http://podrozewkonfiturze.blogspot.c...-forno_23.html
Mozarella al forno, jesli o to chodzi
Wersja do druku
http://podrozewkonfiturze.blogspot.c...-forno_23.html
Mozarella al forno, jesli o to chodzi
dalbym, gdybym mial:(
generalnie to podsmazylem cebulke z czosnkiem, dodalem suszone zblendowane pomidory i troche przecieru, do tego sol, pieprz, slodka i ostra suszona papryka i posiekane kapary pod koniec lyzka masla. Gotujesz makaron i polewasz sosem. na wierzch ser i kapary
@edit demmyt zapomnialem o grzybach. uzylem mrozonych prawdziwkow. na jesieni uzbieralem kilka kg i potem wszystkie oczyscilem i zamrozilem
Enchillada wjechała z jednodniowym poślizgiem, ale się udała. Kurewsko sycące danie.
składniki:
http://i1257.photobucket.com/albums/...g?t=1391267152
Wyszło jakieś 40zł za obiad dla 4 osób, z czego 20zł za sam żółty ser. Jak ktoś wybierze tańszy odpowiednik cheddara i ma już przyprawy, to pewnie w 20-25zł się zamknie.
http://i1257.photobucket.com/albums/...g?t=1391267326
http://i1257.photobucket.com/albums/...g?t=1391267391
http://i1257.photobucket.com/albums/...g?t=1391267448
wygląda bardziej niz zajebiście !!!
Wiedziałem że widziałem to tu an torgu
Też to wczoraj robiłem i wyszło na prawdę fajne i smaczne danie, ale tak szybko zeszło że nie zdążyłem zrobić foty ;d
Powiedz mi czy twój placek też był taki rozmięknięty od tego sosu ?
Bo nastawiałem się na to że jednak trochę się zapiecze, a on miał u mnie taką konsystencję makaronu(+-) i nie wiem czy to ja coś zjebałem czy co ;d
Może za krótko sos gotowałeś i wody za dużo było? Nie chce się tu wymądrzać, bo to był pierwszy w pełni samodzielnie przygotowany posiłek, więc o gotowaniu nie mam zielonego pojęcia xD po prostu leciałem po kolei tak jak w przepisie. Odgotowałem ten sos, żeby był gęstszy i zapiekałem aż się ser stopił. Placek nieco zmiękł, ale się nie rozwalił. Przypominał takiego naleśnika typowego.
Też leciałem wg przepisu, a mam jakieś tam drobne pojęcie co i jak w kuchni więc w sumie nie wiem czemu tak się stało, może kwestia piekarnika, no ale nvm, danie samo w sobie zajebiste i jeżeli to ty wrzucałeś filmik do przepisu tutaj to dzięki wielkie za inspirację co do zajebistego obiadu :D
Ta, wrzucałem. Polecam ten kanał, bo babeczka dobrze tłumaczy i większość tych dań jest dość prosta.
http://www.youtube.com/user/SkutecznieTv
Kozackie, muszę zrobić :D
Gdzie zaopatrujesz się w ser?
Kuźwa lipek, wyszło Ci to mega przepięknie a smakowało pewnie o niebo lepiej.
Kurczak z pieczarkami i cebulką w cieście francuskim :)
Załącznik 306288
Fajnie to wygląda aczkolwiek mógłbyś pomazać jakimś sosem trochę po talerzu żeby wyglądało jeszcze lepiej ;d
Wiem wiem moje zdolności manualne nie stoją na wysokim poziomie :)
Załącznik 306295
o. zaskakująco ładnie.
cos jak ravioli. faszerowane serkiem i borowikami
http://i59.tinypic.com/2jrznm.jpg
Szymon, dlaczego tak piszesz, właśnie ładnie Ci wyszło, przynajmniej mnie się podoba. Supermate, to Twoje ravioli? Tak tylko pytam, ponieważ mam ochotę pogryźć monitor, aczkolwiek nie wydaje mi się, aby to było smaczne.
