-
Kolego poczytaj najpierw trochę bo będziesz miał w domu powtórkę z Kurska. Swoją drogą nie wiem jaki sens lać w PETy skoro są droższe. Fakt, że do szkła musisz mieć kapslownicę ale to nie są drogie rzeczy, w ostateczności na pewno jakiś piwowar z okolicy Ci pożyczy jak to ma być "na próbę" (nawet jak mogę jeśli Wrocław).
-
Dobra, trochę się podpalilem. Usiądę i poczytam sobie na spokojnie. Jestem z wrocka także może zgłoszę się po kapslownice, bo butelek mam dostatek
-
Tu masz bazę podstawowej wiedzy
https://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Nie wiem jakiej metody warzenia dotyczy ten filmik Kopyra ale przypuszczam, że najbardziej będzie Cię interesować sekcja "Zaczynamy przygodę, czyli garść porad" oraz "Moje pierwsze piwo z brewkita" ewentualnie "Warzę z ekstraktów słodowych" jeśli jest mowa o jakimś garnku.
-
No to jest jakaś metoda short&shoddy. Niby najprostsze co może być. Chciałem o tym poczytać tylko już chciałem sprzęt zamówić, ale może lepiej zacznę od drugiej strony :)
-
Nie słyszałem o tej metodzie ale na szybko przejrzałem to definitywnie nie jest najprostsze co może być. Może w kontekście warzenia all grain tak jest. Natomiast prawdopodobnie i tak będzie potrzebował dużo sprzętu, którego nie chcesz kupować przy pierwszym warzeniu.
-
@udarr ; kopyr ma współpracę z browamatorem i sprzedają przecenione zestawy startowe i zestawy surowców (10l IPA za ~45 zł, bo "jest AŻ 12g chmielu na litr piwa!!!!!").
@wampirr ; w tej metodzie chodzi o skrócenie czasu całego procesu z rzekomych 7-8 godzin do max. 4 - lekko bullshit bo mi ostatnio wyszło 4,5 h z godzinnym zacieraniem i godzinnym gotowaniem piwa...
-
Ja w ogóle nie szanuje ani Kopyra ani BA więc mnie to jakoś nie dziwi. Każdy orze jak może ale to jest już oszukiwanie ludzi. 12gr chmielu to jest 2zł (jeśli mowa o najdroższym) a reszta surowców pewnie nie przekracza 8zł chyba, że dają jakieś suchary to niech będzie ze wszystkim 20zł...
-
Dobra to panowie jak do tego najlepiej podejść, żeby zrobić to najmniejszym nakładem sprzętowym? Już mi nawet nie chodzi o hajs tylko nie chce mieć chuj wie ile tego sprzętu, jeżeli okaże się, ze zrobię to raz i tyle. Od dawna miałem taka zajawkę, żeby zrobić jakieś piwo, wino nalewkę czy nawet jakiś wysokoprocentowy alkohol, ale nie chce mi się z tym bawić, bo nie mam za bardzo miejsca na te bajery, a do domu nie jeżdżę praktycznie, tylko siedzę we Wrocławiu.
Aha no i smakoszem piwa nie jestem bardziej chodzi mi o zrobienie tego dlw sportu i żeby smakowało jakoś, bo jak gowno będzie to się zrażę i się skończy na tym
-
Ja nie mam za bardzo doświadczenia z metodami uznawanymi za to odpowiednie dla początkujących bo od samego początku robiłem opcję "full", czyli zacieranie ziarna itd. W każdym razie odpuściłbym raczej brewkita i zainteresował się ekstraktami słodowymi niechmielonymi, z tego już można zrobić piwo w zasadzie takie samo jak przy pełnym procesie a odpada sporo roboty. Sprzętowo musisz mieć garnek, pojemnik do fermentacji i to tyle z większych gabarytowo rzeczy. Generalnie dobrze też mieć jakąś kontrolę temperatury fermentującego piwa i to będzie Twój największy problem chociaż pora roku jest sprzyjająca więc powinno być nie najgorzej. Mogę Ci pożyczyć sporo gratów jeśli podjechałbyś po to w okolice psiego pola lub wroclawi czy jak to się tam pisze.
Edit: Ale jak nie lubisz piwa to nie wiem czy ma to sens. Może popróbuj nalewki. Znacznie mniej roboty. Albo połącz piwo i nalewkę, polecam ten przepis na święta http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata...u-kukulek.html
-
Nie chodzi o to, ze nie lubię piwa, tylko mnie ono jakoś mocno nie kręci. Akurat mieszkam obok dworca także w sumie luz, ale już mi ostudziłes moj zapał :p
-
co myslicie o zrobieniu pierwszego piwa z tego co tam kopyr poleca w jakims filmie?
https://www.youtube.com/watch?v=1Y4tBf3qWWc
wlasnie podoba mnie sie to ze w 3-4h mozna by to bylo zrobic i nie trzeba zadnego sprzetu
-
W 4,5 godziny zrobisz piwo normalnymi sposobami, metoda Tomasza z Kopyru jest... Słaba. Przy takim ograniczeniu czasu spadnie wydajność (z tej samej ilości surowca wyjdzie mniej piwa). Do tego zestawy które on proponuję są zwyczajnie zbyt drogie. Zestaw Kopyry na 10 l kosztuje 45 zł, dla przykładu ja dziś kupił składniki na 20 l dry stouta (11 blg) za 32 zł...
Poza tym jeżeli chcesz robić warki np 10 l to cały sprzęt to:
- 2 wiadra 10 l z Obi (ok. 7 zł/szt.)
- kranik (ok. 10 zł)
- filtrator z oplotu (czyli osłonka że stali nierdzewnej od rurki do WC - 11 zł)
- garnek +/- 15 l (60-70 zł)
- kapslownica (od 60 zł)
- aerometr (15 zł)
Większość musisz i tak kupić jak chcesz warzyc 20 l więc nie wiem czy jest sens...
-
4.5h to może ale na pewno nie za pierwszym razem, swoją drogą i tak ciężko kiedy zacieranie trwa 1.5h, podgrzewanie 1h, warzenie 1h, chłodzenie 30min, a brakuje filtracji, sprzatania, przygotowania. Trzeba by zrobić takie założenie i pourywać czasu tam gdzie się da odpowiednio planując czynności, mi aż tak na tym nie zależy. Tak czy siak można kupić chińskiego grainfathera za 1.5k i mieć wszystko bardzo ułatwione, czasowo również na plus, nawet myślę, że 3.5h jest realne.
-
1 załącznik(ów)
Zabutelkowane 18 l risa (tyle wyszło). Czerwony kapsel to płatki dębowe, niebieski brandy i wanilia. Piwo leżakowanie z dodatkami od lutego lub marca 2017.
Załącznik 362807
-
Kapslove? Dalej tak rdzewieją czy dali trochę więcej tego podkładu?