Coś prostego do nauki gotowania? Najlepiej z kurczakiem albo wege.
Wersja do druku
Coś prostego do nauki gotowania? Najlepiej z kurczakiem albo wege.
Ja robiłem sobie na studiach chińszczyzny na trzy dni. Tylko zazwyczaj kurczaka dorabiałem osobno bo po dwóch dniach już nie jest taki sam....
imo lasagne na następny dzień jeszcze lepiej smakuje niż w dniu robienia.
Do odgrzewania najlepszy jest bigos :D
Generalnie nie polecam niczego co sie smazy, po odgrzaniu jest lipa. Ale miesa duszone beda idealne. Mozecie obczaic Coq au Vin, jakies gulasze, Supermate polecal bitki wolowe, ja uwielbiam golabki jak sa odgrzewane 3-4 razy imo najlepsze.
Zupy
jak odgryewane to risotto jest spoko. a z takich bardziej sycących dań, to oczywiście zupy. Barszczyk litewski, mniam
zur w chlebie, polecam :> a na takie cieple dni, chlodnik to cos przezajebistego.
Panowie dostałem od sąsiadki baaaaaardzo dużo pomidorów z działki, są one baaardzo dojrzałe i jeśli coś z nimi nie zrobię w tym tygodniu to się zepsują, a nie zjem tyle. Co mogę z nimi zrobić, żeby to później zamrozić(albo cokolwiek innego) i zjeść za jakiś czas?
Czatnej pomidorowy:
8 dojrzałych pomidorów;
4Ł wody;
2Ł ghee;
2ł nasion gorczycy;
2 posiekanie świeże chili;
5 goździków;
2 liście laurowe;
laska cynamonu (ok. 5 cm);
1 ł kuminu;
2 ł mielonej kolendry;
1 Ł startego imbiru;
szczypta asafetydy;
1 ł soli;
4 Ł brązowego cukru.
Pomidory sparzyć, przetrzeć je na puree z 4 łyżkami wody i odstawić. W średniej wielkości garnku rozgrzać ghee i wrzucić nasiona gorczycy. Przykryć. Kiedy przestaną strzelać, dodać inne przyprawy wraz z imbirem i mieszając smażyć przez minutę. Teraz dodać do garnka puree z pomidorów razem z asafetydą i solą. Wymieszać i odparować na małym ogniu przez 20-30 minut. Początkowo mieszać od czasu do czasu, a kiedy czatnej zgęstnieje częściej.
Gdy czatnej jest wystarczająco odparowany, dodać cukier i zwiększyć ogień. Energicznie mieszać jeszcze przez 5 minut, lub do chwili aż czatnej będzie wyglądał jak gęsty sos pomidorowy. Wyjąć goździki, liście laurowe i cynamon. Gorący czatnej można wlać do wyparzonych słoiczków i po ostygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu.
Ma ktoś dobry przepis na królika? Dysponuję całą tuszką, czerwonym wytrawnym winem, świeżym tymiankiem i wszystkimi łatwo dostępnymi przyprawami. Najlepiej coś sprawdzonego z przepisu dobrego kucharza.
@up ; czerwone wino nie pasuje do krolika. uzyj bialego: kucharzyce.blogspot.com/2011/04/rytualne-morderstwo-na-zajecowatym.html?m=1
Ehh, myślałem że dziczyzna to czerwone i takie kupiłem. Zobaczymy co z tego będzie. A co do przepisu, to użyję tego http://www.jamieoliver.com/magazine/...sh-rabbit-stew bo mało roboty.
Kurczak w musxtardzie i białym winie
@edit
oczywiście chodziło o królika, najebany byłem :D
Możecie podać mi jakis przepis dla nooba na zupę kalafiorową ?
@Aquiss ; to zależy jaką chcesz:
jeśli szybko i niekoniecznie zdrowo to wrzuć do wody kostkę bulionową, jak się rozpuści dodaj marchewkę, pietruszkę i selera starte na tarce a później wrzuć kalafiora podzielonego na różyczki. Gotuj do miękkości dopraw solą i pieprzem.
jeśli masz czas i chcesz się pobawić to do zimnej wody włóż kadłubek kurczaka, gotuj go na małym ogniu tak żeby co kilka sekund pojawiał się bąbelek na powierzchni. Po jakiejś godzinie dodaj warzywa (j/w też starte na tarce), liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Gotuj to na takim samym małym ogniu przez kolejną godzinę, po tym czasie dodajesz kalafiora w różyczkach i doprawiasz solą.
Zupę można zaprawić śmietaną (niektórzy to robią, ja nie) wlewasz wtedy śmietanę do miseczki i powolutku lejesz tam łyżką gorącą zupę, ciągle mieszając, jak już podgrzejesz śmietanę, to wlewasz to do garnka
możesz też zrobić zupę krem z kalafiora wtedy na wywarze (lub bulionie z kostki) gotujesz warzywa seler, pietruszka, cukinia, ziemniaki i dużo kalafiora tak, żeby zmiękły. Kiedy będą gotowe studzisz i miksujesz je na krem za pomocą blendera. Dolej sobie śmietany kremówki żeby rozrzedzić zupę. Dopraw solą i białym (jak nie masz to czarnym) pieprzem.
Panowie potrzebuje pomocy mam ponad kilo sera plesniowego "hohland brie" nie wiem za cholere co z nim zrobic macie jakies fajne przepisy?
lubie jakies zapiekanki makaronowe/ziemniaczane ale jak pisalem nie wiem jak ten ser przygotowac ...
