jajka sadzone i ziemniaki z koperkiem
powiew lata w zimie
Załącznik 306494
Wersja do druku
jajka sadzone i ziemniaki z koperkiem
powiew lata w zimie
Załącznik 306494
przeginka z tym instagramem :D nie ma co tak rozmazywać i brać jasnych filtrów bo nic nie widać.
Ja dzisiaj od rana miałem ochotę na ordynarną kiełbaso parówke. kupione u rzeźnika, nie jest to do końca kiełbasa, ani parówka, coś pomiędzy. pycha !
http://i58.tinypic.com/14dfzt2.jpg
mialo wyjsc letnie zdjecie:( mam chujowe swiatlo w domu...
taka parowa kojazy mi sie z obozem, gdzie byla sniadaniowa alternatywa dla podawanych codziennie sera i suchej krakowskiej...
Minus za Carlsberga ;d
Ja rano jadłem kiełbę od rodzinki ze wsi, mistrzostwo, pikantna, mięsna, dobrze przyprawiona, czuć wołowinki trochę... ale nie robiłem foto bo mało wykwintnie to wyglądało ;d
Obiad z cyklu danie w 5 minut, czyli tagliatelle, świeży szpinak i boczek (e : no i śmietana 30), wersja pikantna z pieprzem cayenne
Załącznik 306570
Szczerze mówiąc nie lubię tego pieprzu cayenne, jakoś tak smakuje mi trochę "płytko" - ostro, nie wiem czy wiecie o co mi chodzi :) Jak chce żeby danie było ostre wolę dodać trochę papryczki chilli aniżeli tego pieprzu, mimo, że go mam w domu..
Jeśli chodzi o kiełbaskę to polecam bardzo dziczyznę, aczkolwiek trzeba trafić na taką, która jest trochę tłuściejsza, ponieważ z reguły jest to bardzo chude mięsko i może być suchawe :)
Azuma, a mi właśnie sucha smakuje bardziej, jako taka przekąska :D ostatnio dostałem tutaj we Wrocławiu, bo lokatorka pracowała jako domokrążca w tauronie i jej dawali profity, to raz jakiegos porcelanowego pantofla przyniosła, innym razem misia, a ostatnio kiełbasa z dzika się trafiła, ona marudziła, dla mnie cud!
Białe szparagi, sos holenderski, polędwica
http://24.media.tumblr.com/tumblr_m3...5o2o6_1280.jpg
No tak wiadomo co kto lubi, jedni lubią chudsze dla innych taka chudziutka kiełbaska to po prostu tylko w małych ilościach. Ja nawet do smażenia kawałka sarniny tak np na kanapki to dodaję boczku w sensie do środka wpycham w dziurki w mięsie ;)
tutaj przed nalozeniem sera, bo by wszystko przykryl i chujowo by wygladalo
http://s4.ifotos.pl/img/CAM00890j_ehrrxaa.jpg
http://s4.ifotos.pl/img/CAM00894j_ehrrxqp.jpg
http://s6.ifotos.pl/img/CAM00893j_ehrrxaq.jpg
wyszlo przepyszne, ale nie moglo byc inne
w srodku:
- panierowana na chrupiaco, soczysta piers z kurczaka (chociaz lepsza by byla grillowana)
- pieknie wysmazony na chrupiaco bekon (3 plastry na sztuke)
- cheddar, duzo cheddara (na te 4 tosty wykorzystalem 160g cheddara)
- pokrojone papryczki peperoni, zielone i czerwone, tez sporo, bo wykorzystalem chyba z 7
- czerwona cebula
- na 2 tostach kukurydza
- na 2 tostach pomidor
sos
-majonez (3/6)
-keczup (2/6)
-musztarda (1/6)
-przyprawy (pieprz, curry, papryka ostra)
-odrobina soku z kukurydzy
-troche soku z cytryny
smak: 11/10
Potrawka z zoladkow:
http://i60.tinypic.com/2la7hmo.jpg
Pierwszy raz robilem. Niby to mial byc gulasz ale nie wyszlo xd Jadlem u znajomego i zasmakowalo mi. Znajomy je na mase z ryzem/makaronem.
do tostów up
zajebiste
potem to na grillu opiekałeś czy w tosterze? ale takie karby na chlebie to chyba na grilu
https://imagizer.imageshack.us/v2/72...0/703/xbgv.png
Pierwsze podejście do Enchilady, mam nadzieje, ze bedzie dobra :x
ja nie propsuje enchilady, te tortille robią się takie wilgotne przez obecność sosu, że czuje jakbym jadł nie powiem co ale może to jakiś mój wymysł bo cała rodzina wcinała bez narzekania, no i wersja drobiowa ogólnie nie ma prawa robić szału, może gdyby to wypełnić chili con carne z wołowiny to by było lepsze ale nadal by pozostał problem przemokniętej tortilli
Robiłem ze zwykłym mięsem mielonym i wszystko było ok ale te placki tak jak mówisz, tragedia :D
No ale poza tym dobre danie
W sumie wyszło spoko, placki fakt faktem - rozmiękły, ale w smaku troche jak lasagne xD
Ja tam robiłem i były normalne te placki, może dlatego że ja z wołowiną.
