A jak ją przygotowałeś? To panierka na tym mięsie czy po prostu przyprawy nadały mu taki kolor? Normalnie smażone na patelni?
Wersja do druku
Doner jest z Niemiec
@udarr ;
SZkoda tylko, ze nie dałeś zamiast ryżu jakiegoś makaronu sojowego, albo ryżowego :D
warzywa osobno, wszystkie kupione "w całości", poza pędami bambusa z puszki house of asia z PiPy za 3,99zł
sos ostrygowy i wszystko inne też z pipy, wiem, że jest też w carrefourze bo w weekend kupowałem również tam, rybne też
polędwicę wsadziłem do zamrażalnika na 40min żeby trochę stężała przez co mogłem ją pokroić na bardzo cienkie plasterki, potem zamarynowałem (600g) w 3 łyżkach ciemnego sojowego, 2-3 ząbkach czosnku, 2cm imbiru i odrobinie miodu - odstawiłem na godzinę potem na patelni stir fry i podlanie chochlą bulionu, w którego skład wchodziło 500-600ml wody, kostka rosołowa, 2 łyżki ciemnego, 2 jasnego, 2 ostrygowego, 2 ryżowego octu, imbir i czosnek
nie chcę się kłócić, ale tak się składa, że lingwistyka i kebab to moje hobby:D
"döner" to po turecku "obracać się", a "döner kebab/kebap" to "mięso obracające się na rożnie". Nie ma się co sugerować "ö", Turcy też je mają w swoim alfabecie.
Inna sprawa, że döner jest bardzo popularny w Niemczech ze względu na duży odsetek imigrantów z Turcji, którzy otwierali bary właśnie z dönerem... + dochodzi fakt, że odmian kebabu jest tyle, że trudno się w nich połapać. Ta jest najpopularniejsza... mało jest miejsc serwujących np. şiş kebab.
Koniec dygresji:)
Dziś ostatki, zrobiłem pączki
Załącznik 308628
Doner Kebab wymyślił turecki emigrant żyjący w niemczech. Jak już mówisz, że się czymś interesujesz, to nie kopiuj suchych faktów z wiki, bo łatwo się na tym przejechać :)
http://www.tvn24.pl/ciekawostki-mich...ba,366495.html
a shis kebab jest dostepny w prawie każdym kebabie. to jest mięso mielone na szpadzie i zazwyczaj leży w tych ladach z gotowymi daniami i można sobie zamówić. kebab king czy sahara nawet to mają a są to "polskie" kebaby
a hamburgera wymyslil niejaki Fletcher Davis...
zarowno on jak Karldir Nurman wymyslili jak to sprzedac w porecznej formie... nie da sie wskazac tworcy jako takiego, ktory wymyslil od podstaw. ziomek zaadaptowal stary bliskowschodni sposob pieczenia miesa i zaczal to sprzedawac bialasom
a sis to nie mielone mieso, tylko cale kawalki miesa pieczone nad weglem na szpadce. po zmieleniu robi sie kofta kebab.
peace, yo, pozdro 600
wymyślił, żeby mięso i warzywa upchnąć do bułki, raczej mało to miało wtedy wspólnego z tureckim daniem. Da się wskazać twórce i był nim ziomek z artykułu. wymyślił to od podstaw korzystając tylk ze sposobu przygotowanie mięsa znanego w turcji. mielona wołowina i warzywa też była, ale to nie znaczy, że gość który wsadził ja z warzywami do bułki zaadaptował jakikolwiek sposób. wymyślił coś zupelnie nowego. Ludzie jedli pomidory, ale zupa pomidorowa to jest inne danie a, nie ADAPTACJA
A co do burgera, to znowu korzystasz z wiki i znowu jesteś mocno nieprecyzyjny :) Ten sposób podawania dania przywędrował z niemiec, gdzie ludzie to jedli, ale nie znany jest konkretny twórca. Danie zostało przez emigrantów spopularyzowane w ameryce i autor i data w tym wypadku jest umowna
No w dupie z tym. maja w saharze shis i nazywają tym mięso mielone. oszusci pierdoleni
http://www.kebab-sahara.pl/menu-sahara.html#lokal
@topic
http://24.media.tumblr.com/d29a7c502...5o2o1_1280.jpg
ale co panowie tacy nerwowi. kłótnia nt. wynalazcy kebaba, prosze was xD
sneak peek z dzisiejszego smakołyku (tylko część)
http://i57.tinypic.com/25tuesk.jpg
Dodam że będziemy dziś coś czymś oprószać(x-D) i piec. Około północy wjadę ze zdjęciami
@PpK , @eRbe
Supermate, to zielone to co za sosik? Guacamole by chyba do tego żarcia nie pasowało ale tak wygląda ;d
w łodzi. The dorsh
http://www.gastronauci.pl/pl/21944-t...dz-srodmiescie
Porcja tania i gigantyczna. zdjęcie nie oddaje wielkości. samych frytek było z 600 g. Jedyny minus jest taki, że po zjedzeniu czułem się źle i kręciło mi się w głowie :D Ale to może tylko mój żołądek tak ma. Generalnie danie tuuurbo ciężko strawne. wszystko tam jest smażone na głębokim tłuszczu
Tarta z brzoskwiniami i serem feta (właściwie fetopodobnym). Przyprawy to cynamon i pieprz kajeński.
