Ja zawsze skraplam wodą i daję do mikrofali na 20 sekund, wtedy robią się miękkie.
Wersja do druku
Ja zawsze skraplam wodą i daję do mikrofali na 20 sekund, wtedy robią się miękkie.
Nie musisz wodą skraplać ja daje bez wody 15-20 sekund i masz dobre i miękkie i lepiej w ogóle się je zwija niż takie zimne suche.
Wie ktoś może na PEWNIAKA gdzie można dostać mięso mielone (jakieś dobre jakościowo), z tym, że 100% z mięsa wołowego ? Bo kurcze nie wiem już gdzie szukać a osiedlowych nie ma co żeby znaleźć... Zależy mi bo przymierzam się do zrobienia hamburgerów takich wiecie przepis jak z Mcdonalda, później je sobie zamrożę i mogę wyciągąc tam po 2 na obiadek jak nie będzie nic w lodówce ;>
Przepis na dzisiaj ;
Kasza Gryczana z Boczkiem i Cebulką.
Mówię Wam - pyszne danie.
Do gotującej się wody (średni garnuszek, tak nie wiem na oko z 750ml wody), wrzucamy kostkę rosołową ( wieprzową lub wołową). Gdy się rozpuści wrzucamy kaszę w woreczku (tę gryczaną - większą bo jęczmienna nie smakuje tak dobrze - bardziej w gulaszu). A więc gdy się rozpuści mieszamy i wrzucamy woreczek z kaszą gryczaną i nastawiamy na ok 17 minut mimo że na pudełku jest niby 15 akurat tej co ja kupuje ale wtedy jakaś twardawa jest. Gdy to się nam ladnie gotuje na rondelek rozgrzany (bez tłuszczu raczej) wrzucamy pokrojny w kosteczkę boczek. Ważne jest żeby boczek pierwszy trafił na rondelek bez cebulki ponieważ to oczywiste że potrzebuje więcej czasu. Tak po 7 minutach smażenia go na malym ogniu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulką i dodajemy łyżkę masła. I na malym ogniu tak długo aż cebulka będzie taka pomiędzy złotym a brązowym. Kaszę przekładamy na talerzyk rozcinamy i wrzucamy do tego rondelka gdzie mieliśmy cebulkę i boczuś. Następnie dodajemy już tylko odrobinę Fondoru lub innej przyprawy ( nie polecam już solić za bardzo bo kostka sama w sobie jest dość słona). Można dodać jeszcze trochę masełka jeśli ktoś może sobie na to pozwolić.
Smakuje pysznie i bardzo zdrowe dla naszego układu trawiennego :)
Polecam! i smacznego ;- )
podam ci z głowy.
pół kg mąki pszennej, 4 łyżki oleju, pół małej łyżki soli, około 300 ml wody (tutaj różnie ale tak żeby ciasto zrobić) i jak zrobisz ciasto to posmaruj je olejem i zakryj miskę ściereczką na 15 min. Z tego ci powinny wyjść 4 kulki (z tym, że ja raczej daję około 400g mąki) i wałkujesz na kółko i na rozgrzaną patelnie dajesz i tak około z 40 sek na jednej stronie i 40 sek na drugiej (to widzisz kiedy jest gotowa tylko nie spal bo się pokruszy i bb) Jak mi wyskakują pod czasz smażenia takie bąble to je po prostu kuje nożem, widelce i tyle :P
pytanie do osób, które robiły pizze według najnowszego przepisu paei'a:
wam też ciasto tak trochę dziwnie smakowało? mam wrażenie, że to przez kasze manne ale muszę się upewnić czy to ja czegoś nie zjebałem ;d
Takie cudo na zaliczenia Rosyjskiego ;D
http://imageshack.us/photo/my-images...jcie0583c.jpg/
Próbowałem ostatnio takich krewetek ze słoiczka, coś takiego jak to : http://www.pl.all.biz/img/pl/catalog/98577.jpeg
Normalne mrożone krewetki też tak smakują? Jak tak to jakieś przepisy jak to przyrządzić, z czym, i w miarę nieskomplikowanie?
PS.
Trafiłem na większa wersje sosu który już tutaj polecałem : http://www.rajsmakosza.pl/images/slo...0g_tao_tao.jpg
U mnie w realu 18zł, więc dużo bardziej się opłaca.
to ciasto od paeia smakuje tak jak w pizzerii, więc widocznie cos źle zrobiłeś. A manna jest tylko do podsypania ciasta jak juz przygotowujesz do wylożenia na blache
Szynka i chleb podsmazona na patelni. Voila, jedyne zarcie ktorego nigdy nie spieprzylem.
wiecie moze jaką moc powinien mieć blender żeby ładnie zmiksował surowe warzywa?
ewentualnie jakieś propozycję, chcę kupic jak najtaniej
http://www.youtube.com/watch?v=7oWjK...feature=g-vrec
macie jakis przepis albo wiecie co to jest na tym filmie? te hamburgery takie
wyglądają zajebiscie, az sie glodny zrobilem