zwykły spaghetti.
rozgrzewasz patelnie z olejem, kroisz pierś z kurczaka w kostkę w tym czasie wstawiasz posoloną wodę na makaron. podsmażasz pierś (można trochę poddusić) tak aby pozbyć się całej wody. gdy już stwierdzisz że ma dość odlewasz z patelni całą wodę z olejem (nie trzeba ale sos jest wtedy gęstszy), dodajesz sos i mieszasz wszystko tak żeby ładnie odparowało i sos się zagęścił. po zagotowaniu wody wsypujesz makaron na ~10 minut. co jakiś czas przemieszać kurczaka i makaron. po tych 10 minutach spróbuj czy makaron nie jest przypadkiem al dente (chyba że wolisz). odcedzasz (polewając zimną wodą żeby się nie skleił) i wrzucasz na płaski talerz. na to kurczaka i gotowe.
możesz dolać oleju do makaronu chociaż nie trzeba.
jest trik że dodajesz łyżkę wody z makaronu do sosu żeby był delikatniejszy ale to chyba mit kucharski.