłem ostatnio swój imperialny porter angielski, który warzyłem w listopadzie a zabutelkowałem go dopiero z miesiąc temu i jest sztosik, do świąt powinien się świetnie ułożyć, do tego mam jeszcze BW 27plato, które już rok w butach siedzi więc na święta będzie co pić, możemy się wtedy jakoś powymieniać bo też chyba masz jakieś fajne specyfiki większego kalibru.
Pils... hmmm lezy w wiadrze w 15oC ale przy tej ilości estrów (chyba - coś jakby kwiaty) i diacetylu raczej nie wróżę mu świetlanej przyszłości. Dałem dużo citry na zimno, może coś przykryje - ale raczej wątpię i w końcu będzie kanał.
Mam jakieś belgi, mam risa - jeszcze na cichej, ale wydaje się strasznie wodnisty jak na 25 plato. chyba nic wiecej już nie mam, bo albo wypite albo w kanale... jak się zbiorę (i będę miał czas) to w końcu szampańskie zrobię, ale to raczej perspektywa roku niż kilku miesięcy.
Diacetyl pewnie jeszcze trochę spadnie. Zresztą trochę jest wskazane. Szkoda wylewać jak jest pijalne. Już lepiej przedestylować :>> Belga i risa chętnie przytulę.
piwo się kiepsko destyluje, bo olejek chmielowy ma niższą temperaturę wrzenia od etanolu i zanieczyszcza całą aparaturę i destylat ale to tylko tak w teorii, bo oczywiście destylacja etanolu w domu jest nielegalna ;>
to Risa wrzucam niedługo w butelki i będzie czekał. Mam też od 1,5 miesiąca miód pitny nastawiony - dwójniak i trójniak - trójniak już się sklarował a dwójniak jest w trakcie "burzliwej" fermentacji
Dostałem piwo od zaprzyjaźnionego browaru kontraktowego, nie ma go jeszcze w hurtowniach, więc można powiedzieć że przedpremierowo ;) Stout 15 plato, mocna kawa i czekolada w aromacie, w smaku podobnie, goryczka średnia ale zalega w gardle, dobry balans, lekko grzeje ale to nie alkohol - jak dla mnie minimalnie zbyt ciężkie, o tej porze roku wolę stouty w dolnej granicy ekstraktu.
Załącznik 360649
ale piekna etykieta, chociaz nie sprobuje bo nie lubie raczej stoutow, chyba ze jakies sztosowe risy
Ja im starszy tym coraz częściej wybieram ciemne piwa... Ostatnio uwarzyłem APA i AIPA i naprawdę nie mam ochoty tego pić, wszystko ojcu oddałem.
Z dobrych wiadomości to załatwiłem sobie 3 kegi za darmo i mam nadzieję zrezygnować z butelek jeśli chodzi o takie casualowe piwa. Jeszcze tylko mam dylemat pod tytułem kegerator czy schładzarka...
Byłem też na dwu dniowym kursie sensorycznym i mogę bardzo polecić zarówno laikom jak i geekom. Moje roczne Barley Wine 27blg urwało dupę prowadzącym, były prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych: "Oby więcej takich piw" - klata rośnie.
A jutro lecę na Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i właśnie sobie ustalam rozkład jazdy...
Kwitną róże, a niedługo będą dojrzewały wiśnie - bardzo polecam skorzystać z okazji i zrobić wino z tych surowców. Zajebista sprawa ;3
Nie jest łatwo być domowym piwowarem, na dworze 5 stopni, w garażu niewiele więcej a warzyć trzeba...
Załącznik 362571
Załącznik 362572
Leci citra APA z zestem z grapefruita 13 blg - prezent urodzinowy dla mojego brata
próbowałem też RISów, które warzyłem jakoś w grudniu 2016. Piwa od tego czasu są w wiaderkach 10 l, w jednym z wanilią i brandy, w drugim z płatkami dębowymi. Oba są sztosowe, czekam na butelki i rozlewam najszybciej jak to możliwe, może na święta będzie gotowe.
Od dawna chciałem się zabrać za uwarzenie piwa; ale ze póki co wynajmuje pokój to nie chciałem się w to bawić. Dzisiaj kopyr nagrał filmik, ze jest jakiś zestawik ze robisz sobie ipa i ogolnie potrzebujesz garnek i wiadra plastikowe z castoramy i możesz nalać nawet w butelki pet. Moje pytanie jest takie, co zrobić, żeby w tych butlach miec gaz? W sumie w środę ma nagrać film jak to będzie robił, ale już się zastanawiam, bo jestem zielony. Pokazywał jakieś tabletki, ze je wrzucasz i one fermentują w tej butelce, ale nie jestem pewny może o cos innego chodziło. Z góry przepraszam, jeżeli pisze glupoty
1. Promka na -20% na browamatorze to jak normalne ceny w innych sklepach;
2. Zestaw na 10 l piwa za ~45 zł to przeginka;
3. Da radę na dwa garnki;
4. Wpisz w Google "refermentacja";
5. Nie wiem czy te cukierki działają ale wystarczy zwykły cukier (ilosc liczysz w kalkulatorach Google>kalkulator refermentacji);
6. Butelki PET dadzą radę, ale w przyszłości lepiej szkło+kapsle