A ja w środę stwierdziłem że w sobotę robię Enchilady, wchodzę, patrzę a tu już jest... Jak wyciągnę z piekarnika to wrzucę zdjęcie :)
http://www.youtube.com/watch?v=JveXgAvpccQ
http://i1257.photobucket.com/albums/...g?t=1391785972
http://i1257.photobucket.com/albums/...pskmugurlo.jpg
dobre, ale niestety pierwszy raz kupowałem mleczko kokosowe i najwidoczniej kupiłem jakieś chujowe/najtańsze, bo nie pasuje mi zupełnie ten posmak. Ale ogólnie dobre.
kupiłeś chyba takie gorsze A-Tip, tam nie ma w składzie zawartości procentowej mleczka kokosowego a żeby było dobre musi być chyba te 75% jak w tych markach 'azjatyckich' - tam jest zadeklarowana wartość %, innymi słowy masz bardziej rozcieńczone wodą aczkolwiek ręki nie dam sobie uciąć
ja brałem kiedyś do curry takie z tesco i było git ale kosztowało chyba 12zł za 400ml
@ @supermate
na pewno powinno mieć konsystencję mazistej pasty? mleczko kokosowe powstaje chyba przez przeciśnięcie tego miąszczu przez prasę, czyli to co powstaje w tym procesie powinno mieć bardziej gładka konsystencję, z tego co pamiętam jak Makłowicz gotował w Indiach, czyli musiał mieć najbardziej legitne mleczko na świecie - było ono gładkie o konsystencji mleka, może lekko gęstsze - takie też było to wspomniane wyżej z tesco
mleczko powstaje kiedy przez koprę - suszony miazsz kokosa - przeciska sie wode. powstaje emulsja tluszczu i wody, z dodatkami bialka itp. kiedy takie mleczko stoi, np w sklepie, zaczynaja sie wytracac frakcje, na dole woda a na gorze tluszcz z bialkiem
Bardzo często robię curry i ZAWSZE na górze mleczko ma konsystencję stałą, a pod spodem jest woda. Ja zawsze przed dodaniem do reszt mieszam je jakąś łyżką, uważając przy tym żeby nie wylać bo ta ,,woda" często wytryskuje ja się za mocno włoży łyżkę.
w takim razie albo to moje mleczko było do dupy albo było świeże i osad nie zdążył się wytrącić ;d
bardzo prosze nie uzywac czosnku z paczki :)
Mam pytanko do ekspertów.
Wczoraj w tv był program o stoisku z kiełbaskami w Wiedniu, taki mega długie. Buda mniej więcej wyglądała tak http://2.bp.blogspot.com/-si6p3HG1o9...ski_1.jpg[
Na pewno nie były to jakieś chujowe parówki po 2.99 za kilo. Pamiętam że jadłem to już kiedyś przy autostradzie u zachodnich sąsiadów. Idzie takie coś dostać u nas w sklepie? (jakim, jak sie to nazywa?)
Mega ochota mnie naszła, chętnie bym sobie zrobił takie coś w domku.
wurst ?
w wawie ma z wurst kiosk
Bardziej zależy mi na tym żeby zrobić to sobie w domku :)
W Niemczech znane jest curry wurst, czyli kiełbasa posypana albo z sosem curry.
losos w tymianku, świeżym, grubo mielonym pieprzu i soli morskiej na ciescie francuskim przelozonym ziolowym almette i zoltym serem
http://s6.ifotos.pl/img/2012-10-1_ehrrxqs.jpg
Do takich potraw z łososia polecam camembert, jest zbyt zajebisty
http://s4.ifotos.pl/img/2013-02-1_ehrrxqa.jpg
kurczak w szpinaku na czosnku, smietanie, serze z niebieska plesnia, serku topionym, z makaronem penne, wszystko podlewane bialym, wytrawnym winem
proste jak jebanie, smakuje wyqrwiscie
oczywiscie to przed wymieszaniem i roztopieniem sie serów xD
w suuuuuumie, nieglupie, zdecydowanie
zrobie tak sobie.
zawsze to normalnie mieszalem na malym ogniu wszystko az sie ladnie roztopia sery, powstanie jednolita masa z kurczakiem i makaronem, czekalem troche az sie przegryzie i elko
a zajebac to tak w piekarniku, bedzie spoko ;3
Bo ja ostatnio nic nie jem ciekawego :D
@erbe
Wtedy zamiast takiej jednolitej masy, będziesz miał różne faktury, bo część się ładnie zapiecze i bedzie miękka a makaron pozostanie sprężysty i sie nie rozgotuje tak jak podczas roztapiania wszystkeigo na patelni.
rissotto z kurkami i pierś plus sos tzatziki
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n..._6965767_n.jpg
faszerowane bakłażany tuńczykiem
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...12965111_n.jpg
i nie smiertelna ikea w domu
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/...18539444_n.jpg
tak wiem i wlasnie wizja tego roztopionego tak fajnie sera mi sie mega podoba
chociaz makaron sie nie rozgotowuje, bo biorac to wlasnie pod uwage, makaron gotuje wczesniej bardzo al dente i po calym zabiegu jest wlasnie idealny (bo ja ogolnie lubie makaron tylko al dente, nie lubie mocno dogotowanego, nie wspominajac juz o rozgotowanym)
ja niestety nie umiem into zdjecia i mam gownoaparat xD
mi to róznie wychodzi. jak jest ciemno to telefon kiepsko się udają
tutaj ryba firmy pstrąg
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...20423450_n.jpg
z chwili obecnej
http://s4.ifotos.pl/img/DSCN5624j_ehrqrse.jpg
grillowany chlebek, z masełkiem, wedzonym lososiem i rukola
a z tylu to chlebek z pasztetem z dzika (własnorobka)