No masz milion sposobow: w panierce, z piekarnika, smażony poprostu w przyprawach z cebulka, w sosie, mielisz kuraka robisz pulpety/kotleciki/zrazy nadziewane itd. Wczoraj robiłem np kuraka w sosie fistaszkowym i opisze po kolei.
1. Wiadome myjesz mieso, oczyszczacz i kroisz w kostke.
2. Myjesz i obierasz warzywa czyli cebula, 2 marchewki i kroisz w krazki (cebule mozesz w kostke jak lubisz) a jak masz to mozesz wyluskac i pokruszyc orzeszki.
3. Nalewasz do garnka wody, gotujesz i dodajesz przyprawy; wiadome pieprz, sol i reszta jak lubisz, dobrze zeby bulion po ugotowaniu mial barwe brazu, przy gotowaniu mieso nie nabiera tak dużo smaku wiec ja np dałem papryke, curry itd.
4. Jak zacznie sie gotować to wrzucasz krazki marchewki i mieso, gotujesz 10 min.
5. W tym samym czasie rozgrzewasz na patelni oleju troche, po rozgrzaniu wrzucasz cebulkę i orzeszki jak masz, i to sie tak prazy na malym ogniu do czasu az nie skonczysz gotowac miesa.
6. Wylawiasz z bulionu marchewe i mieso, dajesz na patelnie i szklanka nabierasz 2-3 szklanki bulionu ( staraj sie bez przypraw bo powinny one opasc na dno ) i wlewasz to na patelnie.
7. Teraz musisz to zagotowac, jak bedzie bulgotac wylaczasz ogien i czekasz az wystygnie troche.
8. Po 5 min dajesz masla orzechowego wedle uznania, (u mnie to byly 2 lyzki) i smietany/kefiru/jogurtu/whateva.
9. Po dodaniu mieszasz i dopiero po wymieszaniu zapalasz palnik, to sie grzeje i mieszasz co jakis czas. Bedzie raczej wymagac przyprawiania wiec dodaj sol i pieprz.
10. Jezeli po ugotowaniu sos będzie za rzadki to musisz poczekac az wystygnie i zrobic kleik - bierzesz kubek, 2 lyzeczki maki, odrobina wody i rozcierasz to, ma to miec postac plynna i bez grud.
11. Jak trochę wystygnie to wlewasz kleik, dopiero po wlaniu i wymieszaniu podpalasz gaz i caly czas mieszasz. Sos gestnieje i jest gotowy. Możesz dac odrazu worek ryzu na patelnie i wymieszać albo tradycyjnie nabierac sobie go czyms i polewac ryz.
Musisz miec dosc wysoka patelnie; do bulionu mozesz dodac kostke rosolowa wolowa bo daje duzo koloru ; d ja juz takie rzeczy odstawilem ale swego czasu używałem.
Zakładki