http://i58.tinypic.com/2hzhdhh.gif
wstawiamy to do pieca na 15-20 minut. w międzyczasie wjezdza kolacja
http://i58.tinypic.com/2qu11k8.jpg
wyjmujemy z pieca i czekamy az ostygnie
http://i60.tinypic.com/2ngg3dv.jpg
zjadliwa ta tarta? dziwne połączenie składników jak dla mnie ;d
edit : do takiego pieczenia polecam zaopatrzyć się w papier do pieczenia bo amelinium zazwyczaj przywiera do potrawy i ciężko odchodzi
ale wiesz, ze masz 2 strony i jedna nie przywiera ? :D
@up
Mnie wkurwia bo teraz jest trend w gastro na słono-słodkie desery. hitem jest słony karmel. wogóle mi to nie smakuje
http://cdn.alltheragefaces.com/img/f...angry-no-l.png
o ziomek, wygrales tym ! aż mi sie przypomniały czasy w anglii i żarcie z chip shopów, które wyglądało identycznie. Wszystko zawinięte w papier, groszek w papierowym kubku i rózne dziwne sosy typu mint&mayo
http://distilleryimage1.s3.amazonaws...0a1fbd1b_7.jpg
tutaj mix kebab i frytki w jakiejś dziwnej, ciapackiej panierce. porcja za niecałe dwa funty a idzie sie najeść na pół dnia
#post
https://i.imgur.com/YHvo0Fn.jpg
zainteresowała mnie ta shoarma z poprzednich stron, gdzie takie miąsko dostać? i dipy sami też robicie?
Łosoś z pudełka, tez jadłem ostatnio, smaczny ;d
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2...ma-domowa.html
a sosy to już jak lubisz. mi takie mięsko najlepiej wchodzi pod jogurt zmieszany z sosem chilli, który kiedyś wrzucałem do Torgu, gotujemy!
Promocja była na pstrąga, więc się skusiłem na zdrowy obiad. Pstrąg z pieca, sałatka z pora i marchewki i kasza pęczak. Smaczne i błyskawiczne danie.
http://24.media.tumblr.com/35f687aea...5o2o2_1280.jpg
Kasza bez sosu żadnego? Nie zjadłbym ;/
akurat mialem resztki kurczaka z obiadu, wiec obralem tam 1 czy 2 udka, zolty ser, troche cebuli, jalapeno, wlasciwie wszystko tam mozna rzucic.
@Adziorroo pytal jak to zrobic, no ale nie ma tutaj czego tlumaczyc. wrzucasz to wszystko na jeden placek tak zeby ser byl na dole i na gorze, bo ma wszystko skleic. przykrywasz drugim, zsuwasz na patelnie, po paru minutach przykrywasz talerzem, odwracasz patelnie z talerzem, znow zsuwasz.
do środka dawałeś jakiś sos?
BBQ pasuje najsolidniej do tego. Ale osobiście dał bym tam jakiś słodko kwaśny :D
@udarr ; gdzie świnia ?
<wstydzi się>
zrobiłem mielone bo mi się zaspało i nie miałem rano czasu na ogarnianie tego
;d
jutro chyba robię krem z papryki z groszkiem ptysiowym a na drugie jeszcze nie mam planów chociaż chodzi mi po głowie paella taka z prawdziwym szafranem i ryżem bomba a nie jakieś gówno ;d tylko pewnie będzie problem z kupnem dobrych morszczaków...
Opowieść z cyklu - rozgotował nam się ryż ale dajemy radę.
