mocz pachnie okrutnie dziwnie po tym :D
Wersja do druku
Załącznik 302554
kurczak ryz i jakis sos chinski .
Kotlet
Załącznik 302584
Aż komputer obracałem żeby zobaczyć z dobrej strony. :)
panowie, przywiazlem sobie troche spaghetti z domu ale jest strasznie rzadkie, czym najlepiej zagescic takie gotowe juz? smietana /koncentrat?
@up mąka, smietana
ja mąki jeśli chodzi o jej właściwości zagęszczające to chyba używam jedynie do przygotowania sosu beszamelowego i zasmażek
This
@top
Kotlety mielone z papryka świeża szczypiorkiem i cebula. Doprawione mocno na styl turecki. Po raz kolejny zrobiłem tez zupe tajską Załącznik 302604
Załącznik 302605
jakieś info o tej zupie tajskiej? może link do przepisu bo wygląda nieźle poza tym azjatyckie zupy zawsze na propsie, nie to co polskie =/
a ja dalej wpierdzielam sucho kure, ryż i brokuł z plastikowego pudła :/ umrzyjcie
Sos czosnkowy, ser, szpinak, kurczak, papryka, oliwki
Słaba jakość nie wiem czemu:|
https://i.imgur.com/rHd5ajz.jpg
Dwie pizze + studencki niskobudżetowy, pyszny bonusik :D
Trochę chujowa ta pizza.
http://img22.imageshack.us/img22/7715/kc4d.jpg
Szpinak z makaronem w sosie serowo-pieczarkowym bodajże.
Załącznik 302649
Może nie wygląda rewelacyjnie ale w smaku poezja. Makaron+ cukinia i kurczak w śmietanie
Jakby ktoś chciał przepis to:
Cukinie na patelenie pokrojona w cienkie plasterki z dodatkiem soli i pieprzu(ja dałem ziołowy) smażymy aż puści wode, potem wrzucamy kurczaka z przyprawami ja dałem świeży czosnek i curry, czekamy aż kurczak puści wode i trochę to wszystko odparuje, następnie dodajemy śmietanie(ja dałem 18%) i czekamy aż trochę zgęstnieje i na koniec wrzucamy makaron :) enjoy
te jedzenie studenckie to jest lepsze niz normalne bo tanio i mega smacznie
Masz rację, trochę chujowa XD
Racja, jadąc 'na biedaka':
0,5kg mięsa - 5zł
2x Sos Bolognese z papierka 4zł
Cebula - 40gr?
Olej - Myślę, że każdy ma choć troszkę :D
Makaron 500g - 1,25zł-3zł (zależnie od firmy)
Ser żółty 100g - 2zł
Ketchup - To chyba też każdy ma... a jeśli nie, to je bez keczupu :<
Jadąc po taniości mamy 4-osobowy obiad za jedyne: 12,65zł
Cebulę kroisz w kostkę, i wrzucasz na patelnię, później wrzucasz mięso mielone i je dusisz, międzyczasie gotujesz makaron.
Jak już mięso się podsmaży elegancko, to dodajesz tam 2 torebeczki sosu bolognese w proszku i jakieś 500ml wody (ja daję troszkę mniej), później na wolnym ogniu zostawiasz, mieszasz i czekasz jak troszkę odparuje ta woda i sos skomponuje się z mięsem!
Po wszystkim wrzucasz makaron do naczynia żaroodpornego, zalewasz to sosem z mięskiem, mieszasz (możesz robić warstwami), a na wierzch sypiesz starty, albo pokrojony na małe kaawałki ser. Wrzucasz do piekarnika do temperatury ok. 200stopni i czekasz, jak Ci się z wierzchu serek przypiecze... i gotowe! :D
Możesz z wierzchu to polać ketchupem leciutko, zrobić jakiś wzorek. Wtedy elegancko to wygląda (;
Corner of asia w warszawie. polecam lokal. super pad thai
Załącznik 302653
https://i.imgur.com/qaHOmpn.jpg
Tyle się naoglądałem i naczytałem o tym makaronie z kurczakiem i szpinakiem że musiałem spróbować to zrobić, ostatnią przygodę ze szpinakiem miałem za czasów Popeye w telewizji, i dobrych wspomnień nie mam, no ale wyszło mi jako tako dobrze jak na pierwszy raz :D Żaden ze mnie kucharz i perfekcjonista, więc żadnych udziwnień nie ma, najebane wszystkiego na talerz i wcinamy :D
@2up
Pisał już kiedyś, że pracował w pizzeri i ma dobry przepis na ciasto, lecz go nie poda.