Ugrilluj, albo zawiń w ciasto filo/francuskie i zapiecz... jak długa jest data ważności?
Ja bym trzymał na kanapki... ser, jeśli jest trzymany w dobrych warunkach, można nawet po dacie zjeść
no normalnie jak robisz zapiekanke makaronowa to kroisz brie i wrzucasz do zapiekanki...............
mozesz wykorzystac go do zup kremow, dajac na koniec zeby sie rozpuscil na dnie. do makaronów, z brokulami, szpinakiem, kurczakiem, cukinia, wiele sposobow. do zwijanych piersi z kurczaka albo kieszonek z cycka mozesz wrzucic to co lubisz, np jakies suszone pomidory, oliwki, ziola i wlasnie brie. na pizze mozesz wrzucic, do nalesnikow ze szpinakiem i lososiem/kurczakiem
mozesz zrobic kurczaka albo lososia na ciescie francuskim z jakimis oliwkami, papryczkami i brie
mmozliwosci jest mnostwo
Co tutaj tak cicho? :P potrzebowalbym przepis na dania z serkiem topionym hohland (mam 15 opakowan) obecnie mam dostep do warzyw sezonowych (papryka/pomidory/ogorki)
i inne warzywka :p
wie ktoś gdzie kupie taka obieraczkę w markecie/sklepie?
http://2.bp.blogspot.com/-lkYc7eS0tp...0/DSC03420.JPG
Jest to obieraczka do warzyw, która robi wióry w kształcie cienkich pasków.
http://2.bp.blogspot.com/-8CggE4BHXY...0/DSC03385.JPG
Dzięki. A widział ktoś takie obieraczki w jakimś supermarkecie? Byłem w Tesco i Realu i nie widziałem :|
Od tygodnia jestem na wyjeździe na studenckim mieszkaniu.
Możecie polecić coś dobrego i szybkiego? Dzisiaj zrobiłem sobie makaron z twarogiem (i masłem) na obiad/kolacje, mam jeszcze 1 kostkę twarogu. Co mogę zrobić smacznego? (Ofc. mogę dokupić składniki, mam sałatę [nie do jedzenia]) Odpada jedzenie które wymaga piekarnika (wygląda jak z PRLu i boję się go odpalić)
ryz/makaron + kurczak + warzywa na patelnie
szybkie i calkiem smaczne
Może ktos podrzucić jakiś dobry przepis na ciasto/sos do pizzy? Bo chciałem w sobote zrobić pierwszą pizze, a nie wiem jak się do tego zabrać ;). Z góry dzięki.
Ciasto :
2.5 szklanki mąki
50g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
1 szkl. letniej wody (w wodzie rozrabiasz drożdże i póżniej dodajesz do innych składników)
łyżeczka oleju
Sos: koncentrat pomidorowy,świeży rozgnieciony czosnek,bazylia,oregano,przyprawy(sól,cukier,piep rz,itp)
Nie wiem robię zawsze z tego przepisu i ciasto jest dobre.... A co do sosu uważam, jeżeli chodzi o sos na podkład do pizzy to ze świeżych myślę, że jest trochę za rzadki
No chyba Cie pan Bóg opuścił z taką ilością drożdży. A sos lepszy wyjdzie na świeżych pomidorach z cebulą a nie koncentracie.
Szukaj przepisu "pizza by rs" chociaż mi osobiście lepiej smakuje i wychodzi pizza na drożdżach instant, o taka:KLIK
jakieś fajne tosty z opiekacza potraficie zrobić?
Zawsze jem tylko z serem + szynka. Trzeba urozmaicić ;d
Z wędzonym łososiem są zajebiste, on się robi po chwili taki jak zwykły smażony, sztosik jest, albo jak chcesz na słodko to z nutellą i miodem są mega.
Podbijam temat, bo właśnie gotuję rosół xD
Załącznik 322529
Widzę, świeże warzywka dopiero co kupione? :) Czyżby obiad na dwie osoby tylko? :)
Na jedną xD
A tak zapytam "SZtudent" ? Bo takie ilości zupy to masz na dwa dni czy zjadasz w jeden dzień? Jak się czujesz po zjedzeniu takiej ilości zupy? Pytam ponieważ muszę przejść na Warzywka :)
Co to za pytania xD Pewnie na 2-3 dni będę miał.
Okej dzieki, tylko tyle chciałem wiedzieć :d (Osamotniony więc pyta.) : )
Wyszedł dobry
Załącznik 322531
Można zadawać pytania
Pytanie do znawców: czy ORYGINALNA pizza arabska ma wygląd klasycznej pizzy czy jest złożona w taki rożek?
a nie w łódeczkę?
np.
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/...d8&oe=54DA2A2F
@up
a no tego nie bralem pod uwage, skoro tak to dziekuje
Jak się robi zwykłego steka z patelni?
Z tego co wyczytałem to trzeba go natrzeć oliwą, dodać pieprz i smażyć na gorącej patelni z 2 stron po 3-4 minuty, żeby był medium-rare. Po wszystkim posolić i podawać z ew. dodatkiem masła.
Znacie jakieś inne/lepsze przepisy? Nie chce, żeby stek był za twardy ani za suchy. Pierwszy raz będę takiego robił.
bardzo dobry przepis
warto dodać, ze jak wrzucasz stek to najlepiej go jak najmniej dotykać, bo każde dotknięcie sprawia ze jest suchszy, jak przewrocisz na drugą stronę, to podnies patelnie pod kątem(tak zeby oliwa spłynela na jedna stronępatelni) i używając łyżki polewaj stek od góry