Załącznik 308766
to samo co wczoraj, tylko zamiast ryby wjechala piers
http://i61.tinypic.com/fxtk6r.jpg
Serio ludzie, Wy tak tylko do zdjęcia tak ładnie to jedzonko podajecie i robicie "wyszukane" dania, żeby pochwalić się na torgu, czy serio całe życie jadacie jak królowie? Właśnie poczułem bezsens.
afaik @supermate ; jada w restauracjach, ale udowodnil nie raz, ze sam potrafi ugotowac
wiekszosc robi samemu, co to za problem zrobić danie i ladnie ulozyc je na talerzu
jak ktoś lubi gotowac i spedzac czas nad garami zeby bylo smaczniej, to czemu nie?
@topic
http://img3.poczta.o2.pl/?cmd=getpar...LoOjLVamLFMwZk
http://puu.sh/7m20q.jpg
http://puu.sh/7m21H.jpg
tak tak wiem zdjecie robione mikrofalowka
szkoda ze piersi z kurczaka duzo nie mialem, no i pomidorka
ale wyszlo smacznie
Pewnie do zdjęcia, kto normalny kładzie liście na pomidory xD
jak ktos lubi gotowac to czemu nie ? tez lubie sobie zrobic jakies ladnie wygladajace i smaczne danie jak mam czas i nie lubie jesc ciagle tego samego/byle czego.
jak zostawalem w domu sam z ojcem na pare dni to on mogl nawet jajecznice 3x dziennie jesc i mu nie przeszkadzalo, bo tematu kuchni w ogole nie ogarnia.
póki sam nie spróbujesz takiej świeżej bazylii na pomidorze to nie będziesz wiedział o co chodzi,
a to co tyczy się dekoracji to ja zawsze staram się w miarę możliwości jakoś ładniej ogarnąć swoją miskę bo się przyjemniej je a dużo pracy to nie kosztuje, po prostu przywiązuję dużą wagę do jedzenia - jak to mawiał Napoleon Bonaparte
i ja się pod tym podpisuję ;)Cytuj:
"Moje konie żrą, moi żołnierze odżywiają się, a ja jem."
Załącznik 308785
parówki zawinięte w boczek z serem w środku posypane piperzem cayenne, curry i przyprawa do pizzy, jako zagrycha do wódki na dzisiejsze spotkanie klasowe ;)
Załącznik 308786
Zupa-krem z papryki z dodatkiem sera żółtego oraz groszku ptysiowego
[nie chwaląc się wyszła obłędnie, super rozgrzewa, lekko pikantna, polecam bo trudność zrobienia na poziomie 6 latka i wszystkie czynności to 10min krojenia i 30min czekania]
Załącznik 308789
Ciachu15
Logiczne, że nikt nie wrzuca tutaj zdjęć z każdego obiadu, bo mało kto jada codziennie takie rzeczy, żeby można było każdą tutaj wklejać. Aczkolwiek, jeśli już ktoś robi sobie coś dobrego i się do tego przygotowuje kupuje składniki czyta przepis, to wiadomo, że i to ładnie przystroi.Znam paru estetów, którzy nawet jak piją rano sok pomidorowy to nie piją go jak ja, że po prostu wlewam do szklanki i przechylam, tylko wlewają, kroją bazylię, mielą pieprz solą i jeszcze na górę kroplę tabasco i to wszystko rano o 6;30.
Także nie musisz mieć kompleksów, że Ty np. jesz w poniedziałek makaron z serem a w wtorek pierogi, bo na pewno raz w tygodniu czy dwa masz czas i chęci żeby zrobić coś oryginalnego ( jeśli się tym oczywiście interere).
To tak w sumie trochę, żeby zacząć mini wątek - jak u Was z jedzonkiem na uczelniach? Ja np. za taki zestaw, który ostatnio szamałem dałem 6.50 zł. Surówki genialne, aczkolwiek ten burger to trochę śmieć ale wiadomo jak to jest. UE KATO
Załącznik 308801
Już pisałem co mnie bawi w tych burgerach z papieru najbardziej, ale napisze jeszcze raz. On składa się w 51% z wody :D
Ja przed weekendem zawsze staram się zdrowo i lekko. Kurczak marynowany w sosie BBQ, miodzie i porze. Nic wykwintnego, ale zajmuje jakieś 15 minut w kuchni i jest smaczne.
http://i60.tinypic.com/34y4u1k.jpg
http://i59.tinypic.com/2z3s7xz.jpg
Jest w jakiejś sieciówce ten sos, czy tylko allegro? Wiele dobrego o nim słyszałem.
w PiP jest na 100%, widziałem gdzieś przy dziale mięsnym obok tacek z wołowiną ale pewnie jest też na ścianie z sosami
U mnie w PiP nie ma.
@Edit
Zupa kalafiorowa ;d
http://i57.tinypic.com/zvr6lv.jpg