lolekk napisał
niech mi ktos napisze, jak zrobic te frytki w piekarniku, fast xd
kopiuj wklej z mojej tajnej receptury
1. Obierasz, kroisz tak jak lubisz, polecam w paski o grubości 1cm ewentualnie kostkę
2. Wrzucasz do osolonej wody, doprowadzasz do gotowania i od tego momentu liczysz jakieś 2 max 3 minuty (muszą być takie by po wytrzęsieniu w punkcie 4. nie rozlatywały się z powodu swojej miękkości)
3. W międzyczasie przygotowujesz coś na wzór marynaty, czyli trochę (zależnie od ilości ziemniaków, dla 2-3 osób to ~1/4 szklanki (oleju roślinnego (oliwa, rzepak czy co tam masz) do tego ulubione przyprawy u mnie to jest majeranek, papryka ostra, sól, pieprz i wszystko mieszasz.
4. Odlewasz wodę z ziemniaków, wlewasz ten olej z przyprawami, przykrywasz i trzęsiesz by się dobrze rozprowadziło po ziemniakach.
5. Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20-30min (zależy od rodzaju piekarnika, musisz sprawdzać co 10min czy są odpowiednie chrupkie zależnie jak lubisz), w międzyczasie przewracasz je 1-2x aby z każdej strony się fajnie zrobiły.
Zakładki