kardamon to to samo co cynamon wiec pewnie bedzie w kazdym wiekszym sklepie
Wersja do druku
ja np w kalflandzie ani kardamonu ani kminu ostatnio nie znalazłem a stalem z 10 minut przygladajac sie tym półkom tam
kardamon smierdzi strasznie, do butter chickena go nie dodalem, ze wzgledu na sam zapach
@Up: dodany w rozsądnych ilościach wcale nie śmierdzi, a super komponuje się z cynamonem do pieczonych czerwonych mięs.
Załącznik 304002
A mnie ostatnio wzięło na pieczenie, więc zrobiłem bułki pszenne na zakwasie. Tylko mam słaby piekarnik i grzeje jedynie od dołu:(
HELP!
Potrzebuje na impreze sylwestrową zrobić proste kulki z mięsa mielonego, nie chce jakiś tam nie wiadomo jakich, a w necie same kombinacje alpejskie. Wiecie żeby się trzymały i z dodatkiem prostych przypraw ;)
smażone/gotowane? jakie mięso, wieprzowina/wołowina/drób?
smażone wieprzowina
to najprościej jak weźmiesz zmielone mięso, doprawisz solą i pieprzem, dodasz jajko (wchodzi około jednego jajka na 0,5 kg mięsa) i odrobinę bułki tartej (1/10 wagi mięsa) wyrabiasz całość ręką jak ciasto a potem formujesz w dłoniach kulki. Możesz je obtoczyć w mące - ale bez tego też będą dobre. Rozgrzewasz olej na patelni i wrzucasz kilka kulek po czym je smażysz aż będą złote ze wszystkich stron. Całość pakujesz najlepiej w naczynie żaroodporne (takie szklane) i gotowe. Przed podaniem można wrzucić do piekarnika na 10-15 minut żeby się zagrzały i podawać.
@Edit: ważne, żeby "ciasto mięsne" było dość suche i sie nie kleiło do rąk, ale nie można też za dużo bułki dodać, bo nie o to chodzi...
Możesz dorzucić do środka posiekanego w drobną kosteczkę czosnku/cebuli/pieczarek. ;)
I możesz jeszcze dodać trochę ryżu, sprawi że będą się bardziej trzymać kupy i będą bardziej syte + wyjdzie ich więcej.
Załącznik 304030
Już zrobione, dodałem cebuli do środka a z przypraw sól,pieprz i curry ;) do wódeczki miazga będzie ! Dzięki wszystkim za porady i Sczęśliwego Nowego Roku :)
https://i.imgur.com/m1avPhQ.jpg
noworoczny obiadek, łososiek z frytkami