Reklama
Strona 5 z 16 PierwszaPierwsza ... 3456715 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 61 do 75 z 229

Temat: Domowe wino/piwo/nalewki

  1. #61
    Avatar udarr
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    32
    Posty
    9,350
    Siła reputacji
    24

    Domyślny

    Właśnie warzę piwko - American IPA, trochę mi się schodzi, myślałem, że skończę do 24 a jeszcze posiedzę minimum 1,5h... Aktualnie etap gotowania brzeczk i chmielenia.

    Tutaj garnuszek z 26 litrami przyszłego piwa

    Załącznik 329973

    A tutaj porcje różnych chmieli z USA (Chinook, Centennial, Simcoe), razem idzie do brzeczki 150g teraz i kolejne 100g na zimno.

    Załącznik 329974
    Teoria o nieskończonym rogu obfitości stanowi, iż nigdy nie zabraknie ci argumentów na poparcie tezy w którą z jakichkolwiek powodów chcesz wierzyć. /L.K.

  2. #62
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    jaki ostatecznie byl zasyp? i jak poszla filtracja z wysladzaniem? no i jaki ekstrakt koncowy?
    Szagi's

  3. #63
    Avatar udarr
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    32
    Posty
    9,350
    Siła reputacji
    24

    Domyślny

    Cytuj Bardzo fajny druid napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    jaki ostatecznie byl zasyp? i jak poszla filtracja z wysladzaniem? no i jaki ekstrakt koncowy?
    Dzięki za pomoc przede wszystkim.
    Ostatecznie zasyp 100% pale ale, zacierane w 18l wody, jednotemperaturowo ~67 przez 1h z mash outem 5min na 78. Filtracja poszła bardzo sprawnie, zero problemów, przed wysładzaniem zlałem 12 litrów a potem wysładzałem aż uzyskałem 26l. W sumie mogłem jeszcze więcej bo lało się 3blg ale już za dużo by tego było, piana przy gotowaniu by się wylewała. Z tego co liczyłem to wydajność po zacieraniu wyszła 68%. Tuż przed zadaniem drożdży było 16blg. Mam nadzieję, że nie będzie przesadnie słodkie biorąc pod uwagę metodę zacierania i blg.
    Ostatnio zmieniony przez udarr : 27-02-2015, 13:52
    Teoria o nieskończonym rogu obfitości stanowi, iż nigdy nie zabraknie ci argumentów na poparcie tezy w którą z jakichkolwiek powodów chcesz wierzyć. /L.K.

  4. Reklama
  5. #64
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Czyli wydajność bardzo dobra jak na pierwsze warzenie:) A ile brzeczki pozostało po gotowaniu?

    Myślę, że piwo nie będzie zbyt słodkie, pewnie zejdzie do jakichś 4-4,5 blg ale goryczka to ładnie przykryje.

    Tutaj mój smoked porter, na US05 zszedł z 11blg do 1,5.
    Generalnie jak na tak młode piwo (24 dni od warzenia) to jest całkiem smaczny, dowędzałem go na zimno za pomocą płatków dębowych wędzonych buczyną i jestem bardzo zadowolony z tego piwa.

    Załącznik 330017
    Szagi's

  6. #65
    Avatar udarr
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    32
    Posty
    9,350
    Siła reputacji
    24

    Domyślny

    Podczas gotowania wyparowało ok. 3,5l wody. Także skontrowałem to trochę bo wiedziałem, że mam 15blg przed gotowaniem więc dolałem 1,5l przegotowanej wody 10min przed końcem gotowana aby nie wyszło mi 18blg. Ostatecznie jest 16blg tak jak pisałem i niestety tylko 20 litrów uratowałem z tych ~24l, które zostały po wygotowaniu, reszta w kanał. Strasznie dużo osadów na dnie, chmiel to mogłem wyciągać garściami z dna. Także przy rozlewie pewnie kolejne 2 trzeba będzie wylać więc zostanie mi skromne 18l... Zastanawiam się czy następnym razem nie chmielić w woreczku, nawet kosztem tego, że trzeba będzie dodać więcej granulatu trochę. A póki co chyba rozlew będę robić przez pończochę najpierw do fermentora z kranikiem, w którym będzie syrop glukozowy a potem zaworkiem grawitacyjnym już do butelek.