Makaron domowej roboty z bazyliowym pesto domowej roboty do tego czarne oliwki, pomidory koktajlowe, podsmażany boczek i ser grana padano, którym zapomniałem posypać całość do zdjęcia... Mniej więcej przebieg całej operacji, fotek narobiłem jak szalony i nie zmieściły się w jednym poście także proszę nie pisać póki nie pojawi się drugi post :D edit : kolejność się pochrzaniła ale nie mam już na to siły
Załącznik 306331Załącznik 306332Załącznik 306333Załącznik 306334Załącznik 306335Załącznik 306336Załącznik 306337Załącznik 306338Załącznik 306339Załącznik 306340
ciąg dalszy niżej...
więcej fotek stronę wcześniej ;d
Załącznik 306342Załącznik 306343Załącznik 306344Załącznik 306345Załącznik 306346Załącznik 306347Załącznik 306348Załącznik 306349
edit : oczywiście kolejność się pochrzaniła ale nie mam już na to siły
w czym gotowales makaron, jakis bulion?
woda jest zabarwiona na lekko żółto bo dolałem oliwy z oliwek, jak zawsze zresztą, no i sól standardowo, tylko tyle, poza tym jak widać na foto jest użyte 6 żółtek (2 całe jaja + 4 żółtka) na 400g mąki, to jakieś 3x więcej niż w sklepowym makaronie więc i kolor jest bardziej żółty ;)
no taka oficjalna deifnicja al dente, jest taka, że jak przełamiesz makaron to w samym srodku delikatny odcien bieli powinien zostać. tak tylko mówie, bo ostatnio mi kucharz powiedział tą nowinkę.
danie zajebiste i jadł bym łapami.
jestem na takim forum bbq smokers i powiem wam, że to co się tam działa na pare dni przed superbowl, to szok :D ludzie grillowali chyba wsyzstko co mieli w domu.
fotki z forum.
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...05576244_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.n...25424456_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...16577976_n.jpg
#supermate, az zal mi sie zrobilo, ze zimno i nie chce mi sie stac przy grillu... latem musze wyprobowac wedzarnie mojego ojca, wlasciwie ma budowe podbna do takiego hamerykanskiego grilla do bbq... moze byc dobre...
@topic
skrzydelka kurczaka, puree ziemniaczano-marchewkowe z koperkiem i salatka z bialej kapusty
Załącznik 306363
Enchilada, to co lipek dawał ostatnio, niestety zabrali mi aparat i fotki robione kalkulatorem
Załącznik 306417Załącznik 306418Załącznik 306419Załącznik 306420Załącznik 306416
kurcze, przez ten temat mam straszna ochote na tex-mex...
dzis ja zrobilem domowy makaron. tylko bez jajek. same woda, mąka i... kasza manna ;) fajnie sie wyrabia takie ciasto i jest mega elastyczne.
Załącznik 306421
Załącznik 306422
podalem z przesmazonymi z cebulka i czosnkiem mielonymi suszonymi pomidorami
tak, takie w oliwie/oleju
ja mialem juz zmielone, moja dziewczyna dostala w pracy do sprobowania, bardzo fajna pasta
no wlasnie nie, w skladze sa tylko pomidory (48%), olej i oliwa oraz papryka
Załącznik 306424
Rolada szpinakowa z wedzonym lososiem
http://i61.tinypic.com/6rn8yg.jpg
ta rolada mega danie lubie zawsze wpierdalac
dieta a ja dalej tu zagladam XDD
Domowe praliny.
#kwestiasmaku
Załącznik 306479Załącznik 306480
coś jak brownie?
Nie, raczej nie :P nie jadłem nigdy brownie ale to raczej przypomina czekoladki, w srodku jest delikatna masa mocno czekoladowa ;d
Mozliwe, ja uzylem na oko szpianku bo mialem dwa otwarte opakowania w zamrazarce, 3 jaja i jeden almette ;d Ale to tez zalezy jak grubo smarujemy tym serkiem i jak "ciasno" upchniemy lososia.
Macie jeszcze jakies przepisy na łososia wedzonego?
ja bardzo lubie do sniadania zjesc lososia z bialym serkiem
robisz sobie sam bialy ser z jakas cebula/rzodzkiewka/szczypiorkiem albo ewentualnie jakiegos gotowca, smarujesz lososia w srodku, zawijasz, na to mozna dac troche koperku/kropelka soku z cytryny i jest 10/10
ja mam troche inna prosbe: ktos tu chyba kiedys wrzucal link do jakiegos bardzo ostrego sosu, moglby ktos to znowu podac? ew jakis inny bardzo ostry sos, najlepiej do zamowienia przez neta
@matizioom http://www.ostrakuchnia.pl/component...art/Itemid,63/
pamietaj tylko, ze te ostrzejsze sosy kupujesz i uzywasz na wlasna odpowiedzialnosc.