Jeden z wielu ostatnich eksperymentów kulinarnych:
http://puu.sh/kMuaz/b2ec8d7270.jpg
Zapiekanka z mięsem mielonym w curry z bananami zapieczona z serem.
Wersja do druku
Jeden z wielu ostatnich eksperymentów kulinarnych:
http://puu.sh/kMuaz/b2ec8d7270.jpg
Zapiekanka z mięsem mielonym w curry z bananami zapieczona z serem.
czemu tam jest mięta xD ?
Nie wiem czy na foodporn to się nada, ale niektóre zdjęcia tutaj mnie rozbawiły, więc może przynajmniej to mi się uda xD
Załącznik 341411
Załącznik 341412
Załącznik 341413
Załącznik 341414
co to za zupa? con carne?
Jadł ktoś z was może ramen w Warszawie? Jutro zamierzam się wybrać do Tekeda Sushi & Ramen, ale widzę, że opinie w internecie bardzo podzielone. Może ktoś jadł w jakimś innym lokalu i może wyrazić swoją opinię?
Nie polecam tego lokalu, bylem juz jakis czas temu, i jezeli ni sie nie zmienilo to "karta dan" to JEDNA kartka a4 w zgrzanym plastiku, a tam uwaga sushi i ramen i dania z woka. XD
Polecic moge za to Patere, maja sporo dan azjatyckich, w kuchni prawdziwa starsza tajka, dania na calkiem niezlym poziomie, dobre zupy, ramen tez bdb, chociaz nie jestem fanem, ale powinienes wyjsc zadowolony :)
http://patera.com.pl/menu_patera_2015.pdf
do restauracji idziesz zjesc czy podziwiac menu? jesli lokal sie nazywa tekeda sushi & ramen to raczej oczywiste, ze nie dostaniesz tam pizzy
Nie widzę nic dziwnego, w tym, że restauracja specjalizuje się lub oferuje w danym okresie tylko kilka ściśle określonych dań. Ba, rzekłbym, że to dużo normalniejsze niż menu na 20 stron.
przeciez generalnie, im mniej pozycji w menu, tym większa szansa na to, że dostaniesz coś dobrego i świeżego.
chyba normalne, że jak masz w menu 150 pozycji to skladniki nie mogą być świeże, a kucharz nie jest specjalistą w każdej dziedzinie, wszystko w najlepszym wypadku będzie zjadliwe.
https://www.google.pl/search?q=curry...IVjBIsCh0eyQJH ogarnijcie czy w Polsce da się kupić coś takiego?
Chodzi ci o curry wurst? Kup dobrą niezbyt mocno wędzoną kiełbasę i zrób do niej sos pomidorowy z curry..
są też foodtrucki z currywurstami
Potrzebuję najprostszego sposobu na polędwiczki wołowe. Nie ma to być nic wybitnego. Chciałbym sobie wrzucić w dietę woła, bo mam już dość drobiu. Także tego zalezy mi na szybkim przygotowaniu. Za linki będę bardzo wdzięczny.
Ale wiesz, że to kosztuje 100zł/kg?
Najlepszy i zarazem najprostszy sposób to jak dla mnie to zrobić steka na medium, do tego zrobić masło pietruszkowe w formie małych krażków (można więcej na zapas zrobić) i rzucić na wierzch steka, jakieś warzywa jeszcze i opcjonalnie dodatki typu puree, talarki ziemniaczane itd
A gdzie w Gdańsku zjem dobre chińskie nie licząc tej knajpki z chinolami w galerii bałtyckiej (chodzi mi głownie o potrawy z mięsa i ryżu)
W madisonie jest azjatycka knajpa, ceny to co prawda 20-30 zł za danie, ale byłem ostatnio z dziewczyną to makaron dostała naprawdę niezły. Mój ryż smażony był trochę suchy, ale może kwestia gustu.
Sorry że w tym temacie, ale nie chciałem zakładać nowego...
Czy ktoś mógł by mi polecić jakąś tanią suszoną wołowinę (Beef Jerky)? Czy są tu jacyś smakosze tejże iście Amerykańskiej przekąski? :D
Robiłem z ligawy. Podobno można też ze zwykłego "zrazowego". Ważne, aby było mało fatu.
Czy takie suszone mięso traci na swoich wartościach odżywczych? I jak z terminem przydatności(ten homemade)?
jeśli traci to pewnie mniej niż smażony stek, im wyższa temperatura obróbki tym więcej białek i innych związków w tym witamin i innych ulega denaturacji itp itd a tutaj tylko to suszysz w jakiś 70stopniach jeśli dobrze pamiętam, jednak generalnie nie spodziewaj się żeby białko gdzieś wyparowało, lwia większość zostanie
Powiedzcie jeszcze tylko, czy te paczkowane suszone mięso smakuje miarodajnie tak, żeby sprawdzić, czy warto samemu w domku suszyć. Zwyczajnie nie wiem, czy to będzie mój smak, a szkoda tyle mięsa zmarnować.
Jakich bulek uzywacie do hamburgerow?
Czy to są krewetki? *.*
Mam nadzieję, że mogę tutaj.