    @edit
    A kiedy jest ten konkurs, w którym startujesz i gdzie się odbywa? Jak często odbywają się takie imprezy? Dużo ludzi bierze w tym udział? Na razie pytam czysto informacyjnie bo pewnie jeszcze sporo warek minie zanim zrobię coś nadającego się do picia przez sędziów aczkolwiek sama inicjatywa i idea bardzo mi się podobają.
    Ostatnio zmieniony przez udarr : 27-02-2015, 15:56
    Teoria o nieskończonym rogu obfitości stanowi, iż nigdy nie zabraknie ci argumentów na poparcie tezy w którą z jakichkolwiek powodów chcesz wierzyć. /L.K.

  7. #66
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    W sumie to mogłeś chmieliny zebrać do jakiegoś wysokiego naczynia i dać im się odstać, może odzyskałbyś z 1,5l brzeczki - zawsze to coś. Taką brzeczkę należy przed dodaniem do właściwej zagotować.

    Ja zrobiłem to piwo na kuźnię piwowarów - w sumie to nawet nie liczę na II etap, ale dostanę metryczkę, więc będę wiedział co do poprawy następnym razem. Eliminacje odbywają się do 21 marca, a piwo należy wysłać do 18.03, II etap, do którego zakwalifikuje się po trzech piwowarów w każdym stylu odbywa się 28.03 w browarze Jan Olbracht w Piotrkowie Trybunalskim.
    Takich konkursów jest dość dużo, wydaje mi się, że najlepiej przeglądać piwo.org i stronę pspd w poszukiwaniu terminów. Nie potrafię odpowiedzieć ile osób bierze udział w takim konkursie, bo to w sumie mój pierwszy:)
    Szagi's

  8. Reklama
  9. #67
    Avatar SzalonyMes
    Data rejestracji
    2011
    Położenie
    Łódź
    Wiek
    31
    Posty
    2,745
    Siła reputacji
    15

    Domyślny

    ale zajawka serio takie piwo wam wychodzi nawet dobre? ;d moze pora zaczac probowac :D jaki sprzet potrzebny? moglby ktos na pw podac info?
    “When you want to succeed as bad as you want to breathe, then you'll be successful.” - Eric Thomas

  10. #68
    konto usunięte

    Domyślny

    Ojciec browamator hier więc czuję się na siłach żeby odpowiedzieć

    Cytuj SzalonyMes napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    ale zajawka serio takie piwo wam wychodzi nawet dobre?
    Zależy jakie wyjdzie xD
    Czasami paskudne w chuj (gorzkie, skwasi się czy coś), a czasami smakuje jak boska ambrozja. Tak czy inaczej mając już sprzęt to koszt wyprodukowania lagera (zwykłe, jasne piwo) to trochę ponad złotówkę/butelka.


    Cytuj SzalonyMes napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    moze pora zaczac probowac
    A to polecam, całkiem ciekawa zajawka


    Cytuj SzalonyMes napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    jaki sprzet potrzebny?
    Duży gar, kadź, butelki. Ofc im więcej sprzętu tym łatwiej/szybciej i wyjdzie lepsze.

    Mój staruszek zaczynał od tego, a aktualna ilość sprzętu zajmuje jeden pokój o wielkości kilkunastu m2

    Protip: nigdy nie śmiej się z nowej zajawki upartego człowieka, bo się możesz kurewsko zdziwić xD

    /e
    A przy okazji, jakby ktoś trafił gdzieś na forum browarników na przepis bronka o nazwie "Wódz Czerwona Chmura" - róbcie bez wahania. Autentycznie najlepsze piwo jakie w życiu piłem.
    Ostatnio zmieniony przez Hyakinthos : 28-02-2015, 13:00

  11. #69
    Avatar udarr
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    32
    Posty
    9,350
    Siła reputacji
    24

    Domyślny

    A robicie jakieś ładniejsze etykiety dla piw, które idą w formie prezentu? Znalazłem stronkę gdzie drukują etykiety z własnym tekstem ale trochę to drogie bo 1zł/szt więc prawie połowa kosztu wytworzenia butelki piwa. Etykiety drukowane w domu na zwykłym papierze chyba nieestetycznie wyglądają jak się spoci piwo. Jakieś patenty?
    Teoria o nieskończonym rogu obfitości stanowi, iż nigdy nie zabraknie ci argumentów na poparcie tezy w którą z jakichkolwiek powodów chcesz wierzyć. /L.K.

  12. Reklama
  13. #70
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Drukarka laserowa podobno sprawdza się bardzo dobrze, ja raczej nie drukuję tylko moja dziewczyna wypisuje na etykietach, później przyklejam na zwykły klej w sztyfcie do papieru.

    Ale ostatnio myślałem o wydrukowaniu kilku kodów QR i naklejeniu ich na butelki, które leżakują w piwnicy, bo przy większej ilości można się pogubić.