Również proszę o przepis na ciasto do pizzy :) Najlepiej jakby kafar go zdradził.
ogólnie jak nie macie czasu/przepisu/pieniedzy/checi to możecie użyć tortilli jako ciasto ;p
mi to ciasto dobrze wchodzi http://kotlet.tv/ciasto-na-pizze
macie tam wersje cienką i grubą
Grillowany Camembert&ananas z żurawiną
http://imgup.pl/di/TT6P/img-0377.jpg
chilli con carne + warzywa na patelnie i tostowany chlebZałącznik 302688
szczerze to jakoś mi nie pasują jeszcze dodatkowe warzywa do chili już nie mówiąc o chlebie tostowym ;d polecam samemu zrobić tortille nawet z mąki pszennej ze smalcem, trochę soli dodać, odstawić na kwadrans, rozdzielić na części, rozwałkować, można na patelnie wrzucać i po robocie i chyba warto bo świetnie się komponuje, można zrobić takie mini burritosy ;>
spaghetti carbonara :)
http://i40.tinypic.com/2qi42rm.jpg
@up
śmiem wątpić :D
sos pieczarkowy
Załącznik 302712
jakis fix, z gozdzikami i cynamonem chyba. nie polecam
Załącznik 302713
ja dzisiajzrobilem fix chinska mieszanka czy jakoś tak. tragedia. nie do zjedzenia !
restauracja soul kitchen w warszawie. ceny na stronie do sprawdzenia
Załącznik 302716Załącznik 302717
kurczak curry na ostro - zadnych fixow i innych gowien, 100% własna robota
https://i.imgur.com/gYr9wLt.jpg?1
nie chcę być niemiły ale to wygląda jak makaron z bigosem xD
@top
Tortilla z warzywkami i kurczakiem w środku ( pekińska papryka kukurydza pomidor ) + ser w drobną kostkę i sos majonezowo ketchupowy ( nie ma to jak iść na łatwiznę )
http://i44.tinypic.com/2njiwqo.jpg
i gulasz z szynki z kopytkami i groszkiem z marchewką ( boże to jest pyszne :D)
http://i42.tinypic.com/1442zx1.jpg
ogólnie miałem sporo zdjęć swojego żarełka bo lubię siedzieć w kuchni i mam z tego mega frajdę, przeglądałem ten temat już od jakiegoś czasu no ale z oczywistych względów (supermate -.-) siedziałem cicho + większość swoich zdjęć pousuwałem xD
fajne te foteczki. Gulasz mimo, że nie jest jakis suepr fotogeniczny,tomusi być pyszny z kopytkami.
Ktoś ostatno polecał knajpe z Pierogami w Poznaniu, a ja przypadkiem mam z niej fotki :D Pierogi z pieca i placki z mięsem. Miejse to Chata Babuni
Załącznik 302768Załącznik 302769
No wypas jest u tej Babuni. Nawet kibel mają zajebisty (ten na dole akurat używałem). Btw wszystkie pierogi masz takie same? Bo ja sobie zamawiałem to każdego innego wziąłem.
Załącznik 302774
Ok, to ja się pochwalę swoim dzisiejszym obiadem.
Kurczak (a jakże by inaczej) z kurkumą, w ziołach, z czosnkiem i papryką. Pewnie mnie zmieszacie z błotem co niektórzy za takie połączenie, pewnie złamałem sto zasad kulinarnych co do nie mieszania danych składników czy coś, ale po prostu miałem ochotę na to, a nie co innego;d ryż dla zabarwienia ugotowałem z odrobiną kurkumy - wyszedł ładny żółty co niekoniecznie widać na zdjęciach. Jako początkujący posiłkowałem się również fixem do dań chińskich, który bardzo przypadł mi do gustu.
@edit
Zdjęcie może tego nie oddaje, ale to naprawdę spory półmisek, następnym razem zdjęcie zrobię w taki sposób by lepiej było widać, ale po prostu już byłem taki głodny, że... sami rozumiecie jak to czasem jest fotografować jedzenie, kiedy macie zamiar już je zjeść :D
@PIEROGI Z CHATY BABUNI
Ciekawie to wygląda, szkoda, że we Wrocławiu nie ma takich miejsc ;d a może są? Poleci ktoś coś godnego uwagi w studenckim budżecie?
@ciachu: jak gotujesz tylko dla siebie, to najwazniejsze, zeby Tobie smakowalo
Załącznik 302805
nuggetsy home edition, wyszły mi ciemne bo najebałem za dużo curry ale i tak są zajebiste :D chrupiące i soczyste :)
ahh ten komórkowy aparat
Dziś chilli con carne w dwóch wersjach:
Pierwsza mojego brata: z kukurydzą i nachosami. Po duszeniu od razu podane na talerz.
Załącznik 302814
Druga moja: po uduszeniu dodałem pokruszone nachos i piekłem przez 15 minut w piekarniku. Później zapiekłem z serem.
Załącznik 302815
te 2 fajniejsze. a co to za mięso ? bo dziwnie włókniste jak na mielone
moje chilli.
Załącznik 302816
@supermate: to prega wolowa, tylko nie jest zmielona, a posiekana.