Macie pomysł jakimi ziołami przyprawić "warzyna na patelnię" gotowane na parze? Stosowałem curry i zioła prowansalskie, ale trochę mi się przejadły - coś innego?
Warzywa na patelnie gotowane na parze? xD Cokolwiek, nie wiem kurwa, oregano, bazylia? Po prostu przypraw i zobacz jak smakuje
Może @supermate ; Ci pomoże. Swoją drogą dawno zdjęć nikt nie wrzucał xD
ja tez daje duzo papryki ostrej i słodkiej do warzyw, takto wlasnie curry sól pieprz i jazda;d
A ja sukcesywnie z czasem coraz mniej używam przypraw mielonych, praktycznie nie używam mielonych papryk itd jak już coś z papryką to tylko świeże chili, mielone głównie do marynowania serów typu camembert więc nieczęsto. Oczywiście przy pewnych daniach nie da się zastąpić np. kminu rzymskiego czy jakiś mieszanek garam masala, gałki. Poza tym podstawa to młynek do pieprzu, sól i czosnek z ogródka babci a nie z biedry. Staram się korzystać jak najwięcej ze świeżych ziół, mam zawsze rozmaryn, tymianek, oregano i oczywiście bazylię, kolendrę bardzo często używam ale zawsze kupuję na bieżąco bo zazwyczaj zużywam całą a potem i tak nie chce mi rosnąć, okazjonalnie coś innego wpadnie np. szałwia do gnocchi z masłem szałwiowym. Wydaje mi się, że moja kuchnia tylko na tym zyskała. To co wymieniłem starcza mi do większości tego co gotuję na co dzień.
@udarr ;
gotujesz glownie kuchnie chinska/indyjska? czy do wszystkiego te przyprawy dajesz?
raczej bym powiedział, że rzadko gotuje chińską bo tam praktycznie nie używa się przypraw moim zdaniem, ja do chińskiej używam octu ryżowego, sosu rybnego, sosu ostrygowego, sosu sojowego i tego typu spraw plus imbir, czosnek, chili ale raczej żadnych przypraw szczególnie z tych co wymieniłem, a indyjską jeszcze rzadziej i tam na te 2-3 dania co robię to wystarcza kolendra, garam masala lub własna mieszanka i tego typu sprawy, to co wymieniłem to raczej na co dzień do makaronów, zapiekanek, mięs, zup/kremów i takich codziennych spraw
Szkoda ze autor odpuścił wrzucanie nowych zdjęć. Oglądałem ten temat z zaciekawieniem jak ładne może być jedzenie.
Osobiście powiem, że ja to nie wierzę w gotowanie na parze. Też poszedłem za tą propagandą, że niby mniej witamin wychodzi, ale jak gotuję na parze i widzę, że woda która do tego gotowania jest używana jest cała zielona to nie chce mi się w to wierzyć.
Dziś gotuję wszystko w garczku w minimalnej ilości wody i po chwili mielę wszystko blenderem ręcznym na gęsta papkę. Trochę ziół i przypraw i taki sos idealnie do wszystkiego pasuje. :)
nie wrzucam, bo sięprofesjonalnie zajmuje gastronomią i po godzinach, nie mam zbyt duzej ochoty na zabawę w postowanie zdjęć :)
łapcie kilka
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...ba&oe=579863C4
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...5b&oe=5789EBCB
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...d4&oe=57806B38
a cusz to za cudo na drugim jpgu? @supermate ;
hummus
chłopaki, nie wiem co to za pierwsze danie ale wygląda na jakąś wariację na temat falafela to hummus i szakszuka nie są jakimiś mega wyszukanymi potrawami z niedostępnych składników i można zrobić bardzo dobre w domu, prezentacja jest mega tego pewnie nie osiągniecie ale szamkę zrobić można jak najbardziej, ja szakszuke jem minimum raz w tygodniu nawet w zimie a latem to mógłbym codziennie bo pomidory 10x lepsze, nie ma nic lepszego na śniadanie niż szakszuka
dobrze ze bump ten temat jest supi :D
dawac fotki zarełka ludzie nawet tych schabowych z ziemniokami i mizerią i cebulo :DD
ja nie wiem czy dobrze robię ale mi smakuje - na oliwie podsmażam cebulę (zazwyczaj czerwoną), czosnek, kumin, chili (świeże lepsze), potem wrzucam pokrojone pomidory i czekam aż się rozpadną, wjeżdża też pieprz, sól i cukier jak pomidory są kwachy (jak robisz z puszki to będą) można trochę pod przykryciem je poddusić a jak jest dużo wody to nie trzeba (zależy czy pomidory całe wrzucasz czy chce Ci się bawić w wykrajanie miąższu bo mi się nigdy nie chce), robię małe wgłębienia w tym co powstało i wbijam jajka, ja przykrywam wtedy patelnie pokrywką i w momencie kiedy tylko białko się zetnie (najczęściej robi się też powłoka na żółtku) to wyłączam ogień i podaję - wtedy żółtko jest płynne. Do tego jakaś bagietka skropiona oliwą i podpieczona w piekarniku.