    A takie "ładniejsze" etykiety robię dla siebie:
    Ostatnio zmieniony przez Bardzo fajny druid : 28-02-2015, 19:29
    Szagi's

  14. #71

    Data rejestracji
    2014
    Posty
    23
    Siła reputacji
    0

    Domyślny

    chlopaki a co powiecie na temat brewkitow? Jako dobry poczatek z piwowarstem?
    do tego brewkitu najlepiej dodac jakis ekstrakt slodowy, bo cukier/glukoza nie zdadza egzaminu, bo bedzie bimbrowe piwo, tak?:D

  15. #72
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Jeśli nie pijasz piw rzemieślniczych to każde piwo uwarzone w domu > piwo sklepowe. Co prawda warzenie z brewkita to jak robienie zupy z proszku, ale na początek, kiedy nie jesteś na 100% pewien, że chcesz się zajmować piwowarstwem to bardzo fajne rozwiązanie - wymaga najmniejszego nakładu kosztów a pozwala mniej więcej określić czy ci się to podoba czy nie.
    A przy okazji po pierwszym zakażonym piwie nauczysz się, żeby nie zaglądać co chwilę do pojemnika, w którym przeprowadzasz fermentację:) - większa szkoda kiedy warzyłeś przez 7 godzin, niż kiedy zalałeś wrzątkiem puszkę.
    Ja tak na prawdę do lata zeszłego roku, kiedy uwarzyłem pierwszą testową 5l partię RISa z zacieraniem, to zrobiłem z 15 warek z puszki i było git. Używałem głównie coopersa, dodawałem cukier biały i piwo nie waliło bimbrem - ważna jest też temperatura fermentacji, żeby drożdże nie wytworzyły wyższych alkoholi. Można oczywiście dodawać ekstrakt słodowy, tylko trzeba się zastanowić czy to ma sens, już lepiej warzyć z ekstraktów...
    Ostatnio zmieniony przez Bardzo fajny druid : 01-03-2015, 14:50
    Szagi's

  16. Reklama
  17. #73
    Avatar udarr
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    32
    Posty
    9,350
    Siła reputacji
    24

    Domyślny

    Ja warzyłem teraz pierwszy raz i od razu postanowiłem zacierać bo wiedziałem, że zajmę się tym na stałe - nie jestem już w stanie pić koncerniaków a jednak piwa rzemieślnicze, które mi odpowiadają to minimum 5zł a często podchodzi pod 10zł, tutaj liczę, że uwarzę chociaż coś podobnego - jak nie za pierwszym razem to za którymś tam, a koszt butelki wychodzi grubo poniżej 2zł. A pomijając względu finansowe to po prostu ciekawe zajęcie na wolne chwile. No ale fakt faktem, wydałem na sprzęcior i surowce na pierwsze warzenie ponad 400zł a jeszcze widzę, że przyda się pare rzeczy typu sterylizator mechaniczny czy suszarka...
    Teoria o nieskończonym rogu obfitości stanowi, iż nigdy nie zabraknie ci argumentów na poparcie tezy w którą z jakichkolwiek powodów chcesz wierzyć. /L.K.

  18. #74

    Data rejestracji
    2014
    Posty
    23
    Siła reputacji
    0

    Domyślny

    takze na 1 raz sprobowac brewkit coopersa z cukrem/glukoza? czy dolozyc do ekstraktu slodowego?

  19. #75
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Spróbuj, jeśli masz ochotę, to bardzo dobry początek. Jeszcze przyda ci się wiadro, najlepiej takie:
    Załącznik 330210

    Fajnie jakby miało kranik, ale nie jest to konieczne. Tak na prawdę bardzo dużo osób nalewa piwo do butelek PET za pomocą dzbanka (sam tak robiłem) ważne, żebyś utrzymał czystość!
    Szagi's

  20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)

Podobne tematy

  1. Piwo - rozmowy ogólne
    Przez Tibiarz w dziale O wszystkim i o niczym
    Odpowiedzi: 237
    Ostatni post: 04-12-2023, 18:58
  2. Kupię NIE MASZ KASY NA PIWO? SPRZEDAJ Gold na infernie KAŻDA ILOŚĆ
    Przez Ximax1243 w dziale Przedmioty
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 17-10-2015, 11:43
  3. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 06-05-2009, 18:26

Zakładki

Zakładki

Zasady postowania

  • Nie możesz pisać nowych tematów
  • Nie możesz pisać postów
  • Nie możesz używać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •